Hva undersøkte vi: | Kornbasert mat og barnemat, te og honning. |
Tidsrom: | 2017-2020 |
Hva lette vi etter: | Plantetoksiner (tropane alkaloider i kornbasert mat, barnemat og urtete, og pyrrolizidine alkaloider i honning, te og urtete) |
Hva fant vi: | I 2017 fant vi tropane alkaloider i form av atropin i 3 av 35 prøver. Ett av funnene var i kornbasert, prosessert barnemat (skumpinner), men funnet var under grenseverdien på 1 mikrogram per kilo. I 2018 fant vi tropane alkaloider i form av atropin og skopolamin i henholdsvis 4 og 2 av totalt 14 barnematprøver. I likhet med i 2017, fant vi de høyeste nivåene i skumpinner. I en av disse prøvene var nivået av atropin høyere enn grenseverdien. Også te og honning ble analysert for pyrrolizidine alkaloider i 2018. Pyrrilizidine alkaloider ble påvist i 8 av 10 prøver av te og i 9 av 15 prøver av honning. Det var per dags dato ikke fastsatt grenseverdier for pyrrolizidin alkaloider i næringsmidler. I 2019 fant vi tropane alkaloider i form av atropin i 2 av 10 frokostblandinger og atropin og skopolamin i 1 av 5 urteteer. Funnet var over den foreslåtte grenseverdien for tropane alkaloider i urtete. Det ble påvist pyrrolizidine alkaloider i 9 av 15 prøver av te og urtete. En av urteteene (merket ammete) hadde nivåer over den grenseverdien som nylig ble fastsatt for pyrrolizidine alkaloider i urtete (2021). I 2020 ble det påvist tropane alkaloider i form av skopolamin i 2 av 5 prøver maismel, og pyrrolizidin alkaloider i 18 av 25 prøver av urtete. Ingen av prøvene hadde nivåer over den foreslåtte grenseverdien for tropane alkaloider i maismel eller over grenseverdien som nylig ble fastsatt for pyrrolizidne alkaloider i urtete i 2021. Mattilsynet vil bruke resultatene videre i arbeidet med å utvikle regelverket for forurensende stoffer i mat. |