Spørsmål og svar

Kan jeg importere eple- og pæretrær til Norge?

Publisert 11.05.2018     Sist endret 19.06.2020

Ja, både epletrær og pæretrær kan importeres til Norge, men importerer du fra et land hvor plantesjukdommen Pærebrann forekommer, er det visse vilkår som må være oppfylt i eksportlandet. I tillegg er det krav til alle eksportland om å dokumentere at varene er fri for heksekost og pærevisnesjuke.

Ulike krav må være oppfylt for at eple- og pæretrær skal kunne importeres fra land hvor pærebrann forekommer. Blant annet må plantematerialet enten komme fra et område i landet som er anerkjent å være fritt for pærebrann, eller det kan komme fra det som kalles en buffersone. Regelverket spesifiserer krav til etablering av og kontroll med slike buffersoner og krav til kontroll med planteproduksjonen. Plantematerialet skal også være fulgt av et sunnhetssertifikat som bekrefter hvilket vilkår i regelverket som er oppfylt.

Det er fortsatt forbudt å importere prydarter av eple- og pære og de andre vertplantene for pærebrann fra land hvor pærebrann forekommer.

I tillegg er det bestemmelser for alle land som skal eksportere eple- eller pæremateriale til Norge som gjelder plantesjukdommene heksekost i eple (Candidatus Phytoplasma mali) og pærevisnesjuke på pære (Candidatus Phytoplasma pyri). Disse sjukdommene er utbredt i mange land. Eksportlandets myndigheter må oppfylle testkrav eller andre vilkår som må dokumenteres på sunnhetssertifikatet.

Aktuelt regelverk: Forskrift om plantehelse, § 17, vedlegg 4A nr. 13.2, 14 og 38.

Fant du det du lette etter?