Hvorfor kan jeg ta med meg inntil 10 kg av gulrot og andre grønnsaker, men ikke potet?

Publisert 24.10.2012     Sist endret 08.01.2013

Potet er en kulturplante med spesielt mange fiender, mens det samme ikke gjelder for gulrot. Flere av planteskadegjørerne som angriper potet i EU og land utenfor Europa, har vi til nå heldigvis ikke oppdaget i Norge. Derfor har Norge et strengt regelverk for import, produksjon og omsetning av potet. Av samme grunn er det ikke tillatt for reisende å ta med seg poteter fra utlandet som håndbagasje.

Matpoteter som innføres til Norge skal følges av et plantesunnhetssertifikat. Sunnhetssertifikatet skal dokumentere at potetene tilfredsstiller de norske kravene til frihet for planteskadegjørere listet i Vedlegg 1 og 2 i forskrift om plantehelse, samt de spesifikke krav i forskriftens Vedlegg 4 A. Sertifikatet skal være utstedt av eksportlandets offisielle planteinspeksjonstjeneste og tidligst 14 dager før avsendelse.  En slik import av poteter må eventuelt meldes til Mattilsynet i god tid før ankomst til Norge. Meldingen skal gis på fastsatt skjema og skal være kommet inn senest 2 virkedager før sendingen ankommer. Dette for at Mattilsynet skal ha mulighet til å planlegge kontroll.

Fant du det du lette etter?