Tilsynsrapport

Tilsyn med genmodifisering i mat, fôr og såvarer 2017

Publisert 02.07.2018     Sist endret 02.07.2018

I 2017 ble det avdekket ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i fem av totalt 158 prøver av mat, fôr og såvarer, gjennom Mattilsynets årlige overvåknings- og kontrollprogram for genmodifisering. Resultatene viser at forekomsten av ulovlig GMO i Norge er lav.

Hva undersøkte vi:

Importerte mat-, fôr- og såvarer.

Mat: Matvarer som inneholder mais, soya, ris og papaya.

Fôr: Fôrblandinger til selskapsdyr (hund, katt, gnagere, fugl) og villfugl med innhold av ris, mais og soya. Soya-, mais-, rybs-/rapsprodukter til bruk i fôr til produksjonsdyr (landdyr og fisk).

Såvarer: Importerte såvarer av mais og rybs/raps.

Tidsrom:

2017

Hva lette vi etter:

Genmodifisert materiale (GMO), samt kontroll av importørenes dokumentasjon og rutiner for å forhindre import av genmodifiserte produkter.

Hva fant vi:
  • Ulovlig innhold av GMO i fersk grønn papaya fra Thailand, tørkede soyabønner fra Thailand, lavkarbo tortillalefser fra USA, vegetarburger fra Malaysia og en fôrblanding til smågnagere fra Nederland.
  • 41 prosent av mat- og fôrprøvene inneholdt lovlige spormengder av GMO (ca. 25 prosent av matprøvene og 59 prosent av fôrprøvene).
  • Det ble ikke påvist GMO i importerte såvarer.
  • Fem av 35 matimportører og to av 28 importører av selskapsdyr- og villfuglfôr hadde gode nok rutiner for å forhindre import av genmodifiserte produkter.

 

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner


Publikasjoner