Klassisk svinepest

Denne sykdommen rammer svin. Her får du veiledning om meldeplikt, forebygging og bekjempelse.

Abonner på nyhetsbrev

Meld fra om liste 1-sykdom

Dette er en dyresykdom på nasjonal liste 1. Varsle Mattilsynet umiddelbart på 22 40 00 00 ved mistanke eller påvisning på dyr.

Nasjonal liste 1, 2 og 3

Sist påvist i 1963

Skandinavia, USA, Canada, Australia og New Zealand har vært frie for klassisk svinepest i mange år. I Norge ble svinepest sist påvist i 1963. Svinepest er vanlig forekommende i mange land i Asia, Afrika og Sør- og Mellom-Amerika.

Om sykdommen

Klassisk svinepest er en svært smittsom og alvorlig virussykdom hos gris og villsvin. Den er en av de mest tapsbringende virussykdommene som finnes. Viruset smitter ikke til mennesker eller andre arter.

Symptomer

Inkubasjonstiden er som regel 3 til 8 dager, men kan variere fra 2 til 12 dager. Symptomene avhenger av virusets anslagskraft, dyrenes alder (yngre dyr smittes lettere enn eldre dyr) og dyrenes motstandskraft.

Karakteristisk for klassisk svinepest er at lidelsen er svært smittsom og mortaliteten meget høy, opptil 100 prosent.

Sykdommen opptrer i to former:

  • Ved den ene formen ser man et meget raskt forløp med alvorlige tegn på sykdom og høy dødelighet. Høy feber er det mest fremtredende symptom. Grisene blir sløve og har nedsatt appetitt. De har en stiv, vaklende gange, ukoordinerte bevegelser, tåreflod med gjenklistrede øyelokk, brekninger, forstoppelse som senere går over i kraftig diarré, røde eller blålige misfargninger i huden fortrinnsvis på beina, buk og ører, kramper. Grisene dør enten av virusinfeksjonen alene eller av sekundære bakterieinfeksjoner, for eksempel lungebetennelse forårsaket av Pasturella multicida.
  • Den andre formen har et mildere og et mer langsomt forløp med lav dødelighet blant voksne dyr. Dyrene virker utrivelige og har bare moderat feber. Hos drektige purker ses aborter, svake og dødfødte griseunger.

Klassisk svinepest (vetinst.no)

Hvordan smitter sykdommen?

Smitte spres hovedsakelig ved direkte kontakt mellom griser, og ved at griser spiser slakteavfall eller mangelfullt varmebehandlet matavfall fra infiserte griser. Viruset kan også spres med personer, klær, transportmidler, innredninger og utstyr som har vært i kontakt med infiserte griser. I mange land er villsvin et reservoar for viruset og kan smitte tamme svin. Avfall som inneholder infisert kjøtt som blir kastet i naturen eller gitt til dyr kan overføre smitte. I Norge er det forbudt å fôre svin med kjøtt.

Kronisk syke griser kan skille ut virus periodevis i flere måneder. Foster som smittes i livmoren, kan være vedvarende smitteutskillere gjennom hele livet.

Kan sykdommen smitte til mennesker?

Nei, klassisk svinepest kan ikke smitte til mennesker.