Relevant regelverk – Jodberikningsprogrammet

En oversikt over gjeldende regelverk for frivillig tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, for eksempel tilsetning av jod i de mengder og til de næringsmiddelkategoriene som er omfattet av Jodberikingsprogrammet.

Publisert

Det er dere som er virksomheter som har ansvaret for at dere etterlever de til enhver tid gjeldende bestemmelsene i næringsmiddelregelverket. Mattilsynet fører risikobasert offentlig kontroll med virksomhetenes etterlevelse av regelverket

Alle bestemmelsene i næringsmiddelregelverket gjelder fullt ut selv om tilsetningen av vitaminer eller mineraler til næringsmidler anbefales av myndighetene. Eksempler på EØS-basert og norsk regelverk som er eller kan være relevant i denne sammenheng er (oversikten er ikke uttømmende):

  • matloven og matlovsforskriften
  • forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
  • forskrift om matinformasjon til forbrukerne
  • forskrift om bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler

Kravene i disse regelverkene skal blant annet sikre at forbrukerne får relevant og obligatorisk matinformasjon slik at de kan ta informerte valg og ikke bli villedet, og at myndighetene får informasjon om næringsmidler som er tilsatt vitaminer eller mineraler for å kunne vurdere om tilsetningen innebærer risiko for menneskers helse.

De utfyllende nasjonale bestemmelsene og de EØS-baserte bestemmelsene inneholder ingen «generelle overgangsordninger eller unntak» fra gjeldende regelverk i tilfeller der myndighetene anbefaler virksomhetene å benytte seg av mulighetene til «frivillig» tilsetning av vitaminer eller mineraler til næringsmidler, for eksempel jod til husholdningssalt.

Vi kan i utgangspunktet heller ikke se at det i praksis vil være mulig at enkeltvirksomheter etter søknad skulle kunne få dispensasjon fra noen av kravene i disse regelverkene. Se tilnærmet lik ordlyd og vilkår i dispensasjonsbestemmelsene i selve matloven og forskriftene under matloven.

Krav i EØS-regelverk kan vi uansett ikke dispensere fra, ettersom det vil stride mot Norges internasjonale forpliktelser, herunder EØS-avtalen. Når det gjelder de utfyllende nasjonale bestemmelsene om innsending av opplysninger og melding i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler, vil det i praksis være svært vanskelig for en virksomhet å godtgjøre at det dreier seg om et særlig tilfelle for akkurat denne virksomheten.

Tillatt tilsetning av jod

Hvis dere skal omsette næringsmidler tilsatt vitaminer og mineraler, må dere følge både EØS-regelverket og de utfyllende norske bestemmelsene til EUs forordning om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler.

Det følger av EØS-bestemmelsene i forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler at bare vitaminer og/eller mineraler som er oppført i vedlegg I til forordningen, i de formene som er oppført i vedlegg II til forordningen, kan tilsettes i næringsmidler. Videre framgår det av forordningen at tilsetningen av vitaminer eller mineraler må resultere i minst en «betydelig mengde» av de aktuelle vitaminene eller mineralene i næringsmidlet. Slik tilsetning utløser spesialkravet til næringsdeklarasjon i artikkel 7 nr. 3 i forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler, jf. matinformasjonsforordningen.

EØS-bestemmelsene i forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler gjelder imidlertid bare for såkalt «direkte tilsetning» av vitaminer eller mineraler til næringsmidler/sluttprodukter, og ikke for såkalt «indirekte tilsetning» til næringsmidler/sluttprodukter via en ingrediens som er tilsatt vitaminer eller mineraler. Dette følger av en tolkning av ordlyden i bestemmelsene i forordningen, som bare nevner næringsmidler/produkter, og ikke ingredienser som brukes i næringsmidlene.

De utfyllende norske bestemmelsene om tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd, regulerer blant annet til hvilke næringsmiddelkategorier det er tillatt å tilsette ulike vitaminer eller mineraler og i hvilke mengder. Det samlede innholdet av vitaminet eller mineralet i næringsmidlet må være innenfor fastsatte grenseverdier. Hvilke vitaminer og mineraler som kan tilsettes, og i hvilke mengder, varierer mellom ulike næringsmiddelkategorier. Vilkårene for tilsetning av vitaminer og mineraler framgår av i vedlegg 1 til forskriften om vitamintilsetning mv. til næringsmidler. Merk at grenseverdiene gjelder samlet maksimalt innhold per 100 g eller 100 ml.

