Faktaartikkel

Import av vertplanter for Phytophthora ramorum fra Nederland og Tyskland

Publisert 28.01.2013     Sist endret 11.11.2022

Spesifiserte vertplanter for Phytophthora ramorum fra Nederland og Tyskland kan kun importeres fra godkjente planteskoler. Hvilke planteskoler som til enhver tid er godkjente, oppgis på lister. Virksomheter som skal importere slike planter med opprinnelse i disse to landene, oppfordres til å følge med på listene.

I forskrift om tiltak mot Phytophthora ramorum er det krav om at spesifiserte vertplanter for Phytophthora ramorum med opprinnelse i Nederland og Tyskland kun kan innføres til Norge når de er produsert iht. et sertifiseringssystem som er godkjent av Mattilsynet.

Blant annet er vekstkontroll, partikontroll og prøvetaking elementer i sertifiseringssystemene. Tilleggserklæringer på sunnhetssertifikatene skal tilkjennegi at planteskolen kvalifiserer for eksport til Norge. Tilleggserklæringene skal være:

  • Planteskolens navn (evt. et registreringsnummer)
  • Referanse om at plantene tilfredsstiller kravene i det gjeldende sertifiseringssystemet for henholdsvis Nederland og Tyskland

Eksportlandets plantehelsemyndighet informerer Mattilsynet om hvilke planteskoler de har godkjent. Listene til høyre gir informasjon om hvilke planteskoler som til enhver tid er godkjente, og Mattilsynet oppfordrer importørene om å følge med på disse. Lista fra Nederland oppdateres gjerne flere ganger i sesongen, mens lista fra Tyskland er mer statisk.

Sendinger med tilfredsstillende tilleggserklæringer på henholdsvis tysk og nederlandsk originalsertifikat, kan reeksporteres fra andre land.

Importører av vertplanter fra Nederland og Tyskland oppfordres til å oversende sertifikatet til Mattilsynet ved sendingens ankomst.

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Hilde Paulsen, seniorrådgiver, seksjon planter, hovedkontoret, tlf. 22 77 91 40Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Hilde Paulsen, seniorrådgiver, seksjon planter, hovedkontoret, tlf. 22 77 91 40