Relevant regelverk – Jodberikningsprogrammet
En oversikt over gjeldende regelverk for frivillig tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, for eksempel tilsetning av jod i de mengder og til de næringsmiddelkategoriene som er omfattet av Jodberikingsprogrammet.
Det er dere som er virksomheter som har ansvaret for at dere etterlever de til enhver tid gjeldende bestemmelsene i næringsmiddelregelverket. Mattilsynet fører risikobasert offentlig kontroll med virksomhetenes etterlevelse av regelverket
Alle bestemmelsene i næringsmiddelregelverket gjelder fullt ut selv om tilsetningen av vitaminer eller mineraler til næringsmidler anbefales av myndighetene. Eksempler på EØS-basert og norsk regelverk som er eller kan være relevant i denne sammenheng er (oversikten er ikke uttømmende):
- matloven og matlovsforskriften
- forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
- forskrift om matinformasjon til forbrukerne
- forskrift om bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler
Kravene i disse regelverkene skal blant annet sikre at forbrukerne får relevant og obligatorisk matinformasjon slik at de kan ta informerte valg og ikke bli villedet, og at myndighetene får informasjon om næringsmidler som er tilsatt vitaminer eller mineraler for å kunne vurdere om tilsetningen innebærer risiko for menneskers helse.
De utfyllende nasjonale bestemmelsene og de EØS-baserte bestemmelsene inneholder ingen «generelle overgangsordninger eller unntak» fra gjeldende regelverk i tilfeller der myndighetene anbefaler virksomhetene å benytte seg av mulighetene til «frivillig» tilsetning av vitaminer eller mineraler til næringsmidler, for eksempel jod til husholdningssalt.
Vi kan i utgangspunktet heller ikke se at det i praksis vil være mulig at enkeltvirksomheter etter søknad skulle kunne få dispensasjon fra noen av kravene i disse regelverkene. Se tilnærmet lik ordlyd og vilkår i dispensasjonsbestemmelsene i selve matloven og forskriftene under matloven.
Krav i EØS-regelverk kan vi uansett ikke dispensere fra, ettersom det vil stride mot Norges internasjonale forpliktelser, herunder EØS-avtalen. Når det gjelder de utfyllende nasjonale bestemmelsene om innsending av opplysninger og melding i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler, vil det i praksis være svært vanskelig for en virksomhet å godtgjøre at det dreier seg om et særlig tilfelle for akkurat denne virksomheten.
Tillatt tilsetning av jod
Hvis dere skal omsette næringsmidler tilsatt vitaminer og mineraler, må dere følge både EØS-regelverket og de utfyllende norske bestemmelsene til EUs forordning om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler.
Det følger av EØS-bestemmelsene i forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler at bare vitaminer og/eller mineraler som er oppført i vedlegg I til forordningen, i de formene som er oppført i vedlegg II til forordningen, kan tilsettes i næringsmidler. Videre framgår det av forordningen at tilsetningen av vitaminer eller mineraler må resultere i minst en «betydelig mengde» av de aktuelle vitaminene eller mineralene i næringsmidlet. Slik tilsetning utløser spesialkravet til næringsdeklarasjon i artikkel 7 nr. 3 i forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler, jf. matinformasjonsforordningen.
EØS-bestemmelsene i forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler gjelder imidlertid bare for såkalt «direkte tilsetning» av vitaminer eller mineraler til næringsmidler/sluttprodukter, og ikke for såkalt «indirekte tilsetning» til næringsmidler/sluttprodukter via en ingrediens som er tilsatt vitaminer eller mineraler. Dette følger av en tolkning av ordlyden i bestemmelsene i forordningen, som bare nevner næringsmidler/produkter, og ikke ingredienser som brukes i næringsmidlene.
De utfyllende norske bestemmelsene om tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd, regulerer blant annet til hvilke næringsmiddelkategorier det er tillatt å tilsette ulike vitaminer eller mineraler og i hvilke mengder. Det samlede innholdet av vitaminet eller mineralet i næringsmidlet må være innenfor fastsatte grenseverdier. Hvilke vitaminer og mineraler som kan tilsettes, og i hvilke mengder, varierer mellom ulike næringsmiddelkategorier. Vilkårene for tilsetning av vitaminer og mineraler framgår av i vedlegg 1 til forskriften om vitamintilsetning mv. til næringsmidler. Merk at grenseverdiene gjelder samlet maksimalt innhold per 100 g eller 100 ml.
Det er gitt tillatelser til tilsetning av jod i flere ulike næringsmiddelkategorier. Tre av disse næringsmiddelkategoriene er omfattet av Jodberikingsprogrammet. Dette er:
Næringsmiddelkategori | Tillatt tilsetning av jod |
---|---|
Vegetabilske alternativer til melkebaserte drikkevarer. Kan være aromatiserte. | Det er tillatt å tilsette jod slik at samlet maksimalt innhold i næringsmiddel som inngår i denne kategorien ikke er høyere enn 22,5 µg jod pr. 100 ml |
Husholdningssalt | Det er tillatt å tilsette jod slik at samlet maksimalt innhold i saltet ikke er høyere enn 2000 µg pr. 100 g salt |
Salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk) | Det er tillat å tilsette jod slik at samlet maksimalt innhold i det saltet som brukes som ingrediens i ulikt bakverk ikke er høyere enn 2000 µg pr. 100 g salt |
I kategorien "salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk)" er den aktuelle tilsetningen av jod til salt tillatt, forutsatt at saltet brukes som ingrediens i bestemte næringsmidler/sluttprodukter. Dette framgår av navnet "Salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk)". Det dreier seg her om det vi kaller "indirekte tilsetning" av jod til sluttproduktene, via ingrediensen salt.
Se vedlegg 1, inkludert fotnoter, i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler for fullstendig gjengivelse av vilkårene for de tre næringsmiddelkategoriene nevnt over, og hvilke andre næringsmiddelkategorier det er tillatt å tilsette jod til.
Så lenge tilsetningen oppfyller kravene i vedlegg 1 for den aktuelle kategorien, kan dere omsette det aktuelle næringsmiddelet uten å sende melding om tillatelse fra Mattilsynet først.
