Om ernæringspåstanden «lavt energiinnhold»
Dere kan bruke ernæringspåstanden «lavt energiinnhold» når energiinnholdet ikke er høyere enn 40 kcal (170 kJ) per 100 g eller 20 kcal (80 kJ) per 100 ml for næringsmidler i henholdsvis fast eller flytende form.
Vilkårene for bruk av påstanden «lavt energiinnhold» avhenger altså av om næringsmiddelet er i fast eller flytende form.
For næringsmidler i fast form kan ikke energiinnholdet være høyere enn 40 kcal (170 kJ) per 100 g. For næringsmidler i flytende form er maksimumsverdien 20 kcal (80 kJ) per 100 ml.
Påstanden kan også brukes på bordsøtningsmidler som har søtende egenskaper på linje med 6 g sukrose (ca. 1 teskje). For å bruke påstanden på slike produkter er den øvre grensen 4 kcal (17 kJ) per porsjon.
Legg merke til at det kun er for bordsøtningsmidler at vilkårene er gitt per porsjon. Hvis dere bruker påstanden på andre næringsmidler, gjelder vilkårene for 100 g eller 100 ml.
Eksempel: feil bruk av påstander som betyr det samme som «lavt energiinnhold»
Produkt: sjokoladebiter i en større pose.Produsenten markedsfører produktet med påstanden «mindre enn 16 kcal i hver sjokoladebit».Produktet har et kaloriinnhold på ca. 500 kcal/100 g, mens det i merkingen framheves at hver sjokoladebit har et kaloriinnhold på ca. 16 kcal. Dette kan oppfattes som at produktet har et lavt energiinnhold.Siden kravet for bruk av ernæringspåstanden «lavt energiinnhold» er at produktet ikke skal inneholde mer enn 40 kcal/100 g, kan dette vurderes som feil bruk av påstanden «lavt energiinnhold».Påstandene «lavt kaloriinnhold» og «energifattig» er eksempler på påstander som har samme betydning for forbrukeren som «lavt energiinnhold», og kan dermed brukes som alternative formuleringen til denne påstanden.
Påstandene «lett» og «light» har derimot samme betydning som «redusert» og er derfor sammenlignende påstander. «Lett» og «light» har, i forbindelse med energi, ikke samme betydning som «lavt energiinnhold», men samme betydning som «redusert energiinnhold».
Regelverk
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 2, nr. 2, pkt. 4, artikkel 8 og vedlegg
Artikkel 2
Definisjoner
-
1. I denne forordning menes med: -
a. «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1 -
b. «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF, -
c. «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF, -
d. «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
-
-
2. Videre menes i denne forordning med: -
1. «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, -
2. «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene, -
3. «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, -
4. «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes: -
a. den energi (kaloriinnhold) det -
i. tilfører, -
ii. tilfører i redusert eller økt mengde, eller -
iii. ikke tilfører, og/eller
-
-
b. de næringsstoffene eller de andre stoffene som det -
i. inneholder, -
ii. inneholder i redusert eller økt forhold, eller -
iii. ikke inneholder,
-
-
-
5. «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse, -
6. «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker, -
7. «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
-
Artikkel 8
Særlige vilkår
Vedlegg
Ernæringspåstander og vilkårene som gjelder for dem
Uten tilsatt natrium/salt
◄ M3
► M3
-
a. dersom summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er minst 30 % lavere enn summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i et lignende produkt, og -
b. dersom innholdet av transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.
◄ M3
► M2
En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,3 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,6 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av enumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra enumettet fett og dersom enumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av flerumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra flerumettet fett og dersom flerumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av umettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 70 % av fettsyrene i produktet stammer fra umettet fett og dersom umettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
Kilde: Lovdata.no