Mattilsynet er et statlig, landsdekkende forvaltingsorgan som er med å sikre forbrukere trygg mat og trygt drikkevann. Vi skal fremme folke-, plante-, fiske- og dyrehelse, miljøvennlig produksjon og etisk forsvarlig hold av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgaver knyttet til kosmetikk og legemiddel, og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynets roller er å utarbeide forslag til, forvalte og veilede om regelverk, føre risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap, og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglige råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Beredskap
Mattilsynet er en beredskapsetat som må være godt forberedt på å håndtere uønskede hendelser innen hele vårt store forvaltningsområde. Mattilsynet håndterer små og store hendelser hvert år.
I tillegg øver alle kontorer i Mattilsynet på forskjellige beredskapssituasjoner som kan oppstå. Håndtering av reelle hendelser i tillegg til øvelser danner grunnlaget for kontinuerlige forbedringer i planer og kompetanse.
Bærekraft
Økologi
Formålet med økologiregelverket er å sikre at landbruksprodukter, akvakulturprodukter og næringsmidler som markedsføres som økologiske skal overholde kravene til økologisk produksjon. Regelverket skal også ivareta miljøvennlig produksjon og sikre en redelig omsetning.
Gebyrer
Stortinget har vedtatt at en andel av Mattilsynets utgifter skal finansieres av tilsynets brukere i form av gebyrer. Gebyrene og avgiftene går direkte til statskassen og disponeres ikke av Mattilsynet. Mattilsynet baserer sin virksomhet på ordinære bevilgninger over statsbudsjettet.
Gebyrene og avgiftene skal avspeile det reelle arbeidet som utføres ved Mattilsynets tilsyn. Det er lagt til grunn at det over tid skal være rimelig samsvar mellom Mattilsynets utgifter på et område og inntektene fra gebyrer på de samme område.
Du finner informasjon om gebyrene Mattilsynet krever inn på temasidene der dette er aktuelt.
Godkjente produkter og virksomheter
Her finner du lister over såkalte godkjente produkter og virksomheter. De fleste listene oppdateres daglig.
Here you will find lists of approved establishments. Most lists are updated daily.
Fra EU-kommisjonen
- Forkortelser og tekniske spesifikasjoner for matvirksomheter
- Lists of EU contries' approved establishments in the veterinary and zootechnical fields
- Feed Hygiene - Approved establishments
- Animal by-products - Approved Establishments - EU countries and non-EU countries
-
Forkortelser og tekniske spesifikasjoner for virksomheter som håndterer animalske biprodukter
Godkjente avlslag, kompetente myndigheter inne husdyravl og unntak om ikke-diskriminerende hestekonkurranser
Import og eksport
Import
Det er ulike regler for import/innførsel avhengig av om de kommer fra et EU- / EØS- land (samhandel) eller fra land utenfor EØS-området. En del samhandelsvarer registreres i en felles EU-database kalt TRACES.
Eksport
Norske næringsmidler, drikkevann, dyr, fôr og avslprodukter eksporteres til svært mange land over hele verden. Mattilsynet skal påse at næringsmidler som eksporteres ut av landet er trygge og produsert i trygge omgivelser etter norsk regelverk, og i den forbindelse utsteder Mattilsynet sertifikater og erklæringer for eksport ut av Norge.
Internasjonalt arbeid
Norge er gjennom EØS-avtalen forpliktet til å gjennomføre EUs regelverk på en rekke områder som faller inn under Mattilsynets forvaltningsområde, som for eksempel dyrehelse, fiskehelse, mat og fiskemat, fôr og såvarer.
Regelverksutviklingen foregår i ekspertgrupper og komiteer under EU-kommisjonen, der Mattilsynet deltar. Mattilsynet følger opp gjennomføringen av regelverket i norsk rett og fører tilsyn etter dette regelverket. Informasjon om Norges samarbeid med EU om mattrygghet (regjeringen.no).
Mattilsynet deltar også i en rekke andre internasjonale fora, som for eksempel standard og retningslinjer givende Codex Alimentarius, Verdens dyrehelseorganisasjon (WOAH), og Den Internasjonale plantevernkonvensjonen (IPPC).
Overvåking og kartlegging
Mattilsynet gjennomfører hvert år ulike overvåkings- og kartleggingsprogram. Hovedmålet med å gjennomføre slike program, er å overvåke tilstanden og skaffe kunnskap om Norges status i forhold til fiskehelse, dyrehelse, plantehelse og mattrygghet.
Norge er også, gjennom ulike internasjonale avtaler, forpliktet til å ha dokumentasjon over tilstanden på enkelte av forvaltningsområdene Mattilsynet har ansvaret for.
Informasjonen Mattilsynet innhenter fra programmene benyttes til å forebygge, redusere eller fjerne uønskede fremmedstoffer, smittestoffer eller gifter som finnes i mat, drikke eller i levende dyr.
I listen finner du rapportene fra de siste årene. Du finner flere rapporter under overskriften Overvåkings- og kartleggingsprogrammer inne på de ulike temasidene fra menyen.
