Relevant regelverk – Jodberikningsprogrammet

En oversikt over gjeldende regelverk for frivillig tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, for eksempel tilsetning av jod i de mengder og til de næringsmiddelkategoriene som er omfattet av Jodberikingsprogrammet.

Publisert

Det er dere som er virksomheter som har ansvaret for at dere etterlever de til enhver tid gjeldende bestemmelsene i næringsmiddelregelverket. Mattilsynet fører risikobasert offentlig kontroll med virksomhetenes etterlevelse av regelverket

Alle bestemmelsene i næringsmiddelregelverket gjelder fullt ut selv om tilsetningen av vitaminer eller mineraler til næringsmidler anbefales av myndighetene. Eksempler på EØS-basert og norsk regelverk som er eller kan være relevant i denne sammenheng er (oversikten er ikke uttømmende):

  • matloven og matlovsforskriften
  • forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
  • forskrift om matinformasjon til forbrukerne
  • forskrift om bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler

Kravene i disse regelverkene skal blant annet sikre at forbrukerne får relevant og obligatorisk matinformasjon slik at de kan ta informerte valg og ikke bli villedet, og at myndighetene får informasjon om næringsmidler som er tilsatt vitaminer eller mineraler for å kunne vurdere om tilsetningen innebærer risiko for menneskers helse.

De utfyllende nasjonale bestemmelsene og de EØS-baserte bestemmelsene inneholder ingen «generelle overgangsordninger eller unntak» fra gjeldende regelverk i tilfeller der myndighetene anbefaler virksomhetene å benytte seg av mulighetene til «frivillig» tilsetning av vitaminer eller mineraler til næringsmidler, for eksempel jod til husholdningssalt.

Vi kan i utgangspunktet heller ikke se at det i praksis vil være mulig at enkeltvirksomheter etter søknad skulle kunne få dispensasjon fra noen av kravene i disse regelverkene. Se tilnærmet lik ordlyd og vilkår i dispensasjonsbestemmelsene i selve matloven og forskriftene under matloven.

Krav i EØS-regelverk kan vi uansett ikke dispensere fra, ettersom det vil stride mot Norges internasjonale forpliktelser, herunder EØS-avtalen. Når det gjelder de utfyllende nasjonale bestemmelsene om innsending av opplysninger og melding i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler, vil det i praksis være svært vanskelig for en virksomhet å godtgjøre at det dreier seg om et særlig tilfelle for akkurat denne virksomheten.

Tillatt tilsetning av jod

Hvis dere skal omsette næringsmidler tilsatt vitaminer og mineraler, må dere følge både EØS-regelverket og de utfyllende norske bestemmelsene til EUs forordning om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler.

Det følger av EØS-bestemmelsene i forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler at bare vitaminer og/eller mineraler som er oppført i vedlegg I til forordningen, i de formene som er oppført i vedlegg II til forordningen, kan tilsettes i næringsmidler. Videre framgår det av forordningen at tilsetningen av vitaminer eller mineraler må resultere i minst en «betydelig mengde» av de aktuelle vitaminene eller mineralene i næringsmidlet. Slik tilsetning utløser spesialkravet til næringsdeklarasjon i artikkel 7 nr. 3 i forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler, jf. matinformasjonsforordningen.

EØS-bestemmelsene i forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler gjelder imidlertid bare for såkalt «direkte tilsetning» av vitaminer eller mineraler til næringsmidler/sluttprodukter, og ikke for såkalt «indirekte tilsetning» til næringsmidler/sluttprodukter via en ingrediens som er tilsatt vitaminer eller mineraler. Dette følger av en tolkning av ordlyden i bestemmelsene i forordningen, som bare nevner næringsmidler/produkter, og ikke ingredienser som brukes i næringsmidlene.

De utfyllende norske bestemmelsene om tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd, regulerer blant annet til hvilke næringsmiddelkategorier det er tillatt å tilsette ulike vitaminer eller mineraler og i hvilke mengder. Det samlede innholdet av vitaminet eller mineralet i næringsmidlet må være innenfor fastsatte grenseverdier. Hvilke vitaminer og mineraler som kan tilsettes, og i hvilke mengder, varierer mellom ulike næringsmiddelkategorier. Vilkårene for tilsetning av vitaminer og mineraler framgår av i vedlegg 1 til forskriften om vitamintilsetning mv. til næringsmidler. Merk at grenseverdiene gjelder samlet maksimalt innhold per 100 g eller 100 ml.

Det er gitt tillatelser til tilsetning av jod i flere ulike næringsmiddelkategorier. Tre av disse næringsmiddelkategoriene er omfattet av Jodberikingsprogrammet. Dette er:  

NæringsmiddelkategoriTillatt tilsetning av jod
Vegetabilske alternativer til melkebaserte drikkevarer. Kan være aromatiserte.Det er tillatt å tilsette jod slik at samlet maksimalt innhold i næringsmiddel som inngår i denne kategorien ikke er høyere enn 22,5 µg jod pr. 100 ml
HusholdningssaltDet er tillatt å tilsette jod slik at samlet maksimalt innhold i saltet ikke er høyere enn 2000 µg pr. 100 g salt
Salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk)Det er tillat å tilsette jod slik at samlet maksimalt innhold i det saltet som brukes som ingrediens i ulikt bakverk ikke er høyere enn 2000 µg pr. 100 g salt

I kategorien "salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk)" er den aktuelle tilsetningen av jod til salt tillatt, forutsatt at saltet brukes som ingrediens i bestemte næringsmidler/sluttprodukter. Dette framgår av navnet "Salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk)". Det dreier seg her om det vi kaller "indirekte tilsetning" av jod til sluttproduktene, via ingrediensen salt.  

Se vedlegg 1, inkludert fotnoter, i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler for fullstendig gjengivelse av vilkårene for de tre næringsmiddelkategoriene nevnt over, og hvilke andre næringsmiddelkategorier det er tillatt å tilsette jod til.

Så lenge tilsetningen oppfyller kravene i vedlegg 1 for den aktuelle kategorien, kan dere omsette det aktuelle næringsmiddelet uten å sende melding om tillatelse fra Mattilsynet først.

Dersom dere er den første virksomheten som skal selge et næringsmiddel som er tilsatt jod i tråd med vilkårene i vedlegg 1, må dere imidlertid sende inn visse opplysninger om dere selv og det aktuelle næringsmiddelet til Mattilsynet før dere begynner å omsette det. Dette er gebyrfritt, og dere mottar kun en kvittering om at Mattilsynet har mottatt opplysningene. Ansvaret for å følge næringsmiddelregelverket ligger helt og fullt hos dere, jf. bestemmelsene om dette iblant annet matloven og matlovsforskriften.

Tilsetning av jod til andre næringsmidler eller i høyere mengder enn det som omfattet av vilkårene for slik tilsetning i vedlegg 1 er ikke tillatt med mindre dere har sendt melding og fått innvilget særskilt tillatelse til slik tilsetning fra Mattilsynet.

Reglene for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd

Regelverk

  1. Matloven - matl
  2. Matlovsforskriften
  3. Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
  4. Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler

Matloven - matl

§ 5. Etterlevelsesplikt og systematiske kontrolltiltak
Virksomheten skal sørge for at relevante bestemmelser gitt i eller i medhold av denne loven etterleves. Kongen kan gi forskrifter om hvem som er ansvarlig i virksomheten, og om plikt til å gi melding om dette til tilsynsmyndigheten.
Kongen kan gi forskrifter om plikt til å etablere og gjennomføre systematiske kontrolltiltak.
§ 9. Produktgodkjenning, innhold, sammensetning og kvalitet
Kongen kan i forskrifter stille krav til innsatsvarer, planter, dyr, næringsmidler, animalske biprodukter samt materialer og gjenstander som er bestemt til å komme i kontakt med eller kan ha innvirkning på innsatsvarer eller næringsmidler, herunder om godkjenning, innhold og kvalitet mv.
Kongen kan gi forskrifter om begrensning av eller totalforbud mot innhold av genmodifiserte organismer, mot innhold av gener fra genmodifiserte organismer, og produkter fra visse genmodifiserte organismer.
§ 10. Merking, presentasjon og reklame
Virksomheten skal sørge for at merking, presentasjon, reklame og markedsføring er korrekt, gir mottaker tilstrekkelig informasjon og ikke er egnet til å villede.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om merking, presentasjon og reklame, herunder om forbud mot helsemessig uønsket markedsføring og om vilkår for bruk av frivillige merkeordninger.
Kongen kan, for å fremme helse, gi forskrifter om merking, presentasjon, reklame og annen markedsføring av næringsmidler, herunder om forbud mot slik markedsføring.
§ 16. Næringsmiddeltrygghet
Det er forbudt å omsette næringsmiddel som ikke er trygt. Et næringsmiddel skal anses for ikke å være trygt dersom det betraktes som helseskadelig eller uegnet for konsum.
Kongen kan gi nærmere forskrifter om når et næringsmiddel anses for ikke å være trygt.
§ 23. Tilsyn og vedtak
Mattilsynet fører tilsyn og kan fatte nødvendige vedtak for gjennomføring av bestemmelsene gitt i eller i medhold av denne loven, herunder forby import, eksport og omsetning eller pålegge tilbaketrekning fra markedet, isolasjon, avlivning, destruksjon, kassasjon, båndlegging, merking eller særskilt behandling. Kongen kan delegere myndighet til andre offentlige eller private rettssubjekter og gi bestemmelser om hvem som er klageinstans i slike tilfeller.
Dersom påleggene ikke etterkommes, det er ukjent hvem som er ansvarlig, eller det er nødvendig å få gjennomført tiltak raskt, kan tilsynsmyndigheten selv gjennomføre tiltak som nevnt i første ledd. Tiltak kan gjennomføres for den ansvarliges regning. Skyldige beløp er tvangsgrunnlag for utlegg.
Mattilsynet kan av hensyn til Norges internasjonale forpliktelser fastsette, endre og oppheve tidsbegrensede forskrifter uten forutgående høring, og kunngjøre forskrifter på særskilt måte.
Offentlige myndigheter plikter på anmodning fra tilsynsmyndigheten å gi nødvendige opplysninger uten hinder av taushetsplikt. Politi, tollvesen, kystvakt og kommuner skal på anmodning bistå tilsynsmyndigheten.
Se hele loven (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Matlovsforskriften

§ 1. Gjennomføring av forordning (EF) nr. 178/2002
EØS-avtalen vedlegg I kapittel I del 7.1 nr. 13, vedlegg I kapittel II nr. 41 og vedlegg II kapittel XII nr. 54zzzc (forordning (EF) nr. 178/2002 som endret ved forordning (EF) nr. 1642/2003, forordning (EF) nr. 575/2006, forordning (EF) nr. 202/2008, forordning (EU) 2017/228, forordning (EU) 2019/1381 og forordning (EU) 2024/908) om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet (matlovsforordningen) gjelder som forskrift med de tilpasninger som følger av vedlegg I og II, protokoll 1 til avtalen og avtalen for øvrig.
Artikkel 8
Vern av forbrukerinteresser
1. Næringsmiddelregelverket skal ha som mål å verne forbrukerinteressene og gi forbrukerne et grunnlag for å foreta velbegrunnede valg med hensyn til de næringsmidlene de inntar. Det skal ha som mål å forebygge:
  1. a.
    bedragersk eller villedende praksis,
  2. b.
    forfalskning av næringsmidler og
  3. c.
    enhver annen praksis som kan villede forbrukeren.
Artikkel 14
Krav til næringsmiddeltrygghet
1. Et næringsmiddel skal ikke omsettes dersom det ikke er trygt.
2. Et næringsmiddel skal anses for ikke å være trygt dersom det betraktes som:
  1. a.
    helseskadelig,
  2. b.
    uegnet for konsum.
3. Når det fastsettes om et næringsmiddel ikke er trygt, skal det tas hensyn til:
  1. a.
    forbrukernes normale bruk av næringsmiddelet i hvert ledd av produksjon, bearbeiding og distribusjon, og
  2. b.
    opplysningene som gis til forbrukeren, herunder opplysninger på etiketten eller andre opplysninger som er allment tilgjengelige for forbrukeren, om hvordan særlige helseskadelige virkninger av visse næringsmidler eller næringsmiddelkategorier kan unngås.
4. Når det fastsettes om et næringsmiddel er helseskadelig, skal det tas hensyn til:
  1. a.
    næringsmiddelets sannsynlige umiddelbare og/eller kortsiktige og/eller langsiktige virkninger ikke bare på helsen til personen som inntar det, men også på helsen til kommende generasjoner,
  2. b.
    sannsynlige kumulative giftvirkninger,
  3. c.
    bestemte forbrukerkategoriers særlige helsemessige ømfintlighet overfor et næringsmiddel som er beregnet på denne forbrukerkategorien.
5. Når det fastsettes om et næringsmiddel er uegnet for konsum, skal det tas hensyn til om næringsmiddelet er uakseptabelt for konsum i henhold til tiltenkt bruk fordi det er forurenset, enten på grunn av fremmedstoffer eller på annen måte, eller på grunn av forråtnelse, forringelse eller nedbryting.
6. Når et næringsmiddel som ikke er trygt er en del av et parti eller en forsendelse av samme kategori eller med samme betegnelse, skal det antas at alle næringsmidlene i det berørte partiet eller den berørte forsendelsen ikke er trygge, med mindre det etter en grundig vurdering ikke finnes bevis for at resten av partiet eller forsendelsen ikke er trygt.
7. Næringsmidler som er i samsvar med særlige fellesskapsbestemmelser om næringsmiddeltrygghet, skal anses for å være trygge med hensyn til de forhold som er omfattet av disse fellesskapsbestemmelsene.
8. At et næringsmiddel er i samsvar med de særlige bestemmelsene som gjelder for dette næringsmiddelet, skal ikke hindre vedkommende myndigheter i å treffe hensiktsmessige tiltak for å begrense omsetningen av det eller kreve at det trekkes tilbake fra markedet når det er grunn til mistanke om at næringsmiddelet, til tross for dette samsvaret, ikke er trygt.
9. Når det ikke finnes særlige fellesskapsbestemmelser, skal et næringsmiddel anses som trygt når det er i samsvar med de særlige bestemmelsene i den nasjonale næringsmiddellovgivningen i den medlemsstat på hvis territorium næringsmiddelet omsettes, idet disse bestemmelsene skal utformes og anvendes uten at det berører traktaten, særlig artikkel 28 og 30.
Artikkel 17
Ansvar
1. Driftsansvarlige for næringsmiddel- og fôrforetak skal i alle ledd av produksjon, bearbeiding og distribusjon i det foretak de har ansvar for, sikre at næringsmidler eller fôr oppfyller kravene i næringsmiddelregelverket som er relevante for deres virksomhet, og kontrollere at disse kravene overholdes.
2. Medlemsstatene skal håndheve næringsmiddelregelverket og overvåke og kontrollere at de relevante kravene i næringsmiddelregelverket overholdes av driftsansvarlige for næringsmiddel- og fôrforetak i alle ledd av produksjon, bearbeiding og distribusjon.
For dette formål skal de opprettholde en ordning med offentlige kontroller og annen virksomhet som er hensiktsmessig etter omstendighetene, herunder informasjon til offentligheten om næringsmiddel- og fôrtrygghet og om risikoen ved næringsmidler og fôr samt overvåking av næringsmiddel- og fôrtrygghet og annen overvåking i alle ledd av produksjon, bearbeiding og distribusjon.
Medlemsstatene skal også fastsette bestemmelser om tiltak og sanksjoner som skal gjelde ved overtredelser av næringsmiddel- og fôrvareregelverket. De fastsatte tiltakene og sanksjonene skal være virkningsfulle, stå i forhold til overtredelsen og virke avskrekkende.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler

§ 3. Vilkår for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd
Det er bare tillatt å tilsette de vitaminene og mineralene som er oppført i vedlegg 1 til næringsmidler, unntatt kosttilskudd. Tilsetningen må være i samsvar med de vilkårene som framgår av vedlegg 1.
De mengdene for tilsetning av vitaminer og mineraler som er fastsatt i vedlegg 1, gjelder for produktets samlede innhold av de aktuelle vitaminene og mineralene, uansett hva som er kilden til vitaminene og mineralene eller formålet med tilsetningen av dem.
§ 4. Meldeplikt ved tilsetning av vitaminer og mineraler som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1
Dersom en virksomhet vil tilsette vitaminer eller mineraler til næringsmidler, og tilsetningen ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1, skal virksomheten melde tilsetningen til Mattilsynet. Meldingen skal inneholde alle de opplysningene som kreves i vedlegg 2. Meldingen gjelder utelukkende for tilsetning av de aktuelle vitaminene og mineralene til det konkrete næringsmidlet. Meldingen regnes som innlevert når Mattilsynet har sendt bekreftelse til virksomheten om at alle opplysningene som kreves i vedlegg 2 er mottatt.
Virksomheten kan ta tilsetningen i bruk seks måneder etter at meldingen regnes som innlevert etter første ledd. Hvis meldingen inneholder data som allerede er innsendt, vurdert og godkjent i et annet EØS-land, og denne vurderingen er sendt til Mattilsynet, kan virksomheten ta tilsetningen i bruk tre måneder etter at meldingen regnes som innlevert etter første ledd. Mattilsynet kan ved behov forlenge denne perioden fra tre til seks måneder, og skal i så fall varsle virksomheten om dette. Den meldte tilsetningen kan bare brukes i samsvar med opplysningene i meldingen, og forutsatt at ikke Mattilsynet etter tredje ledd har fattet enkeltvedtak om forbud mot tilsetningen eller om andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen.
Mattilsynet kan innen utløpet av fristene i annet ledd for når en meldt tilsetning kan tas i bruk av virksomheten og på et hvilket som helst senere tidspunkt etter at tilsetningen er tatt i bruk, fatte enkeltvedtak om forbud mot eller om andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen, herunder tidsbegrensning eller begrensning til bruk i enkelte næringsmiddelkategorier. Risiko for menneskers helse skal tillegges avgjørende betydning i helhetsvurderingen av om det er nødvendig med forbud mot eller restriksjoner for tilsetningen.
Dersom Mattilsynet ved behandling av meldinger om tilsetning av vitaminer eller mineraler etter første ledd, til næringsmidler som har opprinnelse i EØS og som er lovlig omsatt i en annen EØS-stat, kommer til at det må fattes enkeltvedtak om forbud mot eller andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen, gjelder bestemmelsene i lov 12. april 2013 nr. 13 om det frie varebytte i EØS (EØS-vareloven) § 1 jf. forordning (EF) nr. 764/2008.
§ 5. Krav om innsending av opplysninger om virksomhetens navn og adresse, produktets navn, ingrediensliste og næringsdeklarasjon til Mattilsynet
EØS-produsenten, EØS-importøren eller andre, som er ansvarlig for den første omsetningen i Norge av et næringsmiddel som er tilsatt vitaminer eller mineraler i samsvar med kravene i vedlegg 1, skal før næringsmidlet omsettes i Norge, sende opplysninger om virksomhetens navn og postadresse, produktets navn, ingrediensliste og næringsdeklarasjon til Mattilsynet. Dette gjelder ikke for virksomheter som etter § 4 har meldt tilsetningen av vitaminer eller mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd.
Senere endringer i de opplysningene som er sendt til Mattilsynet etter første ledd, og opplysninger om permanent opphør av omsetning av næringsmidlet i Norge, skal også sendes til Mattilsynet.
Næringsmidler som ikke er tilsatt andre vitaminer eller mineraler enn natrium, klorid eller kalium, er unntatt fra kravene i første og annet ledd.

