Faktaartikkel

Bruk av kullsyre (CO2) i hjemmebrygget øl

Publisert 29.08.2018     Sist endret 29.08.2018

Når du brygger øl som skal omsettes (ikke er begrenset til privat forbruk) er du pålagt å bruke kullsyre av næringsmiddelkvalitet, og sørge for at gassen oppbevares på beholder beregnet for næringsmidler.

Kullsyregass (karbondioksid-CO2) i ølbrygging brukes for å bidra til bedre smak og skummende øl. Kullsyre til både næringsmiddelbruk og teknisk bruk finnes på markedet. Kullsyre selges i butikker med utstyr og råvarer til hjemmebrygging, men også av firma som omsetter kullsyre til andre formål enn til næringsmidler, såkalt teknisk kullsyre.

Bruk kun kullsyre egnet for næringsmiddelproduksjon

Kullsyre (E 290) er et tilsetningsstoff som kan brukes ved hjemmebrygging av øl. Du må derfor være sikker på at kullsyra er av næringsmiddelkvalitet. Teknisk kullsyre er ikke av slik kvalitet og kan derfor ikke brukes.

Sørg for at gassbeholder er beregnet for næringsmidler

Det er også viktig at gassen oppbevares i en beholder (flaske/tank) som er beregnet for næringsmidler. Denne beholderen skal ikke inneholde fremmedstoffer som kan bli overført til ølet. Disse fremmedstoffene kan gjøre det utrygt å drikke.

Ditt ansvar ved omsetning av hjemmebrygget øl

Det er ikke lov å omsette øl som kan inneholde forurenset kullsyre, hverken som smaksprøver eller for salg. Både produsent, og den som omsetter ølet, har ansvar for at ølet er trygt å drikke.

Tilsyn med hjemmebrygget øl

Som deltaker på markeder og festivaler kan du få tilsyn av Mattilsynet, hvor du må være forberedt på å dokumentere at kullsyra du har brukt er av næringsmiddelkvalitet. Du må også kunne vise til at den har vært lagret på rene gassflasker beregnet til næringsmidler.

Kravene til kullsyre som tilsettes næringsmidler finner vi i forskrift om tilsetningsstoffer. Et av kravene er at alle tilsetningsstoffer skal ha spesifikasjoner for renhet og identitet.

Hele tilsetningsstofforskriften finner du her.

Se mer om kravene til matkontaktmaterialer i matkontaktforskriften (forskrift nr. 1381 av 21.12.1993 om materialer og gjenstander i kontakt med næringsmidler). Se også: Mattilsynets sider om matkontaktmaterialer

Fant du det du lette etter?