Dersom dere er den første virksomheten som skal selge et næringsmiddel som er tilsatt jod i tråd med vilkårene i vedlegg 1, må dere imidlertid sende inn visse opplysninger om dere selv og det aktuelle næringsmiddelet til Mattilsynet før dere begynner å omsette det. Dette er gebyrfritt, og dere mottar kun en kvittering om at Mattilsynet har mottatt opplysningene. Ansvaret for å følge næringsmiddelregelverket ligger helt og fullt hos dere, jf. bestemmelsene om dette iblant annet matloven og matlovsforskriften.
Tilsetning av jod til andre næringsmidler eller i høyere mengder enn det som omfattet av vilkårene for slik tilsetning i vedlegg 1 er ikke tillatt med mindre dere har sendt melding og fått innvilget særskilt tillatelse til slik tilsetning fra Mattilsynet.
Reglene for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd
Regelverk
- Matloven - matl
- Matlovsforskriften
- Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
- Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
Matloven - matl
§ 5. Etterlevelsesplikt og systematiske kontrolltiltak
§ 9. Produktgodkjenning, innhold, sammensetning og kvalitet
§ 10. Merking, presentasjon og reklame
§ 16. Næringsmiddeltrygghet
§ 23. Tilsyn og vedtak
Kilde: Lovdata.no
Matlovsforskriften
§ 1. Gjennomføring av forordning (EF) nr. 178/2002
Vern av forbrukerinteresser
-
a. bedragersk eller villedende praksis, -
b. forfalskning av næringsmidler og -
c. enhver annen praksis som kan villede forbrukeren.
Krav til næringsmiddeltrygghet
-
a. helseskadelig, -
b. uegnet for konsum.
-
a. forbrukernes normale bruk av næringsmiddelet i hvert ledd av produksjon, bearbeiding og distribusjon, og -
b. opplysningene som gis til forbrukeren, herunder opplysninger på etiketten eller andre opplysninger som er allment tilgjengelige for forbrukeren, om hvordan særlige helseskadelige virkninger av visse næringsmidler eller næringsmiddelkategorier kan unngås.
-
a. næringsmiddelets sannsynlige umiddelbare og/eller kortsiktige og/eller langsiktige virkninger ikke bare på helsen til personen som inntar det, men også på helsen til kommende generasjoner, -
b. sannsynlige kumulative giftvirkninger, -
c. bestemte forbrukerkategoriers særlige helsemessige ømfintlighet overfor et næringsmiddel som er beregnet på denne forbrukerkategorien.
Ansvar
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
§ 3. Vilkår for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd
§ 4. Meldeplikt ved tilsetning av vitaminer og mineraler som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1
§ 5. Krav om innsending av opplysninger om virksomhetens navn og adresse, produktets navn, ingrediensliste og næringsdeklarasjon til Mattilsynet
Vedlegg 1. Vitaminer og mineraler som kan tilsettes næringsmidler, unntatt kosttilskudd, jf. kapittel II
Næringsmiddelkategori | Vitamin/mineral1,2 | Samlet maksimalt innhold per 100 g eller 100 ml |
---|---|---|
Brødvarer og frokostblandinger | ||
Brød | Vitamin D | 5 µg |
Frokostblanding | Niacin | 11 mg |
Vitamin B6 | 1,4 mg | |
Folsyre | 133 µg | |
Kalsium | 459 mg | |
Glutenfrie produkter | ||
Glutenfri müsli/frokostblanding | Niacin | 16 mg |
Vitamin B6 | 1,4 mg | |
Folsyre | 183 µg | |
Magnesium | 121 mg | |
Jern | 5 mg | |
Glutenfri- og lavprotein brød/melblandinger | Niacin | 6,4 mg |
Vitamin B6 | 0,6 mg | |
Folsyre | 40 µg | |
Jern | 8 mg | |
Glutenfritt brød, knekkebrød og skorper | Niacin | 4 mg |
Vitamin B6 | 2,5 mg | |
Folsyre | 40 µg | |
Jern | 9 mg | |
Melk, syrnede melkeprodukter og vegetabilske alternativer | ||
Melk (alle typer melk som omsettes direkte til forbruker)3 | Vitamin D | 1,0 µg |
Folsyre | 15 µg | |
Melkebaserte drikkevarer (inklusive fermenterte og/eller aromatiserte) 3,9 | Vitamin D | 1,9 µg |
Vitamin C | 11,3 mg | |
Niacin | 3 mg | |
Vitamin B6 | 0,29 mg | |
Kalsium | 120 mg | |
Krom | 5 µg | |
Kondensert melk | Vitamin D | 1,1 µg |
Vegetabilske alternativer til melkebaserte drikkevarer. Kan være aromatiserte. | Vitamin D | 1,5 µg |
Vitamin E | 1,8 mg | |
Folsyre | 23 µg | |
Kalsium | 120 mg | |
Jod | 22,5 µg | |
Fermenterte melkeprodukter for eksempel yoghurt (omfatter ikke drikkevarer)3. Kan være aromatiserte. | Vitamin D | 2,9 µg |
Vitamin C | 26 mg | |
Niacin | 2,4 mg | |
Vitamin B6 | 0,21 mg | |
Kalsium | 120 mg | |
Vegetabilske alternativer til fermenterte melkeprodukter (omfatter ikke drikkevarer). Kan være aromatiserte. | Vitamin D | 1,5 µg |
Vitamin E | 1,8 mg | |
Vitamin C | 13,3 mg | |