Vedlegg 1. Vitaminer og mineraler som kan tilsettes næringsmidler, unntatt kosttilskudd, jf. kapittel II

Næringsmiddelkategori Vitamin/mineral1,2 Samlet maksimalt innhold per 100 g eller 100 ml
Brødvarer og frokostblandinger
Brød Vitamin D 5 µg
Frokostblanding Niacin 11 mg
Vitamin B6 1,4 mg
Folsyre 133 µg
Kalsium 459 mg
Glutenfrie produkter
Glutenfri müsli/frokostblanding Niacin 16 mg
Vitamin B6 1,4 mg
Folsyre 183 µg
Magnesium 121 mg
Jern 5 mg
Glutenfri- og lavprotein brød/melblandinger Niacin 6,4 mg
Vitamin B6 0,6 mg
Folsyre 40 µg
Jern 8 mg
Glutenfritt brød, knekkebrød og skorper Niacin 4 mg
Vitamin B6 2,5 mg
Folsyre 40 µg
Jern 9 mg
Melk, syrnede melkeprodukter og vegetabilske alternativer
Melk (alle typer melk som omsettes direkte til forbruker)3 Vitamin D 1,0 µg
Folsyre 15 µg
Melkebaserte drikkevarer (inklusive fermenterte og/eller aromatiserte) 3,9 Vitamin D 1,9 µg
Vitamin C 11,3 mg
Niacin 3 mg
Vitamin B6 0,29 mg
Kalsium 120 mg
Krom 5 µg
Kondensert melk Vitamin D 1,1 µg
Vegetabilske alternativer til melkebaserte drikkevarer. Kan være aromatiserte. Vitamin D 1,5 µg
Vitamin E 1,8 mg
Folsyre 23 µg
Kalsium 120 mg
Jod 22,5 µg
Fermenterte melkeprodukter for eksempel yoghurt (omfatter ikke drikkevarer)3. Kan være aromatiserte. Vitamin D 2,9 µg
Vitamin C 26 mg
Niacin 2,4 mg
Vitamin B6 0,21 mg
Kalsium 120 mg
Vegetabilske alternativer til fermenterte melkeprodukter (omfatter ikke drikkevarer). Kan være aromatiserte. Vitamin D 1,5 µg
Vitamin E 1,8 mg
Vitamin C 13,3 mg
Kalsium 146 mg
Jod 22,5 µg
Ost og vegetabilske alternativer
Hvitost Vitamin D 4,1 µg
Vitamin E 38 mg
Prim Vitamin D 2,7 µg
Brunost og primprodukter til barn Vitamin D 2,7 µg
Jern 10 mg
Vegetabilsk alternativ til ost Vitamin D 5 µg
Kalsium 664 mg
Jod 31 µg
Matfett og oljer
Margarin, andre typer spisefett og bakefett industri (flytende og fast) Vitamin A 900 µg
Vitamin D 20 µg
Smør Vitamin D 10 µg
Matolje Vitamin D 10 µg
Vitamin E 13 mg
Produkter av fiskerivarer og vegetabilske alternativer
Kaviar på tube Vitamin D 9,5 µg
Vitamin E 4,7 mg
Produkter brukt som alternativ til fisk Jern 2,1 mg
Produkter av kjøtt og vegetabilske alternativer
Leverpostei Vitamin D 2,5 µg
Vitamin E 2,5 mg
Produkter brukt som alternativ til kjøtt Jern 8,5 mg
Vegetabilsk alternativ til postei Jern 5,9 mg
Drikkevarer
Fruktjuice, grønnsaksjuice, nektar, smoothies og lignende Beta-karoten 120 µg
Vitamin D 2,5 µg
Vitamin E 4 mg
Vitamin C 96 mg
Niacin 3,2 mg
Vitamin B6 0,3 mg
Folsyre 30 µg
Magnesium 45 mg
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre4 Vitamin D 0,89 µg
Vitamin E 3,7 mg
Vitamin C 40 mg
Niacin 8 mg
Vitamin B6 1,4 mg
Folsyre 40 µg
Kalsium 60 mg
Magnesium 29 mg
Selen 0,15 µg
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre tilsatt koffein i en mengde over 15 mg / 100 ml4 Vitamin D 1,2 µg
Vitamin E 4 mg
Vitamin C 48 mg
Niacin 10 mg
Vitamin B6 1,4 mg
Folsyre 24,4 µg
Kalsium 60 mg
Magnesium 30 mg
Sink 2 mg
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre porsjonert i mindre drikkeampuller, shots eller lignende4,5 Niacin 1,5 mg
Vitamin B6 2,3 mg
Folsyre 15 µg
Elektrolyttdrikker4,5,6 Vitamin A 290 µg
Vitamin D 2,5 µg
Vitamin E 4,5 mg
Vitamin C 35 mg
Niacin 7,5 mg
Vitamin B6 0,9 mg
Folsyre 82 µg
Kalsium 180 mg
Fosfor 150 mg
Magnesium 60 mg
Jern 3 mg
Sink 1,5 mg
Kobber 0,2 mg
Mangan 0,4 mg
Selen 8,5 µg
Krom 20 µg
Molybden 17 µg
Jod 23 µg
Karbohydrat-elektrolyttdrikker som også inneholder protein/fett4,5,7 hvorav innholdet av protein utgjør minst 20 % av energiinnholdet i produktet og energiinnholdet er minst 420 kJ / 100 ml (100 kcal / 100 ml). Vitamin A 125 µg
Vitamin D 2 µg
Vitamin E 2,2 mg
Vitamin C 32 mg
Niacin 2,5 mg
Vitamin B6 0,6 mg
Folsyre 35 µg
Kalsium 210 mg
Fosfor 175 mg
Magnesium 60 mg
Jern 2,6 mg
Sink 1,5 mg
Kobber 0,3 mg
Mangan 0,3 mg
Selen 8,5 µg
Molybden 17 µg
Jod 23 µg
Næringsmiddelkategori Vitamin/mineral1,2 Samlet maksimalt innhold per spiseklar porsjon/måltidsbar
Måltidserstattere for vektkontroll (Produkter som er merket og markedsført som en erstatning for 1–2 hovedmåltider) Vitamin A 491 µg
Vitamin D 4,7 µg
Vitamin E 8,7 mg
Vitamin K 36 µg
Vitamin C 53 mg
Niacin 11 mg
Vitamin B6 1,6 mg
Folsyre 147 µg
Kalsium 458 mg
Fosfor 552 mg
Magnesium 157 mg
Jern 11 mg
Sink 5 mg
Kobber 0,85 mg
Mangan 1,5 mg
Selen 40 µg
Krom 35 µg
Molybden 31 µg
Jod 100 µg
Næringsmiddelkategori Vitamin/mineral1,2 Samlet maksimalt innhold per 100 g pulver før utblanding
Melkebaserte drikker (1–3 år) Vitamin A 500 µg
Vitamin D 9,0 µg
Vitamin E 11 mg
Vitamin K 45 µg
Vitamin C 110 mg
Niacin 5,0 mg
Vitamin B6 0,53 mg
Folsyre 145 µg
Kalsium 910 mg
Fosfor 366 mg
Magnesium 57 mg
Jern 9,5 mg
Sink 6 mg
Kobber 0,38 mg
Mangan 77 µg
Fluor 54 µg
Selen 12 µg
Jod 120 µg
Næringsmiddelkategori Vitamin/mineral1,2 Samlet maksimalt innhold per 100 g eller 100 ml
Diverse
Majones Vitamin D 8 µg
Vitamin E 4 mg
Krom 10 µg
Husholdningssalt Jod 2000 µg
Salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk) Jod 2000 µg
Salt (brukt som ingrediens i buljonger, supper, sauser, andre ferdigretter o.l.) Jod 2000 µg
Geler markedsført i enkeltporsjonspakninger5 Niacin 9,6 mg
Vitamin B6 2,3 mg
Barer o.l. Vitamin A 433 µg
Vitamin D 3,6 µg
Vitamin E 14 mg
Vitamin C 85 mg
Niacin 21 mg
Vitamin B6 2,8 mg
Folsyre 429 µg
Kalsium 428 mg
Fosfor 604 mg
Magnesium 200 mg
Jern 11 mg
Sink 6,2 mg
Kobber 0,83 mg
Mangan 1,1 mg
Selen 38 µg
Krom 40 µg
Molybden 50 µg
Jod 82,5 µg
Vegetabilske alternativer til melkebaserte desserter Vitamin D 1,5 µg
Kalsium 120 mg
Jod 22,5 µg
Kaffepulver o.l. (frysetørket) Krom 60 µg
Te (trekkes i vann)8 Vitamin C 10 mg
Niacin 1,2 mg
Vitamin B6 0,18 mg
Sink 0,75 mg
Selen 6,9 µg
Alkoholfrie drikkevarer basert på melk og kaffe Niacin 6,4 mg
Vitamin B6 0,56 mg
Vegetabilske alternativer til «is-kaffelatte» Vitamin D 0,75 µg
Vitamin E 1,8 mg
Kalsium 120 mg
Fluortabletter Fluor 2,3 mg
Halspastiller Vitamin C 215 mg
Sink 12,3 mg
Tyggegummi o.l. Vitamin C 450 mg
Kalsium 1300 mg
Sink 24,3 mg
Fluor 10 mg
Vingummi Niacin 4,0 mg
1 Tilsetning av tiamin, riboflavin, vitamin B12, biotin, pantotensyre, kalium, klorid og natrium, er unntatt fra kravet om melding i § 4, forutsatt at tilsetningen ikke innebærer risiko for menneskers helse.
2 Indirekte tilsetning av vitaminer eller mineraler til et produkt, ved at en av ingrediensene i produktet er tilsatt vitaminer eller mineraler som følge av obligatoriske krav om slik tilsetning produksjonslandet, er unntatt fra kravet om melding i § 4.
3 Inkluderer laktosereduserte og laktosefrie produkter.
4 Kan være pulver eller tabletter som skal løses i vann. Maksimalt innhold angir innholdet pr. 100 ml i det drikkeklare produktet (uansett om næringsdeklarasjonen på produktet gjelder for produktet som det selges, eller for produktet som det drikkes (ferdig utblandet)).
5 Gjelder bare for produkter som er beregnet for personer fra og med 18 år.
6 Gjelder for maksimalt anbefalt inntak på 500 ml per døgn.
7 Gjelder for maksimalt anbefalt inntak på 200 ml per døgn.
8 Maksimalt innhold angir innholdet pr. 100 ml i det drikkeklare produktet (uansett om næringsdeklarasjonen på produktet gjelder for produktet som det selges, eller for produktet som det drikkes).
9 Kan være pulver som skal oppløses i melk. Maksimalt innhold angir innholdet pr. 100 ml i det drikkeklare produktet (uansett om næringsdeklarasjonen på produktet gjelder for produktet som det selges, eller for produktet som det drikkes (ferdig utblandet)).
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler

