Hvorfor kan reisende bare ta med seg et begrenset antall planter og plantedeler fra utlandet, mens det for større partier av de samme varene kreves sunnhetssertifikat?

Publisert 24.10.2012     Sist endret 27.11.2012

Normalt skal alle planter og plantedeler m.m. som er listet i Vedlegg 5 i forskrift om plantehelse være fulgt av et plantesunnhetssertifikat ved innførsel til Norge. Men for å gjøre det litt enklere for privatpersoner å ta med seg stueplantene sine i flyttelasset hjem til Norge etter opphold i utlandet, ble det etter en risikovurdering på visse vilkår gjort unntak for et begrenset antall av enkelte varer. De samme reglene og vilkårene ble deretter også gjort gjeldende for ferieturister.

Innførsel av planter og plantedeler med reisende uten at plantene er fulgt av et plantesunnhetssertifikat, er likevel ikke noe Mattilsynet oppfordrer til – snarere tvert i mot. All innførsel av planter fører nemlig til økt risiko for å få inn planteskadegjørere vi ikke har i landet i dag. Mange av disse skadegjørerne har evne til å spre seg raskt og kan være umulige å utrydde dersom de først kommer inn til landet. Dette kan føre til reduserte avlinger i norsk landbruk og til at trær og busker i norske hager og i naturen blir så svekket at de vil dø. Det kan også føre til økt behov for å bruke kjemiske sprøytemidler i produksjon av norske bær, frukt og grønnsaker. For noen skadegjørere vil det ikke engang hjelpe å bruke plantevernmidler fordi de er blitt resistente. Det er derfor viktig at du som reisende tar ansvar for at reglene for slik import blir fulgt, se Plantehelseforskriften §19.

 

Fant du det du lette etter?