Kalsium | 146 mg | |
Jod | 22,5 µg | |
Ost og vegetabilske alternativer | ||
Hvitost | Vitamin D | 4,1 µg |
Vitamin E | 38 mg | |
Prim | Vitamin D | 2,7 µg |
Brunost og primprodukter til barn | Vitamin D | 2,7 µg |
Jern | 10 mg | |
Vegetabilsk alternativ til ost | Vitamin D | 5 µg |
Kalsium | 664 mg | |
Jod | 31 µg | |
Matfett og oljer | ||
Margarin, andre typer spisefett og bakefett industri (flytende og fast) | Vitamin A | 900 µg |
Vitamin D | 20 µg | |
Smør | Vitamin D | 10 µg |
Matolje | Vitamin D | 10 µg |
Vitamin E | 13 mg | |
Produkter av fiskerivarer og vegetabilske alternativer | ||
Kaviar på tube | Vitamin D | 9,5 µg |
Vitamin E | 4,7 mg | |
Produkter brukt som alternativ til fisk | Jern | 2,1 mg |
Produkter av kjøtt og vegetabilske alternativer | ||
Leverpostei | Vitamin D | 2,5 µg |
Vitamin E | 2,5 mg | |
Produkter brukt som alternativ til kjøtt | Jern | 8,5 mg |
Vegetabilsk alternativ til postei | Jern | 5,9 mg |
Drikkevarer | ||
Fruktjuice, grønnsaksjuice, nektar, smoothies og lignende | Beta-karoten | 120 µg |
Vitamin D | 2,5 µg | |
Vitamin E | 4 mg | |
Vitamin C | 96 mg | |
Niacin | 3,2 mg | |
Vitamin B6 | 0,3 mg | |
Folsyre | 30 µg | |
Magnesium | 45 mg | |
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre4 | Vitamin D | 0,89 µg |
Vitamin E | 3,7 mg | |
Vitamin C | 40 mg | |
Niacin | 8 mg | |
Vitamin B6 | 1,4 mg | |
Folsyre | 40 µg | |
Kalsium | 60 mg | |
Magnesium | 29 mg | |
Selen | 0,15 µg | |
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre tilsatt koffein i en mengde over 15 mg / 100 ml4 | Vitamin D | 1,2 µg |
Vitamin E | 4 mg | |
Vitamin C | 48 mg | |
Niacin | 10 mg | |
Vitamin B6 | 1,4 mg | |
Folsyre | 24,4 µg | |
Kalsium | 60 mg | |
Magnesium | 30 mg | |
Sink | 2 mg | |
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre porsjonert i mindre drikkeampuller, shots eller lignende4,5 | Niacin | 1,5 mg |
Vitamin B6 | 2,3 mg | |
Folsyre | 15 µg | |
Elektrolyttdrikker4,5,6 | Vitamin A | 290 µg |
Vitamin D | 2,5 µg | |
Vitamin E | 4,5 mg | |
Vitamin C | 35 mg | |
Niacin | 7,5 mg | |
Vitamin B6 | 0,9 mg | |
Folsyre | 82 µg | |
Kalsium | 180 mg | |
Fosfor | 150 mg | |
Magnesium | 60 mg | |
Jern | 3 mg | |
Sink | 1,5 mg | |
Kobber | 0,2 mg | |
Mangan | 0,4 mg | |
Selen | 8,5 µg | |
Krom | 20 µg | |
Molybden | 17 µg | |
Jod | 23 µg | |
Karbohydrat-elektrolyttdrikker som også inneholder protein/fett4,5,7 hvorav innholdet av protein utgjør minst 20 % av energiinnholdet i produktet og energiinnholdet er minst 420 kJ / 100 ml (100 kcal / 100 ml). | Vitamin A | 125 µg |
Vitamin D | 2 µg | |
Vitamin E | 2,2 mg | |
Vitamin C | 32 mg | |
Niacin | 2,5 mg | |
Vitamin B6 | 0,6 mg | |
Folsyre | 35 µg | |
Kalsium | 210 mg | |
Fosfor | 175 mg | |
Magnesium | 60 mg | |
Jern | 2,6 mg | |
Sink | 1,5 mg | |
Kobber | 0,3 mg | |
Mangan | 0,3 mg | |
Selen | 8,5 µg | |
Molybden | 17 µg | |
Jod | 23 µg |
Næringsmiddelkategori | Vitamin/mineral1,2 | Samlet maksimalt innhold per spiseklar porsjon/måltidsbar |
---|---|---|
Måltidserstattere for vektkontroll (Produkter som er merket og markedsført som en erstatning for 1–2 hovedmåltider) | Vitamin A | 491 µg |
Vitamin D | 4,7 µg | |
Vitamin E | 8,7 mg | |
Vitamin K | 36 µg | |
Vitamin C | 53 mg | |
Niacin | 11 mg | |
Vitamin B6 | 1,6 mg | |
Folsyre | 147 µg | |
Kalsium | 458 mg | |
Fosfor | 552 mg | |
Magnesium | 157 mg | |
Jern | 11 mg | |
Sink | 5 mg | |
Kobber | 0,85 mg | |
Mangan | 1,5 mg | |
Selen | 40 µg | |
Krom | 35 µg | |
Molybden | 31 µg | |
Jod | 100 µg |
Næringsmiddelkategori | Vitamin/mineral1,2 | Samlet maksimalt innhold per 100 g pulver før utblanding |
---|---|---|
Melkebaserte drikker (1–3 år) | Vitamin A | 500 µg |
Vitamin D | 9,0 µg | |
Vitamin E | 11 mg | |
Vitamin K | 45 µg | |
Vitamin C | 110 mg | |
Niacin | 5,0 mg | |
Vitamin B6 | 0,53 mg | |
Folsyre | 145 µg | |
Kalsium | 910 mg | |
Fosfor | 366 mg | |
Magnesium | 57 mg | |
Jern | 9,5 mg | |
Sink | 6 mg | |
Kobber | 0,38 mg | |
Mangan | 77 µg | |
Fluor | 54 µg | |
Selen | 12 µg | |
Jod | 120 µg |
Næringsmiddelkategori | Vitamin/mineral1,2 | Samlet maksimalt innhold per 100 g eller 100 ml |
---|---|---|
Diverse | ||
Majones | Vitamin D | 8 µg |
Vitamin E | 4 mg | |
Krom | 10 µg | |
Husholdningssalt | Jod | 2000 µg |
Salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk) | Jod | 2000 µg |
Salt (brukt som ingrediens i buljonger, supper, sauser, andre ferdigretter o.l.) | Jod | 2000 µg |