Artikkel 3
Krav i forbindelse med tilsetting av vitaminer og mineraler
1. Bare vitaminer og/eller mineraler som er oppført i vedlegg I, i de formene som er oppført i vedlegg II, kan tilsettes i næringsmidler i henhold til reglene fastsatt i denne forordning.
2. Vitaminer og mineraler i en for menneskekroppen biotilgjengelig form, kan tilsettes i næringsmidler, uansett om de normalt finnes i næringsstoffet eller ikke, for særlig å ta hensyn til følgende:
  1. a.
    en mangel på ett eller flere vitaminer og/eller mineraler i befolkningen eller bestemte befolkningsgrupper som kan påvises gjennom kliniske eller subkliniske beviser på mangler eller gjennom anslag som viser at inntaket av næringsstoffer er lavt, eller
  2. b.
    muligheten for å forbedre befolkningens eller bestemte befolkningsgruppers ernæringsmessige tilstand og/eller avhjelpe mulig mangelfullt inntak av vitaminer eller mineraler på grunn av endrede kostvaner, eller
  3. c.
    utviklingen av allment anerkjent vitenskapelig kunnskap om vitaminers og mineralers rolle i ernæringen og derav følgende helsevirkninger.
3. Endring av listene som er nevnt i nr. 1 i denne artikkel, skal vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2, samtidig som det tas hensyn til uttalelsen fra myndigheten.
Før slike endringer iverksettes skal Kommisjonen rådspørre berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
Artikkel 6
Vilkår for tilsetting av vitaminer og mineraler
1. Når et vitamin eller et mineral tilsettes i næringsmidler, skal den samlede mengden av vitaminet eller mineralet som finnes i næringsmiddelet når det selges, uansett formål, ikke overstige største mengde som er fastsatt etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2. Kommisjonen kan, for dette formål, framlegge forslag om største mengder innen 29. januar 2009. For konsentrerte og dehydrerte produkter skal de største mengdene som fastsettes, være de som finnes i næringsmidlene når de er spise-/drikkeferdige i henhold til produsentens anvisninger.
2. Eventuelle vilkår som begrenser eller forbyr tilsettingen av et bestemt vitamin eller mineral i et næringsmiddel eller en næringsmiddelkategori, skal vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2.
3. De største mengder som omtales i nr. 1, og vilkårene nevnt i nr. 2, skal fastsettes ut fra hensyn til:
  1. a.
    de sikre øvre grensene for inntak av vitaminer og mineraler fastsatt etter en vitenskapelig risikovurdering på grunnlag av allment godtatte vitenskapelige data, om nødvendig tatt i betraktning de ulike forbrukergruppenes varierende grad av følsomhet, og
  2. b.
    inntak av vitaminer og mineraler fra andre kilder i kostholdet.
4. Ved fastsettelse av de største mengdene nevnt i nr. 1, og de vilkårene som er fastsatt i nr. 2, skal det også tas behørig hensyn til referansemengdene for inntak av vitaminer og mineraler for befolkningen.
5. Ved fastsettelse av de største mengdene nevnt i nr. 1, og de vilkårene som er fastsatt i nr. 2 for vitaminer og mineraler hvis referanseinntak for befolkningen ligger nær de sikre øvre grensene, skal det også etter behov tas hensyn til følgende:
  1. a.
    de enkelte produkters bidrag til det samlede kostholdet for befolkningen generelt eller for undergrupper av befolkningen,
  2. b.
    produktets ernæringsprofil som er utarbeidet i henhold til forordning (EF) nr. 1924/2006.
6. Tilsettingen av et vitamin eller et mineral i et næringsmiddel skal føre til at dette vitaminet eller mineralet forekommer i næringsmiddelet i minst en betydelig mengde, dersom denne er definert etter framgangsmåten fastsatt i vedlegget til direktiv 90/496/EØF. Minsteinnholdet, herunder eventuelle lavere mengder som avviker fra de betydelige mengdene angitt over, skal for bestemte næringsmidler eller næringsmiddelkategorier vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2.
Artikkel 7
Merking, presentasjon og reklame
1. Merking og presentasjon av eller reklame for næringsmidler som er tilsatt vitaminer og mineraler, skal ikke angi eller gi inntrykk av at et allsidig og variert kosthold ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer. Det kan når det er relevant, vedtas et unntak angående et bestemt næringsstoff etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2.
2. Merking og presentasjon av eller reklame for næringsmidler som er tilsatt vitaminer og mineraler, skal ikke villede eller skape forvirring for forbrukeren hva angår næringsmidlenes eventuelle næringsverdi som følge av tilsettingen av disse næringsstoffene.
3. Deklarasjon av næringsinnhold skal være obligatorisk for produkter som er tilsatt vitaminer og mineraler og som omfattes av denne forordning. Den informasjonen som skal gis, skal bestå av opplysningene nevnt i artikkel 4 nr. 1 gruppe 2 i direktiv 90/496/EØF og av de samlede mengdene av vitaminer og mineraler som er tilsatt i næringsmidlene.
4. I merkingen av produkter som er tilsatt vitaminer og mineraler, kan det finnes en angivelse som viser at det er foretatt en slik tilsetting i henhold til vilkårene fastsatt i forordning (EF) nr. 1924/2006.
5. Denne artikkelen får anvendelse uten å berøre andre bestemmelser i næringsmidddelregelverket som gjelder bestemte næringsmiddelkategorier.
6. Regler for gjennomføring av denne artikkelen kan fastsettes etter framgangsmåten i artikkel 14 nr. 2.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Bestemmelser om næringsdeklarasjon og ingrediensliste ved direkte tilsetning av jod til et næringsmiddel

I henhold til de harmoniserte EØS-reglene, er direkte tilsetning av jod til for eksempel «vegetabilske alternativer til melkebaserte drikkevarer» eller «husholdningssalt» kun tillatt dersom tilsetningen medfører et samlet innhold av jod i «minst en betydelig mengde» i produktet. Dette følger av forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler.

Slik tilsetning utløser et spesialkrav om næringsdeklarasjon etter artikkel 7 nr. 3 forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler jf. matinformasjonsforordningen, som innebærer at det er obligatorisk å oppgi innholdet av (mengden) jod i en utvidelse av næringsdeklarasjonen.

Les også

Regelverk

  1. Forordning om matinformasjon artikkel 30, nr. 1 & 2
  2. Matinformasjonsforskriften
  3. Forordning (EF) 1925/2006, artikkel 7 nr. 3

Matinformasjonsforskriften

Del A – Daglig referanseinntak av vitaminer og mineraler (voksne)
1. Vitaminer og mineraler som kan deklareres, og referanseverdier for næringsstoffer
Vitamin A (μg) 800 Klorid (mg) 800
Vitamin D (μg) 5 Kalsium (mg) 800
Vitamin E (mg) 12 Fosfor (mg) 700
Vitamin K (μg) 75 Magnesium (mg) 375
Vitamin C (mg) 80 Jern (mg) 14
Tiamin (mg) 1,1 Sink (mg) 10
Riboflavin (mg) 1,4 Kobber (mg) 1
Niacin (mg) 16 Mangan (mg) 2
Vitamin B6 (mg) 1,4 Fluorid (mg) 3,5
Folinsyre (μg) 200 Selen (μg) 55
Vitamin B12 (μg) 2,5 Krom (μg) 40
Biotin (μg) 50 Molybden (μg) 50
Pantotensyre (mg) 6 Jod (μg) 150
Kalium (mg) 2000
2. Betydelig mengde av vitaminer og mineraler
Som regel skal følgende verdier legges til grunn for å avgjøre hva som utgjør en betydelig mengde:
  • -
    15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 g eller 100 ml for andre produkter enn drikker,
  • -
    7,5 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 ml for drikker, eller
  • -
    15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per porsjon dersom pakningen inneholder bare én porsjonsenhet.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EF) 1925/2006, artikkel 7 nr. 3

Artikkel 7
Merking, presentasjon og reklame
1. Merking og presentasjon av eller reklame for næringsmidler som er tilsatt vitaminer og mineraler, skal ikke angi eller gi inntrykk av at et allsidig og variert kosthold ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer. Det kan når det er relevant, vedtas et unntak angående et bestemt næringsstoff etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2.
2. Merking og presentasjon av eller reklame for næringsmidler som er tilsatt vitaminer og mineraler, skal ikke villede eller skape forvirring for forbrukeren hva angår næringsmidlenes eventuelle næringsverdi som følge av tilsettingen av disse næringsstoffene.
3. Deklarasjon av næringsinnhold skal være obligatorisk for produkter som er tilsatt vitaminer og mineraler og som omfattes av denne forordning. Den informasjonen som skal gis, skal bestå av opplysningene nevnt i artikkel 4 nr. 1 gruppe 2 i direktiv 90/496/EØF og av de samlede mengdene av vitaminer og mineraler som er tilsatt i næringsmidlene.
4. I merkingen av produkter som er tilsatt vitaminer og mineraler, kan det finnes en angivelse som viser at det er foretatt en slik tilsetting i henhold til vilkårene fastsatt i forordning (EF) nr. 1924/2006.
5. Denne artikkelen får anvendelse uten å berøre andre bestemmelser i næringsmidddelregelverket som gjelder bestemte næringsmiddelkategorier.
6. Regler for gjennomføring av denne artikkelen kan fastsettes etter framgangsmåten i artikkel 14 nr. 2.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Bestemmelser om næringsdeklarasjon og ingrediensliste ved indirekte tilsetning av jod til et næringsmiddel

Dersom jodert salt for eksempel brukes som ingrediens i ulikt bakverk (indirekte tilsetning), og dette ikke medfører at mengden jod i produktet er over «minste betydelige mengde», utløses ikke spesialkravet i artikkel 7 nr. 3 i forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler om obligatorisk utvidelse av næringsdeklarasjonen med innholdet av jod.

