Til hovedinnhold

Tilsyn med smittevern i fjørfehold med utegang

Høsten 2020 ble det for første gang påvist høypatogen fugleinfluensa hos viltlevende fugl i Norge, og høsten 2021 fikk vi våre første utbrudd i to kommersielle verpehønsbesetninger.

 

Publisert

Vi må sannsynligvis venne oss til at det kan finnes fugleinfluensasmitte til enhver tid hos ville fugler i Norge.

Dette ser vi etter

  • Smittevernplan og smittevern i praksis
  • Smittesluse
  • Hvordan du beskytter fuglene dine mot smitte fra ville fugler

Se malen vi bruker under tilsynet (PDF).

Dette bør du være forberedt på

Hvis Mattilsynet planlegger å komme på tilsyn i ditt fjørfehold, kan du bli bedt om å sende inn smittevernplanen din på forhånd. Uansett ber vi om at du har den klar når vi kommer på tilsyn.

Dersom det skal tas ut rutinemessige overvåkningsprøver (for Salmonella eller fugleinfluensa) i fjørfeholdet ditt, vil tilsynet bli gjort samtidig med dette. Mattilsynet vil bruke engangsovertrekkstøy og ivareta smittevernet for å sikre at vi ikke har med smitte inn i fjørfeholdet ditt.

Hvor? Når? Omfang Hva ser vi spesielt etter? Hvilke prøver skal vi ta?
Hele landet Hele 2022 Et utvalg næringsretta fjørfehold med utegang og >200 fjørfe. Mindre fjørfehold hvis det også er ender eller gjess der. Smittevern i dyreholdet Overvåkings- og kartleggings-prøver

Alle bør være forberedt på tilsyn

Mattilsynet har ikke kapasitet til å føre tilsyn med alle fjørfehold i landet. Alle bør allikevel være forberedt på å få tilsyn. Det er lurt om du/dere har gjennomgått smittevernrutinene på forhånd. Nødvendig dokumentasjon må være lett tilgjengelig når vi kommer på tilsyn.

Husk at regelverket skal oppfylles enten du får tilsyn eller ei. Regelverket skal beskytte dyrene dine mot smitte.

Slik kan du unngå fugleinfluensasmitte til anlegget ditt