Last ned resultater (pdf)
-
Velg periode
- Rapport: Overvåking- og kartleggingsprogram for furuvednematode og Monochamus 2022
- Rapport: Overvåking- og kartleggingsprogram for tomatbrunflekkvirus i 2021 og 2022
- Årsrapport 2022: Overvåking- og kartleggingsprogram for importerte trelevande insekt
- Rapport: Overvåkning- og kartleggingsprogram for Xylella fastidiosa 2022
- Rapport: Overvåking og kartlegging HPR0 2022
- Rapport: Overvåkings- og kartleggingsprogram for Meloidogyne chitwoodi og Meloidogyne fallax 2022
- Rapport: Overvåking- og kartleggingsprogram for potetkreft 2022
- Rapport: Overvåking- og kartleggingsprogram for skadegjørere i potet 2022 Lys og mørk ringråte
- Rapport: Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i vegan-og fiskepålegg, tran, pepperoni og tørket frukt 2022
- Årsrapport 2022: Medisinrester i oppdrettsfisk
- NIBIO_RAPPORT_2022_8_45_Potetkreft
- Rapport: Patogene Escherichia coli i spekepølser 2022
- Mattilsynets overvåking og kartleggingsprogrammer skjell og andre bløtdyr 2021
- Rapport: Plantevernmiddelrester i næringsmidler 2021
- Rapport: Smittestoffer i sukkererter og vasket salat 2021
- OK-rapport 2021 Plantetoksiner i næringsmidler
- Rapport: Miljøgifter i fisk 2021 - marine oljer
- Rapport: Overvåking og kartlegging av lys og mørk ringråte i norsk produksjon av mat- og industripotet 2021
- Rapport: Overvåkning av revens dvergbendelorm i 2021
- Rapport: Overvåkingsprogram for fiskefôr 2021
- Rapport: Furuvednematode og Monochamus 2021
- Rapport: Overvåking og kartlegging HPR0 2021
- Rapport: Overvåking og kartlegging ILA og BKD 2021
- Rapport: Skadegjørere i potet 2021
- Rapport: Overvåking og kartlegging av lys og mørk ringråte i norsk produksjon av mat- og industripotet 2021
- Rapport: Overvåking og kartlegging av lys og mørk ringråte i norsk produksjon av mat- og industripotet 2021
- OK-rapport: Importerte trelevende insekter 2021
- Mattilsynets overvåking og kartleggingsprogrammer skjell og andre bløtdyr 2020
- Rapport: Resistens mot legemidler og ferskvann hos lakselus 2021
- Rapport: Overvåking og kartlegging ILA og BKD 2021
- Rapport: Overvåking og kartlegging HPR0 2021
- Rapport: Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker 2021
- Rapport: Analyser av næringsstoffer, tungmetaller og mykotoksiner i kornprodukter 2021
- OK-rapport 2021: Førekomst av listeria i lakseslakteri
- Årsrapport 2020: Medisinrester i oppdrettsfisk
- Analyser av næringsstoffer, tungmetaller og mykotoksiner i kornprodukter 2021
- Rapport: Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2020 - Marine oljer
- Rapport: Overvåking av ILAV HPRdel i kontrollområder 2020
- Rapport: Veterinær grensekontroll sjømat 2020
- OK-rapport Brucella melitensis 2020
- Rapport - Plantevernmidler i næringsmidler 2020
- Fôranalyser landdyrfôr 2020 - kjemi, mikrobiologi og mikroskopi
- Rapport: Overvåking av ILAV HPRdel i kontrollområder 2020
- Rapport: Overvåking og kartlegging ILA og BKD 2020
- Rapport: Overvåkings- og friskmeldingsprogram Gyrodactylus Salaris 2020
- Fôranalyser landdyrfôr 2020 - mykotoksiner og sopp
- Fôranalyser landdyrfôr 2020 - plantevernmidler
- Rapport: Melamine and formaldehyde in melamine plastic products 2019
- Rapport: Overvåkning av salmonella i tørkede produkter 2020
- Rapport: Overvåkingsprogram for krepsepest 2020
- Rapport: Overvåkingsprogram for skjellsykdommer 2020
- Rapport: Overvåkingsprogram for VHS og IHN 2020
- Rapport: Overvåkningsprogram for paratuberkulose 2020
- Rapport: Analyser av akrylamid i potetchips 2020
- Rapport: Overvåkings- og friskmeldingsprogram Gyrodactylus Salaris 2020
- Rapport: Overvåking og kartlegging ILA og BKD 2020
- Rapport: Smittestoffer i salat og krydderurter 2017-2019
- Rapport: Mattilsynets overvåking og kartleggingsprogrammer skjell og andre bløtdyr 2019
- Mattilsynets overvåking og kartleggingsprogrammer skjell og andre bløtdyr 2019 (PDF)
- Rapport: Radioaktivitet i mat resultater fra Mattilsynets overvåking 2019
- Rapport: Overvåkingsprogram for fiskefôr 2019
- Rapport: Overvåking og kartlegging av lys og mørk ringråte i norsk produksjon av mat- og industripotet 2019
