Grenseverdien (MRL=maximum Residue Level) for et plantevernmiddel er som regel oppgitt for råvarer. Oversikten over grenseverdier for plantevernmiddelrester i mat finner man på EUs internettsider. De bearbeidede og/eller sammensatte produktene som det ikke er fastsatt grenseverdier for må vurderes særskilt.
Rå landbruksprodukter blir ofte behandlet før de spises. Rester av plantevernmiddel i produktet vil under bearbeiding også kunne endres. Endringene vil variere avhengig av hvilke prosesser de går gjennom; som vasking, skrelling, bleking, koking, oppvarming, frysing, tørking, maling med mer.
Forholdet mellom resten i det bearbeidede produktet til det tilsvarende ubehandlede produktet er kjent som prosesseringsfaktoren (PF). I plantevernmiddelrestforskriften henviser man til et vedlegg med særskilte prosesseringsfaktorer[1]. Disse er imidlertid ikke fastsatt ennå, men BfR (Bundesinstitut für Risikobewertung), som tilsvarer Vitenskapskomiteen for mat og miljø i Norge, har utarbeidet en oversikt over kombinasjoner av produkter og pesticider. Ved å bruke faktorer i denne databasen, kan man beregne nivået av plantevernmidler i utgangsproduktet (ikke bearbeidet vare). Listen fra BfR er veiledende og ikke fullstendig (søk «processing factor»).
Hvis du ønsker mer informasjon, kan du se på EFSA og EU sine nettsider.