Geler markedsført i enkeltporsjonspakninger5 | Niacin | 9,6 mg |
Vitamin B6 | 2,3 mg | |
Barer o.l. | Vitamin A | 433 µg |
Vitamin D | 3,6 µg | |
Vitamin E | 14 mg | |
Vitamin C | 85 mg | |
Niacin | 21 mg | |
Vitamin B6 | 2,8 mg | |
Folsyre | 429 µg | |
Kalsium | 428 mg | |
Fosfor | 604 mg | |
Magnesium | 200 mg | |
Jern | 11 mg | |
Sink | 6,2 mg | |
Kobber | 0,83 mg | |
Mangan | 1,1 mg | |
Selen | 38 µg | |
Krom | 40 µg | |
Molybden | 50 µg | |
Jod | 82,5 µg | |
Vegetabilske alternativer til melkebaserte desserter | Vitamin D | 1,5 µg |
Kalsium | 120 mg | |
Jod | 22,5 µg | |
Kaffepulver o.l. (frysetørket) | Krom | 60 µg |
Te (trekkes i vann)8 | Vitamin C | 10 mg |
Niacin | 1,2 mg | |
Vitamin B6 | 0,18 mg | |
Sink | 0,75 mg | |
Selen | 6,9 µg | |
Alkoholfrie drikkevarer basert på melk og kaffe | Niacin | 6,4 mg |
Vitamin B6 | 0,56 mg | |
Vegetabilske alternativer til «is-kaffelatte» | Vitamin D | 0,75 µg |
Vitamin E | 1,8 mg | |
Kalsium | 120 mg | |
Fluortabletter | Fluor | 2,3 mg |
Halspastiller | Vitamin C | 215 mg |
Sink | 12,3 mg | |
Tyggegummi o.l. | Vitamin C | 450 mg |
Kalsium | 1300 mg | |
Sink | 24,3 mg | |
Fluor | 10 mg | |
Vingummi | Niacin | 4,0 mg |
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler
Artikkel 3
Krav i forbindelse med tilsetting av vitaminer og mineraler
-
a. en mangel på ett eller flere vitaminer og/eller mineraler i befolkningen eller bestemte befolkningsgrupper som kan påvises gjennom kliniske eller subkliniske beviser på mangler eller gjennom anslag som viser at inntaket av næringsstoffer er lavt, eller -
b. muligheten for å forbedre befolkningens eller bestemte befolkningsgruppers ernæringsmessige tilstand og/eller avhjelpe mulig mangelfullt inntak av vitaminer eller mineraler på grunn av endrede kostvaner, eller -
c. utviklingen av allment anerkjent vitenskapelig kunnskap om vitaminers og mineralers rolle i ernæringen og derav følgende helsevirkninger.
Artikkel 6
Vilkår for tilsetting av vitaminer og mineraler
-
a. de sikre øvre grensene for inntak av vitaminer og mineraler fastsatt etter en vitenskapelig risikovurdering på grunnlag av allment godtatte vitenskapelige data, om nødvendig tatt i betraktning de ulike forbrukergruppenes varierende grad av følsomhet, og -
b. inntak av vitaminer og mineraler fra andre kilder i kostholdet.
-
a. de enkelte produkters bidrag til det samlede kostholdet for befolkningen generelt eller for undergrupper av befolkningen, -
b. produktets ernæringsprofil som er utarbeidet i henhold til forordning (EF) nr. 1924/2006.
Artikkel 7
Merking, presentasjon og reklame
Kilde: Lovdata.no
Bestemmelser om næringsdeklarasjon og ingrediensliste ved direkte tilsetning av jod til et næringsmiddel
I henhold til de harmoniserte EØS-reglene, er direkte tilsetning av jod til for eksempel «vegetabilske alternativer til melkebaserte drikkevarer» eller «husholdningssalt» kun tillatt dersom tilsetningen medfører et samlet innhold av jod i «minst en betydelig mengde» i produktet. Dette følger av forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler.
Slik tilsetning utløser et spesialkrav om næringsdeklarasjon etter artikkel 7 nr. 3 forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler jf. matinformasjonsforordningen, som innebærer at det er obligatorisk å oppgi innholdet av (mengden) jod i en utvidelse av næringsdeklarasjonen.
Les også
- Reglene for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd (se "overhold krav om minimumsinnhold")
- Merking av matvarer med jodinnhold
- Næringsdeklarasjon for ferdigpakket mat
Regelverk
- Forordning om matinformasjon artikkel 30, nr. 1 & 2
- Matinformasjonsforskriften
- Forordning (EF) 1925/2006, artikkel 7 nr. 3
Forordning om matinformasjon artikkel 30, nr. 1 & 2
1. Den obligatoriske næringsdeklarasjonen skal inneholde følgende opplysninger:
a. energiinnhold, og
b. mengden av fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt.
En opplysning om at saltinnholdet utelukkende skyldes naturlig forekommende natrium kan eventuelt oppføres i umiddelbar nærhet av næringsdeklarasjonen.
2. Innholdet i den obligatoriske næringsdeklarasjonen nevnt i nr. 1 kan utfylles med angivelse av mengden av ett eller flere av følgende stoffer:
a. en-umettede fettsyrer,
b. flerumettede fettsyrer,
c. polyoler,
d. stivelse,
e. kostfiber,
f. de vitaminer og mineraler som er oppført i del A nr. 1 i vedlegg XIII, og som forekommer i betydelige mengder som definert i nr. 2 i del A i vedlegg XIII.
