Heksekost

Publisert 15.11.2012     Sist endret 11.05.2018

Heksekost på eple er en plantesjukdom som angriper epletrær. Den forårsakes av en veggløs bakterie med det vitenskapelige navnet Candidatus Phytoplasma mali, på engelsk kalt apple proliferation phytoplasma.

Mattilsynet forvalter sykdommen for å hindre smittespredning og skaffe norske fruktdyrkere friskt plantemateriale. Heksekost på eple er utbredt i Europa. I Norge ble den første gang påvist i 1996, men den har trolig vært her siden begynnelsen av 70-tallet. Navnet henspeiler på de sopelimelignende symptomene som angrepne trær kan få.

Sjukdommen er i kommersiell epleproduksjonen, og kan gjøre store kvantitative og kvalitative skader på epler, som blant annet få, små og smakløse frukter som ikke er salgsvare. Det finnes ikke kjemiske plantevernmidler som kan bekjempe sjukdommen.

Spørsmål og svar

Regelverk og veiledning

Kontakt oss

Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00

Seksjon planter og vegetabilsk mat, hovedkontoret

Brosjyrer, video og informasjonsmateriell