Mattilsynet fører tilsyn med virksomheter som omsetter matsopp kommersielt. Virksomheter kan motta både skogsopp eller sopp som er dyrket for kommersielt salg. Det er mest risiko knyttet til skogsopp, og virksomheter som omsetter sopp har ansvar for at det som selges er helsemessig trygg og egnet for omsetning. Kunnskap om sopp og kompetanse på å identifisere sopp og skille matsopp fra ikke-spiselige og/eller giftig sopp er essensielt.
Ved tilsyn fattes det vedtak ut fra gjeldende regelverk, som i dette tilfellet vil være innen kvalitet, merking, hygiene, kontaminanter og særskilt regelverk innen import.
I tillegg til hygieneregelverket må virksomheter påse og forsikre seg at sopp som tas i bruk overholder regelverket for bla. kontaminanter. Det er fastsatt grenseverdier for bly, kadmium og tinn i sopp, i tillegg er det grenseverdier for plantevernmiddelrester og for radioaktivt cecium.
Regelverk og veiledning
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Brosjyrer, video og informasjonsmateriell
Tilsynsresultater
Import og eksport
Ved import av sopp gjelder Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.
Risikovurderinger
Overvåkings- og kartleggingsprogrammer
Mattilsynet overvåker jevnlig produkter for forskjellige kontaminanter. Det tas stadig ut prøver av sopp for analyse av forskjellige tungmetaller, plantevernmidler og radioaktivitet.