Tilsetningen av jod til saltet må imidlertid framkomme «nøytralt» i ingredienslisten til sluttproduktet. Ved bruk av jodert salt som ingrediens i et næringsmiddel/sluttprodukt, må det i ingredienslisten for næringsmidlet/sluttproduktet opplyses om at saltet er tilsatt jod, for eksempel slik: «Ingrediensliste: ….. salt tilsatt jod/ salt med jod……..».

Ordet "salt" er assosiert med den kjemiske forbindelsen natriumklorid. Dersom det kun står betegnelsen "salt" i ingredienslisten, må det derfor dreie seg om natriumklorid. Er det en ingrediens med en annen type saltsammensetning, kan ikke ingrediensen oppføres alene som "salt", men bør generelt oppføres med sitt etablerte navn for den kjemiske forbindelsen, f.eks. salt med jod (salt/natriumklorid og kaliumjodid).

Ved indirekte tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler (f.eks. brød med jodert salt) vil det i de fleste tilfeller ikke være krav om eller tillatt å deklarere de aktuelle vitaminene og mineralene i næringsdeklarasjonen, ettersom næringsmidlet som regel ikke vil kunne overholde kravet om “minste betydelig mengde”, som er et vilkår for å kunne deklarere vitaminene og mineralene. Mengden jod kan heller ikke deklareres i ingredienslisten i slike tilfeller.

Eventuell frivillig mengdeangivelse av ingredienser skal følge de generelle merkebestemmelsene. Det vil si at dette i så fall skal uttrykkes i prosent som skal svare til mengden av ingrediensen på tidspunktet for bruk. En slik mengdeangivelse vil i utgangspunktet ikke gi noe mening fordi mengdene vil være veldig små, og dette kan være villedende. Dette følger av de generelle bestemmelsene i matinformasjonsforordningen.

Regelverk

  1. Forordning (EU) 1169/2011, artikkel 30 nr. 1 og 2 og vedlegg XIII, del A
  2. Forordning (EF) 1925/2006, artikkel 7 nr. 3

Forordning (EU) 1169/2011, artikkel 30 nr. 1 og 2 og vedlegg XIII, del A

Artikkel 30
Innhold
1. Den obligatoriske næringsdeklarasjonen skal inneholde følgende opplysninger:
  1. a.
    energiinnhold, og
  2. b.
    mengden av fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt.
En opplysning om at saltinnholdet utelukkende skyldes naturlig forekommende natrium kan eventuelt oppføres i umiddelbar nærhet av næringsdeklarasjonen.
2. Innholdet i den obligatoriske næringsdeklarasjonen nevnt i nr. 1 kan utfylles med angivelse av mengden av ett eller flere av følgende stoffer:
  1. a.
    en-umettede fettsyrer,
  2. b.
    flerumettede fettsyrer,
  3. c.
    polyoler,
  4. d.
    stivelse,
  5. e.
    kostfiber,
  6. f.
    de vitaminer og mineraler som er oppført i del A nr. 1 i vedlegg XIII, og som forekommer i betydelige mengder som definert i nr. 2 i del A i vedlegg XIII.
3. Dersom merkingen av et ferdigpakket næringsmiddel har med den obligatoriske næringsdeklarasjonen nevnt i nr. 1, kan følgende opplysninger gjentas på pakningen:
  1. a.
    energiinnholdet, eller
  2. b.
    energiinnholdet sammen med mengden av fett, mettede fettsyrer, sukkerarter og salt.
4. Som unntak fra artikkel 36 nr. 1 kan innholdet i næringsdeklarasjonen begrenses til å omfatte bare energiinnholdet, dersom merkingen av produktene nevnt i artikkel 16 nr. 4 har med en næringsdeklarasjon.
5. Uten at det berører artikkel 44, og som unntak fra artikkel 36 nr. 1 kan innholdet i næringsdeklarasjonen, dersom merkingen av produktene nevnt i artikkel 44 nr. 1 har med en næringsdeklarasjon, begrenses til å omfatte bare
  1. a.
    energiinnholdet, eller
  2. b.
    energiinnholdet sammen med mengden av fett, mettede fettsyrer, sukkerarter og salt.
6. For å ta hensyn til relevansen av opplysningene nevnt i nr. 2–5 i denne artikkel for forbrukeropplysningen kan Kommisjonen ved hjelp av delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 51 endre listene i nr. 2–5 i denne artikkel ved å tilføye eller stryke opplysninger.
7. Kommisjonen skal senest 13. desember 2014, idet det tas hensyn til vitenskapelig dokumentasjon og erfaringer fra medlemsstatene, framlegge en rapport om forekomsten av transfettsyrer i næringsmidler og i det samlede kostholdet til befolkningen i Unionen. Målet med rapporten er å vurdere virkningen av egnede metoder som kan gjøre forbrukerne i stand til å velge sunnere næringsmidler og et generelt sunnere kosthold, eller som kan fremme tilbudet av sunnere næringsmidler til forbrukerne, blant annet ved at det opplyses om transfettsyrer til forbrukerne, eller ved begrensning av bruken av dem. Kommisjonens rapport skal eventuelt ledsages av et forslag til regelverk.
Vedlegg XIII
Referanseinntak
Del A – Daglig referanseinntak av vitaminer og mineraler (voksne)
1. Vitaminer og mineraler som kan deklareres, og referanseverdier for næringsstoffer
Vitamin A (μg) 800 Klorid (mg) 800
Vitamin D (μg) 5 Kalsium (mg) 800
Vitamin E (mg) 12 Fosfor (mg) 700
Vitamin K (μg) 75 Magnesium (mg) 375
Vitamin C (mg) 80 Jern (mg) 14
Tiamin (mg) 1,1 Sink (mg) 10
Riboflavin (mg) 1,4 Kobber (mg) 1
Niacin (mg) 16 Mangan (mg) 2
Vitamin B6 (mg) 1,4 Fluorid (mg) 3,5
Folinsyre (μg) 200 Selen (μg) 55
Vitamin B12 (μg) 2,5 Krom (μg) 40
Biotin (μg) 50 Molybden (μg) 50
Pantotensyre (mg) 6 Jod (μg) 150
Kalium (mg) 2000
2. Betydelig mengde av vitaminer og mineraler
Som regel skal følgende verdier legges til grunn for å avgjøre hva som utgjør en betydelig mengde:
  • -
    15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 g eller 100 ml for andre produkter enn drikker,
  • -
    7,5 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 ml for drikker, eller
  • -
    15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per porsjon dersom pakningen inneholder bare én porsjonsenhet.
Del B – Referanseinntak av energi og visse andre næringsstoffer enn vitaminer og mineraler (voksne)
Energi eller næringsstoff Referanseinntak
Energi 8 400 kJ/2 000 kcal
Samlet fett 70 g
Mettede fettsyrer 20 g
Karbohydrater 260 g
Sukkerarter 90 g
Protein 50 g
Salt 6 g
Del A – Daglig referanseinntak av vitaminer og mineraler (voksne)
1. Vitaminer og mineraler som kan deklareres, og referanseverdier for næringsstoffer
Vitamin A (μg) 800 Klorid (mg) 800
Vitamin D (μg) 5 Kalsium (mg) 800
Vitamin E (mg) 12 Fosfor (mg) 700
Vitamin K (μg) 75 Magnesium (mg) 375
Vitamin C (mg) 80 Jern (mg) 14
Tiamin (mg) 1,1 Sink (mg) 10
Riboflavin (mg) 1,4 Kobber (mg) 1
Niacin (mg) 16 Mangan (mg) 2
Vitamin B6 (mg) 1,4 Fluorid (mg) 3,5
Folinsyre (μg) 200 Selen (μg) 55
Vitamin B12 (μg) 2,5 Krom (μg) 40
Biotin (μg) 50 Molybden (μg) 50
Pantotensyre (mg) 6 Jod (μg) 150
Kalium (mg) 2000
2. Betydelig mengde av vitaminer og mineraler
Som regel skal følgende verdier legges til grunn for å avgjøre hva som utgjør en betydelig mengde:
  • -
    15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 g eller 100 ml for andre produkter enn drikker,
  • -
    7,5 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 ml for drikker, eller
  • -
    15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per porsjon dersom pakningen inneholder bare én porsjonsenhet.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EF) 1925/2006, artikkel 7 nr. 3

Artikkel 7
Merking, presentasjon og reklame
1. Merking og presentasjon av eller reklame for næringsmidler som er tilsatt vitaminer og mineraler, skal ikke angi eller gi inntrykk av at et allsidig og variert kosthold ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer. Det kan når det er relevant, vedtas et unntak angående et bestemt næringsstoff etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2.
2. Merking og presentasjon av eller reklame for næringsmidler som er tilsatt vitaminer og mineraler, skal ikke villede eller skape forvirring for forbrukeren hva angår næringsmidlenes eventuelle næringsverdi som følge av tilsettingen av disse næringsstoffene.
3. Deklarasjon av næringsinnhold skal være obligatorisk for produkter som er tilsatt vitaminer og mineraler og som omfattes av denne forordning. Den informasjonen som skal gis, skal bestå av opplysningene nevnt i artikkel 4 nr. 1 gruppe 2 i direktiv 90/496/EØF og av de samlede mengdene av vitaminer og mineraler som er tilsatt i næringsmidlene.
4. I merkingen av produkter som er tilsatt vitaminer og mineraler, kan det finnes en angivelse som viser at det er foretatt en slik tilsetting i henhold til vilkårene fastsatt i forordning (EF) nr. 1924/2006.
5. Denne artikkelen får anvendelse uten å berøre andre bestemmelser i næringsmidddelregelverket som gjelder bestemte næringsmiddelkategorier.
6. Regler for gjennomføring av denne artikkelen kan fastsettes etter framgangsmåten i artikkel 14 nr. 2.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Obligatorisk indirekte tilsetning til ingredienser i næringsmidler produsert i andre land

I noen land er det obligatorisk å tilsette jod til ulike næringsmidler, som for eksempel husholdningssalt eller salt brukt som ingrediens i ulikt bakverk.

