Om påstanden «lavt fettinnhold»

Dere kan bruke ernæringspåstanden «lavt fettinnhold» når fettinnholdet i det aktuelle næringsmiddelet ikke er høyere enn 3 g fett/100 g eller 1,5 g fett/100 ml i næringsmidler i henholdsvis fast eller flytende form.

Publisert

Vilkårene for bruk av påstanden «lavt fettinnhold» avhenger altså av om næringsmiddelet er i fast eller flytende form. For næringsmidler i fast form kan fettinnholdet ikke være høyere enn 3 g fett/100 g. For næringsmidler i flytende form er grensen 1,5 g fett/100 ml.

Legg også merke til at det gis en egen grense for fettinnhold for bruk av påstanden «delvis skummet melk». I Norge tilsvarer «delvis skummet melk» produkter som faller inn under betegnelsen «lettmelk» i forskrift om kvalitet på melk og melkeprodukter. I Norge kan påstanden «lavt fettinnhold» derfor brukes på produkter som går under betegnelsen «lettmelk» i forskrift om kvalitet på melk og melkeprodukter, også når fettinnholdet ligger mellom 1,5 g fett/100 ml og 1,8 mg fett/100 ml.

Om begrepet «mager»

Ordet mager brukt om mat har ingen klart definert betydning, og det vil derfor avhenge av den samlede merkingen og markedsføringen av produktet hvordan det skal bedømmes. Hvis det blir brukt om mat, vil mager som oftest bety at produktet har et lavt fettinnhold.

Men, i noen tilfeller kan mager også brukes på en slik måte at forbrukeren oppfatter at produktet har mindre fett enn et annet produkt. Da blir det å regne som påstanden «redusert innhold av [næringsstoffets navn]».

Hvis dere for eksempel bruker betegnelsen «magert kjøtt» eller «magerost», vil dette kunne oppfattes som at produktet er magrere, i betydningen «har redusert fettinnhold», sammenlignet med andre kjøtt- eller osteprodukter. I slike tilfeller må bruksbetingelsene for påstanden «redusert innhold av [næringsstoffets navn]» være oppfylt.

Siden er en del av denne veiledningen: