Mattilsynet fører tilsyn med tømmer og annet trevirke som ved import eller eksport skal være fulgt av plantesunnhetssertifikat. Dette gjøres for å hindre spredning av skogskadegjørere. Tilsynet ved import er begrenset til tømmer og trevirke av visse treslag og fra visse land. Tilsynet ved eksport avhenger av mottakerlandets importbestemmelser
For å sikre at den norske eksporten av trevirke ikke bidrar til å spre skadegjørere, og for å redusere omfanget, tidsbruken og kostnadene ved kontroll på eksporttidspunktet, er det etablert en frivillig godkjenningsordning for trelasttørker som innebærer at alt trevirke fra virksomheter som er opptatt i denne ordningen oppfyller omverdenens krav om frihet for skogskadegjørere. Metoden som anvendes av virksomhetene i denne ordningen er varmebehandling som er en internasjonalt anerkjent metode for å eliminere skadegjørere i trevirke. Behandlingen innebærer at trevirket oppvarmes til minst 56°C kjernetemperatur og at temperaturen holdes på dette nivået i minst 30 minutter.
Mer om trelast
Spørsmål og svar
- Hvilke plantehelsekrav må være oppfylt ved import av tømmer eller annet trevirke fra Russland?
- Er det krav til plantesunnhetssertifikat ved import eller eksport av tømmer og annet trevirke mellom Norge og øvrige land i Norden?
- Må eksportsendinger av trelast til et EU-land medfølges av plantesunnhetssertifikat?
- Er det krav til plantesunnhetssertifikat ved import eller eksport av tømmer og annet trevirke mellom Norge og de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen?
- I forskrift om plantehelse brukes begrepet «tre». Hva menes med dette?
Regelverk og veiledning
Regelverk under utvikling
-
Sist endret: 03.04.2023Plantehelseregelverket skal fornyes
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Skjema
Skjema | Type |
---|---|
Ny produksjon / omsetning av planter, planteproduksjon, trelast eller treeballasje | Altinn |
Import av planter og plantemateriale | Altinn |
Godkjente produkter og virksomheter
Import og eksport
Virksomheter som importerer eller eksporterer sertifikatpliktig tømmer og trevirke skal være meldt til Mattilsynet. Sertifikatpliktige importsendinger skal meldes til Mattilsynet via Mats skjematjenester. Søknad om utstedelse av eksportsertifikat gjøres også elektronisk via samme tjeneste. Skjema i Altinn
Den internasjonale handelen med tømmer og trevirke kan raskt spre skogskadegjørere over naturlige barriærer, og bidra til spredning til nye områder. For å redusere denne risikoen er det etablert mange fytosanitære reguleringer ved handel med disse produktene. Innen Europa er det liten forskjell i skadedyrfaunaen knyttet til bartreskog, og det er dermed få restriksjoner på handelen. I Norge finnes det imidlertid noen skadegjørere, bla. barkbiller, som er uønsket i andre europeiske land, og det kan da være krav til avbarking og nedtørking av trevirket før eksport til bla. England. Fra Norge eksporteres det også tømmer, trelast og annet trevirke til en rekke andre land over hele verden. Det kan da være krav om at trevirket er varmebehandlet. Krav til avbarking og trefuktighet kan kontrolleres på den enkelte eksportsending, men denne partikontrollen er arbeidskrevende, og det lar seg ikke gjøre å kontrollere om trevirket er varmebehandlet.
Sertifikatpliktige eksportpartier fra virksomheter som ikke er med i den frivillige godkjenningsordningen må framstilles for partikontroll. Avbarking og trefuktighet kan da kontrolleres, men det kan ikke utstedes sertifikat som dokumenterer varmebehandling dersom det er krav om det.
Gebyrer
Det påløper et gebyr ved utstedelse av plantesunnhetssertifikat for eksport. Dersom sendinger må kontrolleres fysisk og dette medfører reise, påløper et tilleggsgebyr.