Når slike obligatoriske krav i et annet land gjelder indirekte tilsetning av jod til et næringsmiddel, ved at en av ingrediensene i næringsmiddelet er tilsatt jod, gjelder ikke kravene i § 4 i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler om å sende en melding til Mattilsynet. Dette gjelder selv om produktet er tilsatt jodert salt i en annen mengde, eller til en annen produktkategori enn det som er tillatt i Norge.

Dette framgår av fotnote 2 i vedlegg 1 i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler som gjelder vitaminer og mineraler generelt, og ikke bare jod.

Dersom dere er den første virksomheten som skal selge et slikt produkt, der den, i produksjonslandet, obligatoriske tilsetningen av jod til salt brukt som ingrediens, er i tråd med vilkårene i vedlegg 1, gjelder heller ikke plikten til å sende inn de opplysningene om dere selv og produktet som ellers ville vært påkrevd etter § 5.

Reglene for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd (se "Bruk en allerede tillatt tilsetning eller send en melding der du ber om tillatelse til en ny tilsetning")

Regelverk

Forskrift om vitamintilsetning mv. § 4, § 5 og vedlegg 1, fotnote 2.

§ 4. Meldeplikt ved tilsetning av vitaminer og mineraler som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1
Dersom en virksomhet vil tilsette vitaminer eller mineraler til næringsmidler, og tilsetningen ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1, skal virksomheten melde tilsetningen til Mattilsynet. Meldingen skal inneholde alle de opplysningene som kreves i vedlegg 2. Meldingen gjelder utelukkende for tilsetning av de aktuelle vitaminene og mineralene til det konkrete næringsmidlet. Meldingen regnes som innlevert når Mattilsynet har sendt bekreftelse til virksomheten om at alle opplysningene som kreves i vedlegg 2 er mottatt.
Virksomheten kan ta tilsetningen i bruk seks måneder etter at meldingen regnes som innlevert etter første ledd. Hvis meldingen inneholder data som allerede er innsendt, vurdert og godkjent i et annet EØS-land, og denne vurderingen er sendt til Mattilsynet, kan virksomheten ta tilsetningen i bruk tre måneder etter at meldingen regnes som innlevert etter første ledd. Mattilsynet kan ved behov forlenge denne perioden fra tre til seks måneder, og skal i så fall varsle virksomheten om dette. Den meldte tilsetningen kan bare brukes i samsvar med opplysningene i meldingen, og forutsatt at ikke Mattilsynet etter tredje ledd har fattet enkeltvedtak om forbud mot tilsetningen eller om andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen.
Mattilsynet kan innen utløpet av fristene i annet ledd for når en meldt tilsetning kan tas i bruk av virksomheten og på et hvilket som helst senere tidspunkt etter at tilsetningen er tatt i bruk, fatte enkeltvedtak om forbud mot eller om andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen, herunder tidsbegrensning eller begrensning til bruk i enkelte næringsmiddelkategorier. Risiko for menneskers helse skal tillegges avgjørende betydning i helhetsvurderingen av om det er nødvendig med forbud mot eller restriksjoner for tilsetningen.
Dersom Mattilsynet ved behandling av meldinger om tilsetning av vitaminer eller mineraler etter første ledd, til næringsmidler som har opprinnelse i EØS og som er lovlig omsatt i en annen EØS-stat, kommer til at det må fattes enkeltvedtak om forbud mot eller andre restriksjoner for tilsetningen enn de som framgår av meldingen, gjelder bestemmelsene i lov 12. april 2013 nr. 13 om det frie varebytte i EØS (EØS-vareloven) § 1 jf. forordning (EF) nr. 764/2008.
§ 5. Krav om innsending av opplysninger om virksomhetens navn og adresse, produktets navn, ingrediensliste og næringsdeklarasjon til Mattilsynet
EØS-produsenten, EØS-importøren eller andre, som er ansvarlig for den første omsetningen i Norge av et næringsmiddel som er tilsatt vitaminer eller mineraler i samsvar med kravene i vedlegg 1, skal før næringsmidlet omsettes i Norge, sende opplysninger om virksomhetens navn og postadresse, produktets navn, ingrediensliste og næringsdeklarasjon til Mattilsynet. Dette gjelder ikke for virksomheter som etter § 4 har meldt tilsetningen av vitaminer eller mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd.
Senere endringer i de opplysningene som er sendt til Mattilsynet etter første ledd, og opplysninger om permanent opphør av omsetning av næringsmidlet i Norge, skal også sendes til Mattilsynet.
Næringsmidler som ikke er tilsatt andre vitaminer eller mineraler enn natrium, klorid eller kalium, er unntatt fra kravene i første og annet ledd.

Vedlegg 1. Vitaminer og mineraler som kan tilsettes næringsmidler, unntatt kosttilskudd, jf. kapittel II

Næringsmiddelkategori Vitamin/mineral1,2 Samlet maksimalt innhold per 100 g eller 100 ml
Brødvarer og frokostblandinger
Brød Vitamin D 5 µg
Frokostblanding Niacin 11 mg
Vitamin B6 1,4 mg
Folsyre 133 µg
Kalsium 459 mg
Glutenfrie produkter
Glutenfri müsli/frokostblanding Niacin 16 mg
Vitamin B6 1,4 mg
Folsyre 183 µg
Magnesium 121 mg
Jern 5 mg
Glutenfri- og lavprotein brød/melblandinger Niacin 6,4 mg
Vitamin B6 0,6 mg
Folsyre 40 µg
Jern 8 mg
Glutenfritt brød, knekkebrød og skorper Niacin 4 mg
Vitamin B6 2,5 mg
Folsyre 40 µg
Jern 9 mg
Melk, syrnede melkeprodukter og vegetabilske alternativer
Melk (alle typer melk som omsettes direkte til forbruker)3 Vitamin D 1,0 µg
Folsyre 15 µg
Melkebaserte drikkevarer (inklusive fermenterte og/eller aromatiserte) 3,9 Vitamin D 1,9 µg
Vitamin C 11,3 mg
Niacin 3 mg
Vitamin B6 0,29 mg
Kalsium 120 mg
Krom 5 µg
Kondensert melk Vitamin D 1,1 µg
Vegetabilske alternativer til melkebaserte drikkevarer. Kan være aromatiserte. Vitamin D 1,5 µg
Vitamin E 1,8 mg
Folsyre 23 µg
Kalsium 120 mg
Jod 22,5 µg
Fermenterte melkeprodukter for eksempel yoghurt (omfatter ikke drikkevarer)3. Kan være aromatiserte. Vitamin D 2,9 µg
Vitamin C 26 mg
Niacin 2,4 mg
Vitamin B6 0,21 mg
Kalsium 120 mg
Vegetabilske alternativer til fermenterte melkeprodukter (omfatter ikke drikkevarer). Kan være aromatiserte. Vitamin D 1,5 µg
Vitamin E 1,8 mg
Vitamin C 13,3 mg
Kalsium 146 mg
Jod 22,5 µg
Ost og vegetabilske alternativer
Hvitost Vitamin D 4,1 µg
Vitamin E 38 mg
Prim Vitamin D 2,7 µg
Brunost og primprodukter til barn Vitamin D 2,7 µg
Jern 10 mg
Vegetabilsk alternativ til ost Vitamin D 5 µg
Kalsium 664 mg
Jod 31 µg
Matfett og oljer
Margarin, andre typer spisefett og bakefett industri (flytende og fast) Vitamin A 900 µg
Vitamin D 20 µg
Smør Vitamin D 10 µg
Matolje Vitamin D 10 µg
Vitamin E 13 mg
Produkter av fiskerivarer og vegetabilske alternativer
Kaviar på tube Vitamin D 9,5 µg
Vitamin E 4,7 mg
Produkter brukt som alternativ til fisk Jern 2,1 mg
Produkter av kjøtt og vegetabilske alternativer
Leverpostei Vitamin D 2,5 µg
Vitamin E 2,5 mg
Produkter brukt som alternativ til kjøtt Jern 8,5 mg
Vegetabilsk alternativ til postei Jern 5,9 mg
Drikkevarer
Fruktjuice, grønnsaksjuice, nektar, smoothies og lignende Beta-karoten 120 µg
Vitamin D 2,5 µg
Vitamin E 4 mg
Vitamin C 96 mg
Niacin 3,2 mg
Vitamin B6 0,3 mg
Folsyre 30 µg
Magnesium 45 mg
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre4 Vitamin D 0,89 µg
Vitamin E 3,7 mg
Vitamin C 40 mg
Niacin 8 mg
Vitamin B6 1,4 mg
Folsyre 40 µg
Kalsium 60 mg
Magnesium 29 mg
Selen 0,15 µg
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre tilsatt koffein i en mengde over 15 mg / 100 ml4 Vitamin D 1,2 µg
Vitamin E 4 mg
Vitamin C 48 mg
Niacin 10 mg
Vitamin B6 1,4 mg
Folsyre 24,4 µg
Kalsium 60 mg
Magnesium 30 mg
Sink 2 mg
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre porsjonert i mindre drikkeampuller, shots eller lignende4,5 Niacin 1,5 mg
Vitamin B6 2,3 mg
Folsyre 15 µg
Elektrolyttdrikker4,5,6 Vitamin A 290 µg
Vitamin D 2,5 µg
Vitamin E 4,5 mg
Vitamin C 35 mg
Niacin 7,5 mg
Vitamin B6 0,9 mg
Folsyre 82 µg
Kalsium 180 mg
Fosfor 150 mg
Magnesium 60 mg
Jern 3 mg
Sink 1,5 mg
Kobber 0,2 mg
Mangan 0,4 mg
Selen 8,5 µg
Krom 20 µg
Molybden 17 µg
Jod 23 µg
Karbohydrat-elektrolyttdrikker som også inneholder protein/fett4,5,7 hvorav innholdet av protein utgjør minst 20 % av energiinnholdet i produktet og energiinnholdet er minst 420 kJ / 100 ml (100 kcal / 100 ml). Vitamin A 125 µg
Vitamin D 2 µg
Vitamin E 2,2 mg
Vitamin C 32 mg
Niacin 2,5 mg
Vitamin B6 0,6 mg
Folsyre 35 µg
Kalsium 210 mg
Fosfor 175 mg
Magnesium 60 mg
Jern 2,6 mg
Sink 1,5 mg
Kobber 0,3 mg
Mangan 0,3 mg
Selen 8,5 µg
Molybden 17 µg
Jod 23 µg
Næringsmiddelkategori Vitamin/mineral1,2 Samlet maksimalt innhold per spiseklar porsjon/måltidsbar
Måltidserstattere for vektkontroll (Produkter som er merket og markedsført som en erstatning for 1–2 hovedmåltider) Vitamin A 491 µg
Vitamin D 4,7 µg
Vitamin E 8,7 mg
Vitamin K 36 µg
Vitamin C 53 mg
Niacin 11 mg
Vitamin B6 1,6 mg
Folsyre 147 µg
Kalsium 458 mg
Fosfor 552 mg
Magnesium 157 mg
Jern 11 mg
Sink 5 mg
Kobber 0,85 mg
Mangan 1,5 mg
Selen 40 µg
Krom 35 µg
Molybden 31 µg
Jod 100 µg
Næringsmiddelkategori Vitamin/mineral1,2 Samlet maksimalt innhold per 100 g pulver før utblanding
Melkebaserte drikker (1–3 år) Vitamin A 500 µg
Vitamin D 9,0 µg
Vitamin E 11 mg
Vitamin K 45 µg
Vitamin C 110 mg
Niacin 5,0 mg
Vitamin B6 0,53 mg
Folsyre 145 µg
Kalsium 910 mg
Fosfor 366 mg
Magnesium 57 mg
Jern 9,5 mg
Sink 6 mg
Kobber 0,38 mg
Mangan 77 µg
Fluor 54 µg
Selen 12 µg
Jod 120 µg
Næringsmiddelkategori Vitamin/mineral1,2 Samlet maksimalt innhold per 100 g eller 100 ml
Diverse
Majones Vitamin D 8 µg
Vitamin E 4 mg
Krom 10 µg
Husholdningssalt Jod 2000 µg
Salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk) Jod 2000 µg
Salt (brukt som ingrediens i buljonger, supper, sauser, andre ferdigretter o.l.) Jod 2000 µg
Geler markedsført i enkeltporsjonspakninger5 Niacin 9,6 mg
Vitamin B6 2,3 mg
Barer o.l. Vitamin A 433 µg
Vitamin D 3,6 µg
Vitamin E 14 mg
Vitamin C 85 mg
Niacin 21 mg
Vitamin B6 2,8 mg
Folsyre 429 µg
Kalsium 428 mg
Fosfor 604 mg
Magnesium 200 mg
Jern 11 mg
Sink 6,2 mg
Kobber 0,83 mg
Mangan 1,1 mg
Selen 38 µg
Krom 40 µg
Molybden 50 µg
Jod 82,5 µg
Vegetabilske alternativer til melkebaserte desserter Vitamin D 1,5 µg
Kalsium 120 mg
Jod 22,5 µg
Kaffepulver o.l. (frysetørket) Krom 60 µg
Te (trekkes i vann)8 Vitamin C 10 mg
Niacin 1,2 mg
Vitamin B6 0,18 mg
Sink 0,75 mg
Selen 6,9 µg
Alkoholfrie drikkevarer basert på melk og kaffe Niacin 6,4 mg
Vitamin B6 0,56 mg
Vegetabilske alternativer til «is-kaffelatte» Vitamin D 0,75 µg
Vitamin E 1,8 mg
Kalsium 120 mg
Fluortabletter Fluor 2,3 mg
Halspastiller Vitamin C 215 mg
Sink 12,3 mg
Tyggegummi o.l. Vitamin C 450 mg
Kalsium 1300 mg
Sink 24,3 mg
Fluor 10 mg
Vingummi Niacin 4,0 mg
1 Tilsetning av tiamin, riboflavin, vitamin B12, biotin, pantotensyre, kalium, klorid og natrium, er unntatt fra kravet om melding i § 4, forutsatt at tilsetningen ikke innebærer risiko for menneskers helse.
2 Indirekte tilsetning av vitaminer eller mineraler til et produkt, ved at en av ingrediensene i produktet er tilsatt vitaminer eller mineraler som følge av obligatoriske krav om slik tilsetning produksjonslandet, er unntatt fra kravet om melding i § 4.
3 Inkluderer laktosereduserte og laktosefrie produkter.
4 Kan være pulver eller tabletter som skal løses i vann. Maksimalt innhold angir innholdet pr. 100 ml i det drikkeklare produktet (uansett om næringsdeklarasjonen på produktet gjelder for produktet som det selges, eller for produktet som det drikkes (ferdig utblandet)).
5 Gjelder bare for produkter som er beregnet for personer fra og med 18 år.
6 Gjelder for maksimalt anbefalt inntak på 500 ml per døgn.
7 Gjelder for maksimalt anbefalt inntak på 200 ml per døgn.
8 Maksimalt innhold angir innholdet pr. 100 ml i det drikkeklare produktet (uansett om næringsdeklarasjonen på produktet gjelder for produktet som det selges, eller for produktet som det drikkes).
9 Kan være pulver som skal oppløses i melk. Maksimalt innhold angir innholdet pr. 100 ml i det drikkeklare produktet (uansett om næringsdeklarasjonen på produktet gjelder for produktet som det selges, eller for produktet som det drikkes (ferdig utblandet)).
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Bestemmelser om bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler

Bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler er frivillig, men når slike påstander brukes, skal det gjøres i tråd med bestemmelsene i ernærings- og helsepåstandsforordningen. Mattilsynet vurderer at utsagn som for eksempel «med jod» eller «med jodert salt» i tilknytning til næringsmidlene/sluttproduktene, må regnes som ernæringspåstander om jod.

Dette innebærer at slike utsagn bare er tillatt å bruke dersom vilkårene for bruk av ernæringspåstandene «kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]» eller «høyt innhold av [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]» er oppfylt. Vilkårene for bruk av slike ernæringspåstander er at produktet minst må inneholde en betydelig mengde som definert i vedlegg XIII, del A i matinformasjonsforordningen. Frivillig bruk av ernæringspåstander knyttet til innhold av jod utløser også spesialkravet om næringsdeklarasjon i artikkel 7 første og annet ledd i forordningen om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler.

«Indirekte tilsetning» av vitaminer eller mineraler til et næringsmiddel/sluttprodukt via en ingrediens, vil i de aller fleste tilfeller ikke gi en «betydelig mengde» vitaminer eller mineraler i næringsmidlet/sluttproduktet, selv om det tilsettes en «betydelig mengde» vitaminer eller mineraler i ingrediensen. Dersom næringsmidlet/sluttproduktet ikke inneholder en «betydelig mengde» vitaminer eller mineraler, kan virksomheten derfor uansett ikke bruke ernærings- og helsepåstander om næringsmidlet.

Tilsvarende kan helsepåstander om jod bare brukes dersom de oppfyller kravene for bruk av den spesifikke helsepåstanden.

Les også

Regelverk

  1. Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler
  2. Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler

Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler

Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler (FOR-2010-02-17-187)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler

Artikkel 1
Formål og virkeområde
1. Ved denne forordning harmoniseres medlemsstatenes lover eller forskrifter om ernærings- og helsepåstander med det formål å sikre at det indre marked fungerer tilfredsstillende, samtidig som det sikres et høyt nivå av forbrukervern.
2. Denne forordning får anvendelse på ernærings- og helsepåstander i kommersiell kommunikasjon, uansett om disse finnes på merkingen, pakningsutformingen eller i reklamen for næringsmidler som skal leveres som dette til sluttforbrukeren.
For næringsmidler som ikke er ferdigpakket (herunder ferske produkter som frukt, grønnsaker eller brød), som tilbys for salg til sluttforbrukere eller storhusholdninger, og næringsmidler som pakkes på salgsstedet på kjøperens anmodning, eller som er ferdigpakket med sikte på umiddelbart salg, får artikkel 7 og artikkel 10 nr. 2 bokstav a) og b) ikke anvendelse. Nasjonale bestemmelser kan anvendes inntil det vedtas fellesskapstiltak etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2.
Denne forordning får også anvendelse på næringsmidler som er beregnet på levering til restauranter, sykehus, skoler, kantiner og lignende storhusholdninger.
3. Et varemerke, en handelsbetegnelse eller et fantasinavn som finnes på merkingen, pakningsutformingen eller i reklamen for et næringsmiddel, og som kan oppfattes som en ernærings- eller helsepåstand, kan benyttes uten å gjennomgå framgangsmåten for godkjenning som fastsatt i denne forordning, forutsatt at merkingen, pakningsutformingen eller reklamen også inneholder en beslektet ernærings- eller helsepåstand som er i samsvar med bestemmelsene i denne forordning.
4. For generiske beskrivelser (betegnelser) som tradisjonelt er brukt til å angi en egenskap ved en gruppe næringsmidler eller drikkevarer, og som antyder en virkning for menneskers helse, kan det etter framgangsmåten i artikkel 25 nr. 2 vedtas et unntak fra nr. 3 etter søknad fra de berørte driftsansvarlige for næringsmiddelforetak. Søknaden skal sendes til vedkommende nasjonale myndighet i medlemsstaten, som omgående skal videresende den til Kommisjonen. Kommisjonen skal vedta og offentliggjøre de reglene som driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal overholde i forbindelse med slike søknader, for å sikre at søknadene behandles på en måte som gir innsyn, og innen rimelig tid.
5. Denne forordning får anvendelse med forbehold for følgende fellesskapsbestemmelser:
  1. a.
    direktiv 89/398/EØF og vedtatte direktiver om næringsmidler for spesielle ernæringsmessige behov,
  2. b.
    rådsdirektiv 80/777/EØF av 15. juli 1980 om tilnærming av medlemsstatenes lovgivning om utnyttelse og markedsføring av naturlig mineralvann,1
  3. c.
    rådsdirektiv 98/83/EF av 3. november 1998 om drikkevannets kvalitet,2
Artikkel 2
Definisjoner
  1. 1.
    I denne forordning menes med:
    1. a.
      «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1
    2. b.
      «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF,
    3. c.
      «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF,
    4. d.
      «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
  2. 2.
    Videre menes i denne forordning med:
    1. 1.
      «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper,
    2. 2.
      «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene,
    3. 3.
      «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt,
    4. 4.
      «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes:
      1. a.
        den energi (kaloriinnhold) det
        1. i.
          tilfører,
        2. ii.
          tilfører i redusert eller økt mengde, eller
        3. iii.
          ikke tilfører, og/eller
      2. b.
        de næringsstoffene eller de andre stoffene som det
        1. i.
          inneholder,
        2. ii.
          inneholder i redusert eller økt forhold, eller
        3. iii.
          ikke inneholder,
    5. 5.
      «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse,
    6. 6.
      «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker,
    7. 7.
      «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
1 EFT L 31 av 1.2.2002, s. 1. Forordningen sist endret ved kommisjonsforordning (EF) nr. 575/2006 (EUT L 100 av 8.4.2006, s. 3).
Artikkel 5
Allmenne vilkår
1. Bruk av ernærings- og helsepåstander er bare tillatt dersom følgende vilkår er oppfylt:
  1. a.
    Forekomsten, fraværet eller det reduserte innholdet i et næringsmiddel eller en næringsmiddelgruppe av et næringsstoff eller et annet stoff som påstanden gjelder, har vist seg å ha en gunstig ernæringsmessig eller fysiologisk effekt som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
  2. b.
    Det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder:
    1. i.
      forekommer i sluttproduktet i en betydelig mengde som definert i Fellesskapets regelverk, eller når slike regler ikke finnes, i en mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis, eller
    2. ii.
      forekommer ikke eller forekommer i en redusert mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
  3. c.
    Når det er relevant, det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, foreligger i en form som kroppen kan utnytte.
  4. d.
    Den mengden av produktet som med rimelighet kan antas å bli inntatt, gir en betydelig mengde av det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, som definert i Fellesskapets regelverk eller når slike regler ikke finnes, en betydelig mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
  5. e.
    De særlige vilkårene i kapittel III eller IV, etter hva som er relevant, er oppfylt.
2. Bruk av ernærings- og helsepåstander skal bare være tillatt dersom gjennomsnittsforbrukeren kan forventes å forstå de gunstige virkningene slik de uttrykkes i påstanden.
3. Ernærings- og helsepåstander skal gjelde næringsmidler som er konsumferdige i henhold til produsentens anvisninger.

