Nettbasert kurs for fornying av plantevernmiddelautorisasjon

Publisert 12.12.2014     Sist endret 08.01.2021

Autorisasjonskurs for personer som skal fornye godkjenningen sin for kjøp og bruk av plantevernmidler kan nå gjennomføres som et nettbasert kurs.

Det er i første runde utarbeidet spesialtilpasset kursmateriell innen fagområdene korn, fôrvekster og grøntanlegg. Det er imidlertid ingen ting i veien for at du kan fornye godkjenningen din ved hjelp av e-læringskurset selv om du produserer f.eks. grønnsaker. Les mer om det under spørsmål og svar (PDF). Kurset inkludert eksamen gjennomføres hjemme på egen pc/nettbrett.

Personer som skal ta autorisasjonskurset for første gang må henvende seg til fylkesmannens landbruksavdeling i sitt fylke. De har oversikt over kurstilbudene som er tilpasset denne målgruppen.

Vær oppmerksom på at det ikke er nok å gjennomføre autorisasjonskurset  og bestå eksamen for å få kjøpt plantevernmidler som er beregnet for yrkesbruk. Du må også være berettiget autorisasjon i ditt yrke. Se oversikt over hvilke yrker som anses å være berettiget autorisasjon. Det er landbruksforvaltningen i kommunen som avgjør hvem som er berettiget autorisasjon. Hobbydyrkere får ikke autorisasjon.

Det er ingen krav om at autorisasjonen må fornyes før gyldighetsperioden for det gamle beviset er utgått. Du må imidlertid fornye godkjenningen din før du skal benytte plantevernmidler neste gang.

Kursavgift og angrerett

Det nettbaserte autorisasjonskurset koster 915 kr. Kursavgiften gjelder tilgang til selve nettkurset og inkluderer både teori, oppgaver og eksamen. Betalingen skjer direkte i nettkurset i forbindelse med påmelding (kun betaling med kort). Kursavgiften er fastsatt i Forskrift om gebyrer til Mattilsynet, og vil endres i henhold til årlige prisjusteringer av denne forskriften.

Dersom du har betalt, men likevel ikke skulle ønske å delta på kurset kan du innen 14 dager fra påmelding benytte deg av angreretten din. Benytt angreskjemaet nedenfor. Utfylt angreskjema sendes autorisasjonskurs@mattilsynet.no

Angreskjema - Autorisasjonskurs plantevernmidler (ODT) 

Ofte stilte spørsmål og annen veiledning om kursgjennomføring

Mattilsynet anbefaler at du leser igjennom veiledningen om hvordan kurset, kapitteltesten og eksamen fungerer før du starter kurset.

Hvor skal jeg melde meg på nettbasert autorisasjonskurs for plantevernmidler? (PDF) 

Hva gjør jeg hvis jeg har krav på utvidet tid på eksamen i nettbasert autorisasjonskurs? (PDF) 

Hvordan fungerer nettbasert autorisasjonskurs for plantevernmidler? (PDF)

Hvordan fungerer kapitteltesten i nettbasert autorisasjonskurs? (PDF) 

Hvordan fungerer eksamen i nettbasert autorisasjonskurs? (PDF)

Hvordan tillate pop-up vinduer? (PDF) 

Flere spørsmål og svar om nettbasert autorisasjonskurs for plantevernmidler (PDF) 

Innlogging og gjennomføring

Innlogging til kurset skjer via ID-porten. Det betyr at du må ha din elektroniske ID (f.eks. MinID eller BankID) tilgjengelig når du skal logge inn.

Gjennomsnittlig tidsbruk er estimert til 6-7 timer for gjennomføring av kurset. Gjennomføringstiden vil imidlertid kunne bli lenger dersom man har en internettlinje med liten kapasitet, eller ikke er godt kjent med navigering på internett. Eksamen er tilgjengelig i 1 ½ time for ordinært kurs og 2 timer for personer som har krav på utvidet eksamenstid.

Logg deg inn, meld deg på og gjennomføre kurset

Nyttig kursmateriell til bruk i etterkant av kurset

Se nyttige sjekklister og andre hjelpemidler omtalt i kurset.

Fant du det du lette etter?

Kontaktinformasjon

autorisasjonskurs@mattilsynet.noKontaktinformasjon

autorisasjonskurs@mattilsynet.no