Hva undersøkte VKM: | VKM har vurdert innholdet av kadmium (Cd) i mineralgjødsel og jord. De har også vurdert konsekvenser nivåene kan ha for helse og miljø. |
Overleveringsdato: | 6. juni 2019 |
Hva er vurderingen: | Naturlig forekomst av kadmium er generelt lav i norsk jordbruksjord, men områder med alunskifer kan ha klart høyere nivåer av kadmium. Det gjelder blant annet noen områder i Stange i Hedmark. VKMs estimat viser at effekten av å øke konsentrasjonen av kadmium i mineralgjødsel vil øke tilførselen av kadmium til jorda, men det vil ikke føre til opphopning av kadmium over tid. Sammenlignet med tidligere vurderinger viser denne vurderingen mindre opphopning i jord, men mer utvasking av kadmium til vann. Hele vurderingen kan leses på VKMs nettsider. Se artikkel hos NGU med kart og beskrivelser om kadmiuminnhold i jord. |
Hva gjør Mattilsynet videre: | Rapporten er verdifull for det videre arbeidet med fremmedstoffer i mat, drikkevann, jord og gjødselvarer. Estimatene viser at det er grunn til å undersøke mer hvordan naturlig høgt kadmiuminnhold i jord påvirker lokalt miljø og opptak i planter. Mattilsynet vil blant annet gjøre prøveuttak for å sammenligne estimerte verdier av kadmium i vekster med analyseresultat. Mattilsynet har også gitt NIBIO i oppdrag å lage dyrkningsråd for områder med mye kadmium i jorden. |
Kadmium i mineralgjødsel og jord

På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) vurdert hvordan ulikt innhold av kadmium i mineralgjødsel påvirker helse- og miljørisiko. Videre har VKM også vurdert hvordan naturlig høgt kadmiuminnhold i jord påvirker helse- og miljørisiko.
Publikasjoner
- Risk assessment of cadmium in mineral fertilisers - fate and effects in the food chain and the environment in Norway
- VKM: Listeriabakterier - vurdering av råd til gravide og andre utsatte grupper
Les mer
Denne siden hører til under
Mineralgjødsel og kalk Gjødsel, jord og dyrkingsmedier Planter og dyrkingPublikasjoner
- Risk assessment of cadmium in mineral fertilisers - fate and effects in the food chain and the environment in Norway
- VKM: Listeriabakterier - vurdering av råd til gravide og andre utsatte grupper