TCDVd anses som en trussel for veksthusproduksjonen av tomat i Norge. Skadegjøreren ble for første gang påvist i norsk tomatproduksjon i 2012.
Nøkkelinformasjon
- Status regelverk: Skadegjøreren er ikke listet i Forskrift om plantehelse, men vil inntil videre bli vurdert som en potensiell karanteneskadegjører etter § 40 i forskriften. Planteskadegjøreren er ikke ført opp på EPPO’s skadegjørelister.
- Utbredelse: TCDVd har vært funnet i tomatproduksjon i USA, Canada, Nederland og Frankrike. De siste årene er viroidet også på vist i flere slekter og arter av prydplanter i flere land i Europa, Nord-Amerika og Asia.
- Vertplanter: Tomat, samt arter av prydplanter innen slektene Petunia, Verbena og Vinca.
- Symptomer: Varierer med sort, årstid og vekstforhold. I tomat er de første symptomene ofte vekstreduksjon (dvergvekst) og gulning av bladene i toppen av plantene. Bladene blir etter hvert brunfargede og nekrotiske. Redusert fruktsetting og fruktstørrelse gir etter hvert store avlingstap. Ved sterk smitte vil plantene etter hvert visne og dø.
- Inspeksjonsmetode: Bruk av laboratorietesting er nødvendig for sikker påvisning av viroidet. Visuell inspeksjon i tomat kan avdekke smitte.
- Introduksjon og spredning: Viroidet kan introduseres i en tomatkultur gjennom frøsmitte eller ved smitteoverføring fra infiserte prydplanter ved stell av planter. Videre spredning i en tomatkultur skjer ved kontaktsmitte når planter stelles og beskjæres. Infiserte planter, planteavfall, frukter og redskap kan medføre videre smittespredning. Smitteoverføring med humler er bare på vist i forsøk, og det er usikkert om det kan skje i praktisk dyrking.
Andre nettsider
- Bioforsk: Viroider i tomat
- EPPO: activities on plant quarantine
- FERA/DEFRA: Emerging viroid threats to UK tomato production
- EFSA: Risikovurdering av noen viroider som kan angripe planter innen søtvierfamilien (2011)