Vedlegg
Ernæringspåstander og vilkårene som gjelder for dem

Lavt energiinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har lavt energiinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 40 kcal (170 kJ) per 100 g for næringsmidler i fast form, eller mer enn 20 kcal (80 kJ) per 100 ml for næringsmidler i flytende form. For bordsøtningsmidler gjelder grensen på 4 kcal (17 kJ) per porsjon med søtende egenskaper, som tilsvarer 6 g sukrose (cirka 1 teskje sukrose).
Redusert energiinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har redusert energiinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom energiinnholdet er redusert med minst 30 %, og med en angivelse av de egenskapene som gjør at næringsmiddelets samlede energiinnhold er redusert.
Energifri
En påstand om at et næringsmiddel er energifritt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 4 kcal (17 kJ) per 100 ml. For bordsøtningsmidler gjelder grensen på 0,4 kcal (1,7 kJ) per porsjon med søtende egenskaper, som tilsvarer 6 g sukrose (cirka 1 teskje sukrose).
Lavt fettinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har lavt fettinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 3 g fett per 100 g for næringsmidler i fast form eller 1,5 g fett per 100 ml for næringsmidler i flytende form (1,8 g fett per 100 ml for delvis skummet melk).
Fettfri
En påstand om at et næringsmiddel er fettfritt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,5 g fett per 100 g eller 100 ml. Påstander med uttrykk som «X % fettfri», er imidlertid forbudt.
Lavt innhold av mettet fett
En påstand om at et næringsmiddel har lavt innhold av mettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom mengden av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet ikke overstiger 1,5 g per 100 g for næringsmidler i fast form eller 0,75 g per 100 ml for næringsmidler i flytende form, og i begge tilfellene må mengden av mettede fettsyrer og transfettsyrer samlet ikke utgjøre mer enn 10 % av energiinnholdet.
Fri for mettet fett
En påstand om at et næringsmiddel ikke inneholder mettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom mengden av mettede fettsyrer og transfettsyrer ikke overstiger 0,1 g mettet fett per 100 g eller 100 ml.
Lavt sukkerinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har lavt sukkerinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 5 g sukkerarter per 100 g for næringsmidler i fast form, eller mer enn 2,5 g sukkerarter per 100 ml for næringsmidler i flytende form.
Sukkerfri
En påstand om at et næringsmiddel ikke inneholder sukker, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,5 g sukkerarter per 100 g eller 100 ml.
Uten tilsatt sukker
En påstand om at et næringsmiddel ikke er tilsatt sukker, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke er tilsatt monosakkarider eller disakkarider eller andre næringsmidler på grunn av deres søtende egenskaper. Dersom sukkeret forekommer naturlig i næringsmiddelet, bør også følgende angivelse finnes på etiketten: «MED ET NATURLIG INNHOLD AV SUKKER».
Lavt natriuminnhold/lavt saltinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har et lavt natriuminnhold/saltinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,12 g natrium eller tilsvarende verdi for salt, per 100 g eller per 100 ml. For annet vann enn naturlig mineralvann som omfattes av direktiv 80/777/EØF, bør denne verdien ikke overstige 2 mg natrium per 100 ml.
M3

Uten tilsatt natrium/salt

En påstand om at et næringsmiddel ikke er tilsatt natrium eller salt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder tilsatt natrium eller salt eller noen annen bestanddel som inneholder tilsatt natrium eller salt, og dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,12 g natrium eller tilsvarende verdi for salt, per 100 g eller per 100 ml.

M3

Svært lavt natriuminnhold/svært lavt saltinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har et svært lavt natriuminnhold/saltinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,04 g natrium eller tilsvarende verdi for salt, per 100 g eller 100 ml. Det er ikke tillatt å bruke denne påstanden om naturlig mineralvann eller annet vann.
Natriumfri eller saltfri
En påstand om at et næringsmiddel ikke inneholder natrium eller salt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet ikke inneholder mer enn 0,005 g natrium eller tilsvarende verdi for salt, per 100 g.
Kostfiberkilde
En påstand om at et næringsmiddel er en kostfiberkilde, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet inneholder minst 3 g kostfiber per 100 g, eller minst 1,5 g kostfiber per 100 kcal.
Høyt kostfiberinnhold
En påstand om at et næringsmiddel har et høyt kostfiberinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet inneholder minst 6 g kostfiber per 100 g, eller minst 3 g kostfiber per 100 kcal.
Proteinkilde
En påstand om at et næringsmiddel er en proteinkilde, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom minst 12 % av energiinnholdet i næringsmiddelet kommer fra proteiner.
Høyt proteininnhold
En påstand om at et næringsmiddel har et høyt proteininnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom minst 20 % av energiinnholdet i næringsmiddelet kommer fra proteiner.
Kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]
En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til vitaminer og/eller mineraler, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet minst inneholder en betydelig mengde som definert i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, eller en mengde som omfattes av unntakene fastsatt i artikkel 6 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1925/2006 av 20. desember 2006 om tilsetting av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer i næringsmidler.1
1 EUT L 404 av 30.12.2006, s. 26.
Høyt innhold av [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]
En påstand om at et næringsmiddel har et høyt vitamin- og/eller mineralinnhold, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet inneholder minst det dobbelte av mengden vist til under «kilde til [NAVN PÅ VITAMIN] – og/eller [NAVN PÅ MINERAL]».
Inneholder [navn på næringsstoff eller annet stoff]
En påstand om at et næringsmiddel inneholder et næringsstoff eller annet stoff som det ikke er fastsatt særlige vilkår for i denne forordning, eller enhver annen påstand som kan anses å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet overholder alle gjeldende bestemmelser i denne forordning, og særlig artikkel 5. For vitaminer og mineraler skal vilkårene for påstanden «kilde til» gjelde.
Økt innhold av [næringsstoffets navn]
En påstand om at innholdet i ett eller flere næringsstoffer, bortsett fra vitaminer og mineraler, er blitt økt, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom produktet oppfyller vilkårene for påstanden «kilde til» og innholdet av det aktuelle stoffet er minst 30 % høyere enn i et lignende produkt.
Redusert innhold av [næringsstoffets navn]
En påstand om at innholdet i ett eller flere næringsstoffer er blitt redusert, og enhver annen påstand som kan anses å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom innholdet av det aktuelle stoffet er minst 30 % lavere enn i et lignende produkt, unntatt for mikronæringsstoffer, der det skal godtas en forskjell på 10 % i referanseverdiene som er fastsatt i direktiv 90/496/EØF, og for natrium eller tilsvarende verdi for salt, der det skal godtas en forskjell på 25 %.

M3

Påstanden «redusert innhold av mettet fett» og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes
  1. a.
    dersom summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er minst 30 % lavere enn summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i et lignende produkt, og
  2. b.
    dersom innholdet av transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.
Påstanden «redusert innhold av sukker» og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan bare framsettes dersom energiinnholdet i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.

M3

Lett/light
En påstand om at et produkt er «lett» eller «light», og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, skal oppfylle de samme vilkårene som for uttrykket «redusert», og påstanden skal dessuten ledsages av en angivelse av hvilke egenskaper som gjør næringsmiddelet «lett» eller «light».
Naturlig
Dersom et næringsmiddel naturlig oppfyller vilkårene i dette vedlegg for bruken av en ernæringspåstand, kan uttrykket «naturlig» brukes i tilknytning til påstanden.

M2

Kilde til omega-3-fettsyrer

En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,3 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.

Høyt innhold av omega-3-fettsyrer

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,6 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.

Høyt innhold av enumettet fett

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av enumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra enumettet fett og dersom enumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.

Høyt innhold av flerumettet fett

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av flerumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra flerumettet fett og dersom flerumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.

Høyt innhold av umettet fett

En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av umettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 70 % av fettsyrene i produktet stammer fra umettet fett og dersom umettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.

M2
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: