Om påstanden «høyt innhold av omega-3-fettsyrer»

Dere kan bruke en ernæringspåstand om at et næringsmiddel har et høyt innhold av omega-3- fettsyrer hvis det inneholder minst 0,6 g alfa-linolensyre per 100 g og per 100 kcal eller minst 80 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre per 100 g og per 100 kcal.

Publisert

Disse vilkårene tar hensyn til at maten inneholder ulike typer omega-3-fettsyrer som har ulike fysiologiske funksjoner, og at det er ulike anbefalinger for inntak for de ulike fettsyrene. Typiske kilder til alfa-linolensyre (ALA) er vegetabilske oljer, mens fet fisk er typiske kilder til eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA).

Dere må derfor forholde dere både til hvilken type omega-3-fettsyre dere har med å gjøre, og at næringsmiddelet dere ønsker å bruke påstanden om, oppfyller vilkårene for bruk.

Det er også et tydelig krav at næringsmiddelet må inneholde tilstrekkelig av enten ALA, eller EPA + DHA både per 100 g og per 100 kcal samtidig.

Dere kan selv velge om dere ønsker å bruke betegnelsen «-fett» eller «-fettsyrer» i selve påstanden. I næringsdeklarasjonen er det imidlertid betegnelsen «-fettsyrer» som skal brukes.

Siden er en del av denne veiledningen: