Tilsynsrapport

Aksjon pærebrann 2017

Publisert 24.09.2018     Sist endret 24.09.2018

Mattilsynet gjennomførte et omfattende arbeid for å overvåke, kartlegge og bekjempe pærebrann også i 2017. Vi gjennomførte 11 866 inspeksjoner og fjernet planter på totalt 1 221 eiendommer. Mattilsynet gjorde også mye forebyggende arbeidet ved å fjerne de mest mottakelige vertplantene i sentrale fruktdyrkingsområder på Vestlandet.

Hva undersøkte vi:

Vi gjennomførte systematiske stikkprøver for pærebrann i 14 fylker og 151 kommuner. Vi la spesielt vekt på å kontrollere frukthager (særlig dem med ny-planting) og planteskoler.

Tidsrom:

Hele 2017

Hva lette vi etter:Pærebrann
Hva fant vi:

I aksjon pærebrann er landet delt opp i tre soner:

1. Bekjempelsessonen: Omfatter områder/kommuner av landet hvor det er blitt påvist pærebrann.

I smittede områder har det vært gjennomført systematisk gjennomgang og fjerning av alle registrerte sjuke planter. Men i kommunene Klepp, Gjesdal, Karmøy, Haugesund, Askøy, Os, Bergen og Kristiansand er pærebrann nå så utbredt at ressursene ikke strekker til for å fjerne planter med smitte. Ellers i smittede områder ble alle syke planter som var registrert fjernet.

Pærebrann ble påvist i fire nye kommuner i 2017 i Møre og Romsdal. Midsund, Herøy, Sande og Ulstein Rogaland. Sykdomsutbruddet ble sanert i Midsund. I de andre kommunene har arbeidet pågått så lenge det var forhold. Dette arbeidet vil fortsette i 2018.I tidligere smittede områder ble det i Kristiansand kommune utover sommeren 2016 funnet betydelig videre spredning av smitte fra tidligere år.

Vi fant også pærebrann i andre kommuner hvor sjukdommen tidligere har vært etablert. I Rogaland i: Lund, Eigersund, Gjesdal, Klepp, Time, Sola, Sandnes, Stavanger, Strand, Hjelmeland, Karmøy og Haugesund. I Hordaland i: Sveio, Kvinnherad, Fjell, Øygarden, Askøy, Radøy, Austrheim, Lindås, Os og Bergen.

I Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal var det ingen påvisninger i 2017, og her finnes det nå ikke kjent smitte.

Vi har også ført videre det forebyggende arbeidet med fjerning av de mest mottakelige vertplantene i sentrale fruktdyrkingsområder. Spesielt gjelder dette Hardanger, hvor vi har gjort et svært grundig arbeid i kommunene Kvam og Kvinnherad. Men det er også utført arbeid i Sogn.

 

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner


Publikasjoner