- Rapport: Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2019 - marine oljer
- Årsrapport 2019: Medisinrester i oppdrettsfisk
- Rapport om overvåking, kartlegging og bekjempelse av pærebrann i 2019
- Rapport: Fremmedstoffer i villfisk med vekt på kystnære farvann 2016-2018
- Rapport: Overvåkingsresultater for plantevernmidler i næringsmidler 2019
- Phytophthora spp. i jord på importerte planter - Delrapport for 2019
- Nematoder i jord på importerte planter - Delrapport 2019
- Rapport: Veterinær grensekontroll sjømat 2019
- Rapport 2019: Overvåkning av antibakterielle midler i slakt av storfe, svin og småfe
- Rapport fremmedstoffprogrammet 2019
- Rapport om overvåking, kartlegging og bekjempelse av pærebrann i 2019
- Rapport - Salmonella i tørket frukt, tørkede bær og nøtteblandinger på det norske markedet 2019
- Rapport 2019: Næringsstoff- og tungmetallanalyser i kjøttprodukter
- Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2019 – atlantisk kveite langs kysten av Trøndelag og Nordland
- Basisundersøkelse av fremmedstoff i sjømat i Førdefjorden 2019
- Havforskningsinstituttet Rapport 2019 om overvåking av lakselus på vill laksefisk
- Mattilsynets overvåking og kartleggingsprogrammer skjell og andre bløtdyr 2018
- Rapport: Radioaktivitet i næringsmidler 2016-2018
- Rapport: Zoonotiske E. coli i norske kjøttvarer 2018
- Overvåkningsprogram 2018 - Campylobacter spp. hos kylling som er eldre enn 50 dager ved slaktetidspunkt
- Rapport: Uønskede plantearter i importert mat fôr og såvare 2018
- Rapport: Overvåkingsresultater for plantevernmidler i næringsmidler 2018
- OK-rapport 2018 Plantetoksiner i næringsmidler
- Nematoder i jord på importerte planter - Delrapport 2018
- Rapport fremmedstoffprogrammet 2018
- Fôranalyser landdyrfôr 2018 - plantevernmidler
- Fôranalyser landdyrfôr 2018 - kjemi, mikrobiologi og mikroskopi
- Fôranalyser landdyrfôr 2018 - mykotoksiner og sopp
- Rapport: Analyser av næringsstoffer og tungmetaller i kjøttpålegg 2018
- Rapport 2018: Analyser av arsen, tungmetaller og næringsstoffer i risprodukter
- Rapport: Veterinær grensekontroll 2018
- Rapport: Overvåkingsprogram fiskefôr 2018
- Miljøgifter i fisk og fiskevarer 2018-Marine oljer
- Årsrapport 2018 Medisinrester i oppdrettsfisk
- Mattilsynets overvåking og kartleggingsprogrammer skjell og andre bløtdyr 2018
- Havforskningsinstituttet Rapport 2018 overvåking av lakselus på vill laksefisk
- Rapport: Miljøgifter i fisk 2018 - fremmedstoffer i mesopelagiske arter fra norske farvann
- Overvåkings- og kartleggingsprogram - Pærebrann (Erwinia amylovora) i norske frukthager 2018
- Kartlegging av Thrips setosus i norske veksthus - 2018.pdf
- Kartlegging for Xylella fastidiosa 2018
- Rapport om overvåking, kartlegging og bekjempelse av pærebrann i 2018
- Rapport: Kartlegging av bakteriebladflekk på jordbær 2018
- Rapport: Kartlegging av liten jordbærbladlus 2018
- Rapport: Kartlegging av virus i jordbær 2017 og 2018
- Kartlegging for Xylella fastidiosa 2018
- Rapport: Overvåking av furuvednematode (FVN) og Monochamus 2017og 2018
- OK-rapport 2017 Plantetoksiner i kornbasert mat og barnemat
- Rapport 2017 - Fremmedstoffprogrammet
- Rapport: Overvåkingsprogram fiskefôr 2017
- Havforskningsinstituttet Rapport 2017 overvåking av lakselus på vill laksefisk
- Rapport: Veterinær grensekontroll sjømat 2017
- Rapport: Miljøgifter i fisk 2017 - marine oljer
- Overvåkning og kartlegging 2017: ILA og BKD
- Rapport: Kartlegging for Xylella fastidiosa 2017
- Rapport: Kartlegging av Xanthomonas arboricola pv. pruni (2017)
- Rapport: Kartlegging av Thrips setosus i norske veksthus 2017
- Rapport: Kartlegging av liten jordbærbladlus (Chaetosiphon fragaefolii) 2017
- Rapport: Kartlegging av Xanthomonas fragariae i jordbær 2017
- Rapport: Uønskede plantearter i importert mat fôr og såvare 2017
- Overvåkning av antibakterielle midler i slakt av storfe, svin, og småfe (2017)
- Rapport 2017 - Overvåkning av antibakterielle midler i slakt av storfe, svin, og småfe
- Per- and polyfluorinated alkyl substances (PFAS) in paper and board Food Contact Materials (2017)
- Rapport: Kartlegging av pærevisnesjuke 2016–2017