Om ernæringspåstanden «kostfiberkilde»
Dere kan bruke en ernæringspåstand om at et næringsmiddel er en kilde til kostfiber hvis produktet inneholder minst 3 g kostfiber per 100 g eller minst 1,5 g kostfiber per 100 kcal.
Dere kan selv velge om dere ønsker å bruke betegnelsen «fiber» eller «kostfiber» i selve påstanden. I næringsdeklarasjonen er det imidlertid betegnelsen «kostfiber» som skal brukes, jf. matinformasjonsforordningen artikkel 30, vedlegg XV.
Formuleringene «god kilde til kostfiber» eller «fiberrik» lover mer om næringsmiddelet enn at «det er en kilde til». De betyr det samme som påstanden «høyt kostfiberinnhold». Dere kan derfor ikke bruke disse formuleringene om næringsmidler som (bare) tilfredsstiller kravene til bruk av påstanden «kilde til».
Legg merke til at påstanden «kostfiberkilde» bare kan brukes om ingredienser som omfattes av definisjonen for kostfiber slik den er gitt i matinformasjonsforordningen artikkel 2, nr. 4 og vedlegg 1, punkt 12:
Med «kostfiber» menes karbohydratpolymerer med tre eller flere monomerenheter som verken fordøyes eller absorberes i tynntarmen hos mennesker, og som tilhører følgende kategorier:
- spiselige karbohydratpolymerer som er naturlig til stede i spiseferdige næringsmidler,
- spiselige karbohydratpolymerer som er utvunnet av næringsmiddelråvarer ved hjelp av fysiske, enzymatiske eller kjemiske metoder, og som har en gunstig fysiologisk virkning som er dokumentert ved allment anerkjente vitenskapelige beviser,
- spiselige syntetiske karbohydratpolymerer som har en gunstig fysiologisk virkning som er dokumentert ved allment anerkjente vitenskapelige beviser.
Betegnelsen «fullkorn» er ikke omfattet av definisjonen av kostfiber, men tilsettes et næringsmiddel som en vanlig ingrediens, og kan derfor ikke brukes som en påstand som kan anses å ha samme betydning for forbrukeren som ernæringspåstanden «kostfiberkilde».
Les mer om grensegangen mellom ernæringspåstander og opplysninger om innhold av allmenne ingredienser i kapittelet Er det ernæringspåstand, helsepåstand eller opplysning om innhold? .