Matinformasjonsforskriften
Del A – Daglig referanseinntak av vitaminer og mineraler (voksne)
Vitamin A (μg) | 800 | Klorid (mg) | 800 |
Vitamin D (μg) | 5 | Kalsium (mg) | 800 |
Vitamin E (mg) | 12 | Fosfor (mg) | 700 |
Vitamin K (μg) | 75 | Magnesium (mg) | 375 |
Vitamin C (mg) | 80 | Jern (mg) | 14 |
Tiamin (mg) | 1,1 | Sink (mg) | 10 |
Riboflavin (mg) | 1,4 | Kobber (mg) | 1 |
Niacin (mg) | 16 | Mangan (mg) | 2 |
Vitamin B6 (mg) | 1,4 | Fluorid (mg) | 3,5 |
Folinsyre (μg) | 200 | Selen (μg) | 55 |
Vitamin B12 (μg) | 2,5 | Krom (μg) | 40 |
Biotin (μg) | 50 | Molybden (μg) | 50 |
Pantotensyre (mg) | 6 | Jod (μg) | 150 |
Kalium (mg) | 2000 |
-
- 15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 g eller 100 ml for andre produkter enn drikker, -
- 7,5 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 ml for drikker, eller -
- 15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per porsjon dersom pakningen inneholder bare én porsjonsenhet.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EF) 1925/2006, artikkel 7 nr. 3
Artikkel 7
Merking, presentasjon og reklame
Kilde: Lovdata.no
Bestemmelser om næringsdeklarasjon og ingrediensliste ved indirekte tilsetning av jod til et næringsmiddel
Dersom jodert salt for eksempel brukes som ingrediens i ulikt bakverk (indirekte tilsetning), og dette ikke medfører at mengden jod i produktet er over «minste betydelige mengde», utløses ikke spesialkravet i artikkel 7 nr. 3 i forordningen om vitamintilsetning mv. til næringsmidler om obligatorisk utvidelse av næringsdeklarasjonen med innholdet av jod.
Tilsetningen av jod til saltet må imidlertid framkomme «nøytralt» i ingredienslisten til sluttproduktet. Ved bruk av jodert salt som ingrediens i et næringsmiddel/sluttprodukt, må det i ingredienslisten for næringsmidlet/sluttproduktet opplyses om at saltet er tilsatt jod, for eksempel slik: «Ingrediensliste: ….. salt tilsatt jod/ salt med jod……..».
Ordet "salt" er assosiert med den kjemiske forbindelsen natriumklorid. Dersom det kun står betegnelsen "salt" i ingredienslisten, må det derfor dreie seg om natriumklorid. Er det en ingrediens med en annen type saltsammensetning, kan ikke ingrediensen oppføres alene som "salt", men bør generelt oppføres med sitt etablerte navn for den kjemiske forbindelsen, f.eks. salt med jod (salt/natriumklorid og kaliumjodid).
Ved indirekte tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler (f.eks. brød med jodert salt) vil det i de fleste tilfeller ikke være krav om eller tillatt å deklarere de aktuelle vitaminene og mineralene i næringsdeklarasjonen, ettersom næringsmidlet som regel ikke vil kunne overholde kravet om “minste betydelig mengde”, som er et vilkår for å kunne deklarere vitaminene og mineralene. Mengden jod kan heller ikke deklareres i ingredienslisten i slike tilfeller.
Eventuell frivillig mengdeangivelse av ingredienser skal følge de generelle merkebestemmelsene. Det vil si at dette i så fall skal uttrykkes i prosent som skal svare til mengden av ingrediensen på tidspunktet for bruk. En slik mengdeangivelse vil i utgangspunktet ikke gi noe mening fordi mengdene vil være veldig små, og dette kan være villedende. Dette følger av de generelle bestemmelsene i matinformasjonsforordningen.
Regelverk
- Forordning (EU) 1169/2011, artikkel 30 nr. 1 og 2 og vedlegg XIII, del A
- Forordning (EF) 1925/2006, artikkel 7 nr. 3
Forordning (EU) 1169/2011, artikkel 30 nr. 1 og 2 og vedlegg XIII, del A
Innhold
-
a. energiinnhold, og -
b. mengden av fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt.
-
a. en-umettede fettsyrer, -
b. flerumettede fettsyrer, -
c. polyoler, -
d. stivelse, -
e. kostfiber, -
f. de vitaminer og mineraler som er oppført i del A nr. 1 i vedlegg XIII, og som forekommer i betydelige mengder som definert i nr. 2 i del A i vedlegg XIII.
-
a. energiinnholdet, eller -
b. energiinnholdet sammen med mengden av fett, mettede fettsyrer, sukkerarter og salt.
-
a. energiinnholdet, eller -
b. energiinnholdet sammen med mengden av fett, mettede fettsyrer, sukkerarter og salt.
Vedlegg XIII
Referanseinntak
Del A – Daglig referanseinntak av vitaminer og mineraler (voksne)
Vitamin A (μg) | 800 | Klorid (mg) | 800 |
Vitamin D (μg) | 5 | Kalsium (mg) | 800 |
Vitamin E (mg) | 12 | Fosfor (mg) | 700 |
Vitamin K (μg) | 75 | Magnesium (mg) | 375 |
Vitamin C (mg) | 80 | Jern (mg) | 14 |
Tiamin (mg) | 1,1 | Sink (mg) | 10 |
Riboflavin (mg) | 1,4 | Kobber (mg) | 1 |
Niacin (mg) | 16 | Mangan (mg) | 2 |
Vitamin B6 (mg) | 1,4 | Fluorid (mg) | 3,5 |
Folinsyre (μg) | 200 | Selen (μg) | 55 |
Vitamin B12 (μg) | 2,5 | Krom (μg) | 40 |
Biotin (μg) | 50 | Molybden (μg) | 50 |
Pantotensyre (mg) | 6 | Jod (μg) | 150 |
Kalium (mg) | 2000 |
-
- 15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 g eller 100 ml for andre produkter enn drikker, -
- 7,5 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 ml for drikker, eller -
- 15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per porsjon dersom pakningen inneholder bare én porsjonsenhet.
Del B – Referanseinntak av energi og visse andre næringsstoffer enn vitaminer og mineraler (voksne)
Energi eller næringsstoff | Referanseinntak |
---|---|
Energi | 8 400 kJ/2 000 kcal |
Samlet fett | 70 g |
Mettede fettsyrer | 20 g |
Karbohydrater | 260 g |
Sukkerarter | 90 g |
Protein | 50 g |
Salt | 6 g |
Del A – Daglig referanseinntak av vitaminer og mineraler (voksne)
Vitamin A (μg) | 800 | Klorid (mg) | 800 |
Vitamin D (μg) | 5 | Kalsium (mg) | 800 |
Vitamin E (mg) | 12 | Fosfor (mg) | 700 |
Vitamin K (μg) | 75 | Magnesium (mg) | 375 |
Vitamin C (mg) | 80 | Jern (mg) | 14 |
Tiamin (mg) | 1,1 | Sink (mg) | 10 |
Riboflavin (mg) | 1,4 | Kobber (mg) | 1 |
Niacin (mg) | 16 | Mangan (mg) | 2 |
Vitamin B6 (mg) | 1,4 | Fluorid (mg) | 3,5 |
Folinsyre (μg) | 200 | Selen (μg) | 55 |
Vitamin B12 (μg) | 2,5 | Krom (μg) | 40 |
Biotin (μg) | 50 | Molybden (μg) | 50 |
Pantotensyre (mg) | 6 | Jod (μg) | 150 |
Kalium (mg) | 2000 |
-
- 15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 g eller 100 ml for andre produkter enn drikker, -
- 7,5 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 ml for drikker, eller -
- 15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per porsjon dersom pakningen inneholder bare én porsjonsenhet.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EF) 1925/2006, artikkel 7 nr. 3
Artikkel 7
Merking, presentasjon og reklame
Kilde: Lovdata.no
Obligatorisk indirekte tilsetning til ingredienser i næringsmidler produsert i andre land
I noen land er det obligatorisk å tilsette jod til ulike næringsmidler, som for eksempel husholdningssalt eller salt brukt som ingrediens i ulikt bakverk.
Når slike obligatoriske krav i et annet land gjelder indirekte tilsetning av jod til et næringsmiddel, ved at en av ingrediensene i næringsmiddelet er tilsatt jod, gjelder ikke kravene i § 4 i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler om å sende en melding til Mattilsynet. Dette gjelder selv om produktet er tilsatt jodert salt i en annen mengde, eller til en annen produktkategori enn det som er tillatt i Norge.
Dette framgår av fotnote 2 i vedlegg 1 i forskrift om vitamintilsetning mv. til næringsmidler som gjelder vitaminer og mineraler generelt, og ikke bare jod.
Dersom dere er den første virksomheten som skal selge et slikt produkt, der den, i produksjonslandet, obligatoriske tilsetningen av jod til salt brukt som ingrediens, er i tråd med vilkårene i vedlegg 1, gjelder heller ikke plikten til å sende inn de opplysningene om dere selv og produktet som ellers ville vært påkrevd etter § 5.
Reglene for tilsetning av vitaminer og mineraler til næringsmidler, unntatt kosttilskudd (se "Bruk en allerede tillatt tilsetning eller send en melding der du ber om tillatelse til en ny tilsetning")
Regelverk
Forskrift om vitamintilsetning mv. § 4, § 5 og vedlegg 1, fotnote 2.
§ 4. Meldeplikt ved tilsetning av vitaminer og mineraler som ikke er i samsvar med vilkårene i vedlegg 1
§ 5. Krav om innsending av opplysninger om virksomhetens navn og adresse, produktets navn, ingrediensliste og næringsdeklarasjon til Mattilsynet
Vedlegg 1. Vitaminer og mineraler som kan tilsettes næringsmidler, unntatt kosttilskudd, jf. kapittel II
Næringsmiddelkategori | Vitamin/mineral1,2 | Samlet maksimalt innhold per 100 g eller 100 ml |
---|---|---|
Brødvarer og frokostblandinger | ||
Brød | Vitamin D | 5 µg |
Frokostblanding | Niacin | 11 mg |
Vitamin B6 | 1,4 mg | |
Folsyre | 133 µg | |
Kalsium | 459 mg | |
Glutenfrie produkter | ||
Glutenfri müsli/frokostblanding | Niacin | 16 mg |
Vitamin B6 | 1,4 mg | |
Folsyre | 183 µg | |
Magnesium | 121 mg | |
Jern | 5 mg | |
Glutenfri- og lavprotein brød/melblandinger | Niacin | 6,4 mg |
Vitamin B6 | 0,6 mg | |
Folsyre | 40 µg | |
Jern | 8 mg | |
Glutenfritt brød, knekkebrød og skorper | Niacin | 4 mg |
Vitamin B6 | 2,5 mg | |
Folsyre | 40 µg | |
Jern | 9 mg | |
Melk, syrnede melkeprodukter og vegetabilske alternativer | ||
Melk (alle typer melk som omsettes direkte til forbruker)3 | Vitamin D | 1,0 µg |
Folsyre | 15 µg | |
Melkebaserte drikkevarer (inklusive fermenterte og/eller aromatiserte) 3,9 | Vitamin D | 1,9 µg |
Vitamin C | 11,3 mg | |
Niacin | 3 mg | |
Vitamin B6 | 0,29 mg | |
Kalsium | 120 mg | |
Krom | 5 µg | |
Kondensert melk | Vitamin D | 1,1 µg |
Vegetabilske alternativer til melkebaserte drikkevarer. Kan være aromatiserte. | Vitamin D | 1,5 µg |
Vitamin E | 1,8 mg | |
Folsyre | 23 µg | |
Kalsium | 120 mg | |
Jod | 22,5 µg | |
Fermenterte melkeprodukter for eksempel yoghurt (omfatter ikke drikkevarer)3. Kan være aromatiserte. | Vitamin D | 2,9 µg |
Vitamin C | 26 mg | |
Niacin | 2,4 mg | |
Vitamin B6 | 0,21 mg | |
Kalsium | 120 mg | |
Vegetabilske alternativer til fermenterte melkeprodukter (omfatter ikke drikkevarer). Kan være aromatiserte. | Vitamin D | 1,5 µg |
Vitamin E | 1,8 mg | |
Vitamin C | 13,3 mg | |
Kalsium | 146 mg | |
Jod | 22,5 µg | |
Ost og vegetabilske alternativer | ||
Hvitost | Vitamin D | 4,1 µg |
Vitamin E | 38 mg | |
Prim | Vitamin D | 2,7 µg |
Brunost og primprodukter til barn | Vitamin D | 2,7 µg |
Jern | 10 mg | |
Vegetabilsk alternativ til ost | Vitamin D | 5 µg |
Kalsium | 664 mg | |
Jod | 31 µg | |
Matfett og oljer | ||
Margarin, andre typer spisefett og bakefett industri (flytende og fast) | Vitamin A | 900 µg |
Vitamin D | 20 µg | |
Smør | Vitamin D | 10 µg |
Matolje | Vitamin D | 10 µg |
Vitamin E | 13 mg | |
Produkter av fiskerivarer og vegetabilske alternativer | ||
Kaviar på tube | Vitamin D | 9,5 µg |
Vitamin E | 4,7 mg | |
Produkter brukt som alternativ til fisk | Jern | 2,1 mg |
Produkter av kjøtt og vegetabilske alternativer | ||
Leverpostei | Vitamin D | 2,5 µg |
Vitamin E | 2,5 mg | |
Produkter brukt som alternativ til kjøtt | Jern | 8,5 mg |
Vegetabilsk alternativ til postei | Jern | 5,9 mg |
Drikkevarer | ||
Fruktjuice, grønnsaksjuice, nektar, smoothies og lignende | Beta-karoten | 120 µg |
Vitamin D | 2,5 µg | |
Vitamin E | 4 mg | |
Vitamin C | 96 mg | |
Niacin | 3,2 mg | |
Vitamin B6 | 0,3 mg | |
Folsyre | 30 µg | |
Magnesium | 45 mg | |
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre4 | Vitamin D | 0,89 µg |
Vitamin E | 3,7 mg | |
Vitamin C | 40 mg | |
Niacin | 8 mg | |
Vitamin B6 | 1,4 mg | |
Folsyre | 40 µg | |
Kalsium | 60 mg | |
Magnesium | 29 mg | |
Selen | 0,15 µg | |
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre tilsatt koffein i en mengde over 15 mg / 100 ml4 | Vitamin D | 1,2 µg |
Vitamin E | 4 mg | |
Vitamin C | 48 mg | |
Niacin | 10 mg | |
Vitamin B6 | 1,4 mg | |
Folsyre | 24,4 µg | |
Kalsium | 60 mg | |
Magnesium | 30 mg | |
Sink | 2 mg | |
Vannbaserte alkoholfrie drikkevarer med og uten kullsyre porsjonert i mindre drikkeampuller, shots eller lignende4,5 | Niacin | 1,5 mg |
Vitamin B6 | 2,3 mg | |
Folsyre | 15 µg | |
Elektrolyttdrikker4,5,6 | Vitamin A | 290 µg |
Vitamin D | 2,5 µg | |
Vitamin E | 4,5 mg | |
Vitamin C | 35 mg | |
Niacin | 7,5 mg | |
Vitamin B6 | 0,9 mg | |
Folsyre | 82 µg | |
Kalsium | 180 mg | |
Fosfor | 150 mg | |
Magnesium | 60 mg | |
Jern | 3 mg | |
Sink | 1,5 mg | |
Kobber | 0,2 mg | |
Mangan | 0,4 mg | |
Selen | 8,5 µg | |
Krom | 20 µg | |
Molybden | 17 µg | |
Jod | 23 µg | |
Karbohydrat-elektrolyttdrikker som også inneholder protein/fett4,5,7 hvorav innholdet av protein utgjør minst 20 % av energiinnholdet i produktet og energiinnholdet er minst 420 kJ / 100 ml (100 kcal / 100 ml). | Vitamin A | 125 µg |
Vitamin D | 2 µg | |
Vitamin E | 2,2 mg | |
Vitamin C | 32 mg | |
Niacin | 2,5 mg | |
Vitamin B6 | 0,6 mg | |
Folsyre | 35 µg | |
Kalsium | 210 mg | |
Fosfor | 175 mg | |
Magnesium | 60 mg | |
Jern | 2,6 mg | |
Sink | 1,5 mg | |
Kobber | 0,3 mg | |
Mangan | 0,3 mg | |
Selen | 8,5 µg | |
Molybden | 17 µg | |
Jod | 23 µg |
Næringsmiddelkategori | Vitamin/mineral1,2 | Samlet maksimalt innhold per spiseklar porsjon/måltidsbar |
---|---|---|
Måltidserstattere for vektkontroll (Produkter som er merket og markedsført som en erstatning for 1–2 hovedmåltider) | Vitamin A | 491 µg |
Vitamin D | 4,7 µg | |
Vitamin E | 8,7 mg | |
Vitamin K | 36 µg | |
Vitamin C | 53 mg | |
Niacin | 11 mg | |
Vitamin B6 | 1,6 mg | |
Folsyre | 147 µg | |
Kalsium | 458 mg | |
Fosfor | 552 mg | |
Magnesium | 157 mg | |
Jern | 11 mg | |
Sink | 5 mg | |
Kobber | 0,85 mg | |
Mangan | 1,5 mg | |
Selen | 40 µg | |
Krom | 35 µg | |
Molybden | 31 µg | |
Jod | 100 µg |
Næringsmiddelkategori | Vitamin/mineral1,2 | Samlet maksimalt innhold per 100 g pulver før utblanding |
---|---|---|
Melkebaserte drikker (1–3 år) | Vitamin A | 500 µg |
Vitamin D | 9,0 µg | |
Vitamin E | 11 mg | |
Vitamin K | 45 µg | |
Vitamin C | 110 mg | |
Niacin | 5,0 mg | |
Vitamin B6 | 0,53 mg | |
Folsyre | 145 µg | |
Kalsium | 910 mg | |
Fosfor | 366 mg | |
Magnesium | 57 mg | |
Jern | 9,5 mg | |
Sink | 6 mg | |
Kobber | 0,38 mg | |
Mangan | 77 µg | |
Fluor | 54 µg | |
Selen | 12 µg | |
Jod | 120 µg |
Næringsmiddelkategori | Vitamin/mineral1,2 | Samlet maksimalt innhold per 100 g eller 100 ml |
---|---|---|
Diverse | ||
Majones | Vitamin D | 8 µg |
Vitamin E | 4 mg | |
Krom | 10 µg | |
Husholdningssalt | Jod | 2000 µg |
Salt (brukt som ingrediens i ulikt bakverk) | Jod | 2000 µg |
Salt (brukt som ingrediens i buljonger, supper, sauser, andre ferdigretter o.l.) | Jod | 2000 µg |
Geler markedsført i enkeltporsjonspakninger5 | Niacin | 9,6 mg |
Vitamin B6 | 2,3 mg | |
Barer o.l. | Vitamin A | 433 µg |
Vitamin D | 3,6 µg | |
Vitamin E | 14 mg | |
Vitamin C | 85 mg | |
Niacin | 21 mg | |
Vitamin B6 | 2,8 mg | |
Folsyre | 429 µg | |
Kalsium | 428 mg | |
Fosfor | 604 mg | |
Magnesium | 200 mg | |
Jern | 11 mg | |
Sink | 6,2 mg | |
Kobber | 0,83 mg | |
Mangan | 1,1 mg | |
Selen | 38 µg | |
Krom | 40 µg | |
Molybden | 50 µg | |
Jod | 82,5 µg | |
Vegetabilske alternativer til melkebaserte desserter | Vitamin D | 1,5 µg |
Kalsium | 120 mg | |
Jod | 22,5 µg | |
Kaffepulver o.l. (frysetørket) | Krom | 60 µg |
Te (trekkes i vann)8 | Vitamin C | 10 mg |
Niacin | 1,2 mg | |
Vitamin B6 | 0,18 mg | |
Sink | 0,75 mg | |
Selen | 6,9 µg | |
Alkoholfrie drikkevarer basert på melk og kaffe | Niacin | 6,4 mg |
Vitamin B6 | 0,56 mg | |
Vegetabilske alternativer til «is-kaffelatte» | Vitamin D | 0,75 µg |
Vitamin E | 1,8 mg | |
Kalsium | 120 mg | |
Fluortabletter | Fluor | 2,3 mg |
Halspastiller | Vitamin C | 215 mg |
Sink | 12,3 mg | |
Tyggegummi o.l. | Vitamin C | 450 mg |
Kalsium | 1300 mg | |
Sink | 24,3 mg | |
Fluor | 10 mg | |
Vingummi | Niacin | 4,0 mg |
Kilde: Lovdata.no
Bestemmelser om bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler
Bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler er frivillig, men når slike påstander brukes, skal det gjøres i tråd med bestemmelsene i ernærings- og helsepåstandsforordningen. Mattilsynet vurderer at utsagn som for eksempel «med jod» eller «med jodert salt» i tilknytning til næringsmidlene/sluttproduktene, må regnes som ernæringspåstander om jod.
Dette innebærer at slike utsagn bare er tillatt å bruke dersom vilkårene for bruk av ernæringspåstandene «kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]» eller «høyt innhold av [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]» er oppfylt. Vilkårene for bruk av slike ernæringspåstander er at produktet minst må inneholde en betydelig mengde som definert i vedlegg XIII, del A i matinformasjonsforordningen. Frivillig bruk av ernæringspåstander knyttet til innhold av jod utløser også spesialkravet om næringsdeklarasjon i artikkel 7 første og annet ledd i forordningen om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler.
«Indirekte tilsetning» av vitaminer eller mineraler til et næringsmiddel/sluttprodukt via en ingrediens, vil i de aller fleste tilfeller ikke gi en «betydelig mengde» vitaminer eller mineraler i næringsmidlet/sluttproduktet, selv om det tilsettes en «betydelig mengde» vitaminer eller mineraler i ingrediensen. Dersom næringsmidlet/sluttproduktet ikke inneholder en «betydelig mengde» vitaminer eller mineraler, kan virksomheten derfor uansett ikke bruke ernærings- og helsepåstander om næringsmidlet.
Tilsvarende kan helsepåstander om jod bare brukes dersom de oppfyller kravene for bruk av den spesifikke helsepåstanden.
Les også
Regelverk
- Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler
- Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler
Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler
Artikkel 1
Formål og virkeområde
-
a. direktiv 89/398/EØF og vedtatte direktiver om næringsmidler for spesielle ernæringsmessige behov, -
b. rådsdirektiv 80/777/EØF av 15. juli 1980 om tilnærming av medlemsstatenes lovgivning om utnyttelse og markedsføring av naturlig mineralvann,1 -
c. rådsdirektiv 98/83/EF av 3. november 1998 om drikkevannets kvalitet,2 -
d. direktiv 2002/46/EF.
Artikkel 2
Definisjoner
-
1. I denne forordning menes med: -
a. «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1 -
b. «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF, -
c. «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF, -
d. «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
-
-
2. Videre menes i denne forordning med: -
1. «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, -
2. «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene, -
3. «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, -
4. «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes: -
a. den energi (kaloriinnhold) det -
i. tilfører, -
ii. tilfører i redusert eller økt mengde, eller -
iii. ikke tilfører, og/eller
-
-
b. de næringsstoffene eller de andre stoffene som det -
i. inneholder, -
ii. inneholder i redusert eller økt forhold, eller -
iii. ikke inneholder,
-
-
-
5. «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse, -
6. «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker, -
7. «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
-
Artikkel 5
Allmenne vilkår
-
a. Forekomsten, fraværet eller det reduserte innholdet i et næringsmiddel eller en næringsmiddelgruppe av et næringsstoff eller et annet stoff som påstanden gjelder, har vist seg å ha en gunstig ernæringsmessig eller fysiologisk effekt som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis. -
b. Det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder: -
i. forekommer i sluttproduktet i en betydelig mengde som definert i Fellesskapets regelverk, eller når slike regler ikke finnes, i en mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis, eller -
ii. forekommer ikke eller forekommer i en redusert mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
-
-
c. Når det er relevant, det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, foreligger i en form som kroppen kan utnytte. -
d. Den mengden av produktet som med rimelighet kan antas å bli inntatt, gir en betydelig mengde av det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, som definert i Fellesskapets regelverk eller når slike regler ikke finnes, en betydelig mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis. -
e. De særlige vilkårene i kapittel III eller IV, etter hva som er relevant, er oppfylt.
Vedlegg
Ernæringspåstander og vilkårene som gjelder for dem
Uten tilsatt natrium/salt
◄ M3
► M3
-
a. dersom summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er minst 30 % lavere enn summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i et lignende produkt, og -
b. dersom innholdet av transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.
◄ M3
► M2
En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,3 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,6 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av enumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra enumettet fett og dersom enumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av flerumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra flerumettet fett og dersom flerumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av umettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 70 % av fettsyrene i produktet stammer fra umettet fett og dersom umettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
Kilde: Lovdata.no