Det er gitt tillatelser til tilsetning av jod i flere ulike næringsmiddelkategorier. Tre av disse næringsmiddelkategoriene er omfattet av Jodberikingsprogrammet. Dette er:  

NæringsmiddelkategoriTillatt tilsetning av jod
Vegetabilske alternativer til melkebaserte drikkevarer. Kan være aromatiserte.Det er tillatt å tilsette jod slik at samlet maksimalt innhold i næringsmiddel som inngår i denne kategorien ikke er høyere enn 22,5 µg jod pr. 100 ml
HusholdningssaltDet er tillatt å tilsette jod slik at samlet maksimalt innhold i saltet ikke er høyere enn 2000 µg pr. 100 g salt
Salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk)Det er tillat å tilsette jod slik at samlet maksimalt innhold i det saltet som brukes som ingrediens i ulikt bakverk ikke er høyere enn 2000 µg pr. 100 g salt

I kategorien "salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk)" er den aktuelle tilsetningen av jod til salt tillatt, forutsatt at saltet brukes som ingrediens i bestemte næringsmidler/sluttprodukter. Dette framgår av navnet "Salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk)". Det dreier seg her om det vi kaller "indirekte tilsetning" av jod til sluttproduktene, via ingrediensen salt.  

Se vedlegg 1, inkludert fotnoter, i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler for fullstendig gjengivelse av vilkårene for de tre næringsmiddelkategoriene nevnt over, og hvilke andre næringsmiddelkategorier det er tillatt å tilsette jod til.

Så lenge tilsetningen oppfyller kravene i vedlegg 1 for den aktuelle kategorien, kan dere omsette det aktuelle næringsmiddelet uten å sende melding om tillatelse fra Mattilsynet først.

Dersom dere er den første virksomheten som skal selge et næringsmiddel som er tilsatt jod i tråd med vilkårene i vedlegg 1, må dere imidlertid sende inn visse opplysninger om dere selv og det aktuelle næringsmiddelet til Mattilsynet før dere begynner å omsette det. Dette er gebyrfritt, og dere mottar kun en kvittering om at Mattilsynet har mottatt opplysningene. Ansvaret for å følge næringsmiddelregelverket ligger helt og fullt hos dere, jf. bestemmelsene om dette iblant annet matloven og matlovsforskriften.

Tilsetning av jod til andre næringsmidler eller i høyere mengder enn det som omfattet av vilkårene for slik tilsetning i vedlegg 1 er ikke tillatt med mindre dere har sendt melding og fått innvilget særskilt tillatelse til slik tilsetning fra Mattilsynet.

Reglene for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd

Regelverk

  1. Matloven - matl
  2. Matlovsforskriften
  3. Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
  4. Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler

Bestemmelser om næringsdeklarasjon og ingrediensliste ved direkte tilsetning av jod til et næringsmiddel

I henhold til de harmoniserte EØS-reglene, er direkte tilsetning av jod til for eksempel «vegetabilske alternativer til melkebaserte drikkevarer» eller «husholdningssalt» kun tillatt dersom tilsetningen medfører et samlet innhold av jod i «minst en betydelig mengde» i produktet. Dette følger av forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler.

Slik tilsetning utløser et spesialkrav om næringsdeklarasjon etter artikkel 7 nr. 3 forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler jf. matinformasjonsforordningen, som innebærer at det er obligatorisk å oppgi innholdet av (mengden) jod i en utvidelse av næringsdeklarasjonen.

Les også

Regelverk

  1. Forordning om matinformasjon artikkel 30, nr. 1 & 2
  2. Matinformasjonsforskriften
  3. Forordning (EF) 1925/2006, artikkel 7 nr. 3

Bestemmelser om næringsdeklarasjon og ingrediensliste ved indirekte tilsetning av jod til et næringsmiddel

Dersom jodert salt for eksempel brukes som ingrediens i ulikt bakverk (indirekte tilsetning), og dette ikke medfører at mengden jod i produktet er over «minste betydelige mengde», utløses ikke spesialkravet i artikkel 7 nr. 3 i forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler om obligatorisk utvidelse av næringsdeklarasjonen med innholdet av jod.

Tilsetningen av jod til saltet må imidlertid framkomme «nøytralt» i ingredienslisten til sluttproduktet. Ved bruk av jodert salt som ingrediens i et næringsmiddel/sluttprodukt, må det i ingredienslisten for næringsmidlet/sluttproduktet opplyses om at saltet er tilsatt jod, for eksempel slik: «Ingrediensliste: ….. salt tilsatt jod/ salt med jod……..».

Ordet "salt" er assosiert med den kjemiske forbindelsen natriumklorid. Dersom det kun står betegnelsen "salt" i ingredienslisten, må det derfor dreie seg om natriumklorid. Er det en ingrediens med en annen type saltsammensetning, kan ikke ingrediensen oppføres alene som "salt", men bør generelt oppføres med sitt etablerte navn for den kjemiske forbindelsen, f.eks. salt med jod (salt/natriumklorid og kaliumjodid).

Ved indirekte tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler (f.eks. brød med jodert salt) vil det i de fleste tilfeller ikke være krav om eller tillatt å deklarere de aktuelle vitaminene og mineralene i næringsdeklarasjonen, ettersom næringsmidlet som regel ikke vil kunne overholde kravet om “minste betydelig mengde”, som er et vilkår for å kunne deklarere vitaminene og mineralene. Mengden jod kan heller ikke deklareres i ingredienslisten i slike tilfeller.

Eventuell frivillig mengdeangivelse av ingredienser skal følge de generelle merkebestemmelsene. Det vil si at dette i så fall skal uttrykkes i prosent som skal svare til mengden av ingrediensen på tidspunktet for bruk. En slik mengdeangivelse vil i utgangspunktet ikke gi noe mening fordi mengdene vil være veldig små, og dette kan være villedende. Dette følger av de generelle bestemmelsene i matinformasjonsforordningen.

Regelverk

  1. Forordning (EU) 1169/2011, artikkel 30 nr. 1 og 2 og vedlegg XIII, del A
  2. Forordning (EF) 1925/2006, artikkel 7 nr. 3

Obligatorisk indirekte tilsetning til ingredienser i næringsmidler produsert i andre land

I noen land er det obligatorisk å tilsette jod til ulike næringsmidler, som for eksempel husholdningssalt eller salt brukt som ingrediens i ulikt bakverk.

Når slike obligatoriske krav i et annet land gjelder indirekte tilsetning av jod til et næringsmiddel, ved at en av ingrediensene i næringsmiddelet er tilsatt jod, gjelder ikke kravene i § 4 i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler om å sende en melding til Mattilsynet. Dette gjelder selv om produktet er tilsatt jodert salt i en annen mengde, eller til en annen produktkategori enn det som er tillatt i Norge.

Dette framgår av fotnote 2 i vedlegg 1 i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler som gjelder vitaminer og mineraler generelt, og ikke bare jod.

Dersom dere er den første virksomheten som skal selge et slikt produkt, der den, i produksjonslandet, obligatoriske tilsetningen av jod til salt brukt som ingrediens, er i tråd med vilkårene i vedlegg 1, gjelder heller ikke plikten til å sende inn de opplysningene om dere selv og produktet som ellers ville vært påkrevd etter § 5.

Reglene for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd (se "Bruk en allerede tillatt tilsetning eller send en melding der du ber om tillatelse til en ny tilsetning")

Regelverk

Bestemmelser om bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler

Bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler er frivillig, men når slike påstander brukes, skal det gjøres i tråd med bestemmelsene i ernærings- og helsepåstandsforordningen. Mattilsynet vurderer at utsagn som for eksempel «med jod» eller «med jodert salt» i tilknytning til næringsmidlene/sluttproduktene, må regnes som ernæringspåstander om jod.

Dette innebærer at slike utsagn bare er tillatt å bruke dersom vilkårene for bruk av ernæringspåstandene «kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]» eller «høyt innhold av [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]» er oppfylt. Vilkårene for bruk av slike ernæringspåstander er at produktet minst må inneholde en betydelig mengde som definert i vedlegg XIII, del A i matinformasjonsforordningen. Frivillig bruk av ernæringspåstander knyttet til innhold av jod utløser også spesialkravet om næringsdeklarasjon i artikkel 7 første og annet ledd i forordningen om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler.

«Indirekte tilsetning» av vitaminer eller mineraler til et næringsmiddel/sluttprodukt via en ingrediens, vil i de aller fleste tilfeller ikke gi en «betydelig mengde» vitaminer eller mineraler i næringsmidlet/sluttproduktet, selv om det tilsettes en «betydelig mengde» vitaminer eller mineraler i ingrediensen. Dersom næringsmidlet/sluttproduktet ikke inneholder en «betydelig mengde» vitaminer eller mineraler, kan virksomheten derfor uansett ikke bruke ernærings- og helsepåstander om næringsmidlet.

Tilsvarende kan helsepåstander om jod bare brukes dersom de oppfyller kravene for bruk av den spesifikke helsepåstanden.

Les også

Regelverk

  1. Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler
  2. Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler