Om påstanden «lavt sukkerinnhold»
Dere kan bruke ernæringspåstanden «lavt sukkerinnhold» dersom innholdet av sukker ikke er høyere enn 5 g sukkerarter/100 g eller 2,5 g sukkerarter/100 ml i næringsmidler i henholdsvis fast eller flytende form.
Vilkårene for bruk av påstanden «lavt sukkerinnhold» avhenger altså av om næringsmiddelet er i fast eller flytende form. For næringsmidler i fast form kan innholdet av sukker ikke være høyere enn 5 g sukkerarter/100 g. For næringsmidler i flytende form er grensen 2,5 g sukkerarter/100 ml.
«Sukker» har samme betydning som «sukkerarter», og omfatter alle mono- og disakkarider, men ikke polyoler (tidligere omtalt som sukkeralkoholer).
I næringsdeklarasjonen er det alltid «sukkerarter» som skal brukes.
Regelverk
- Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 2, nr. 4, vedlegg 1, pkt 8, artikkel 30, vedlegg XV
- Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 2, nr. 2, punkt 4, artikkel 8 og vedlegg
Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 2, nr. 4, vedlegg 1, pkt 8, artikkel 30, vedlegg XV
Artikkel 2
Definisjoner
-
a. definisjonene av «næringsmidler», «næringsmiddelregelverk», «næringsmiddelforetak», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «detaljhandel», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» i artikkel 2 og i artikkel 3 nr. 1, 2, 3, 7, 8 og 18 i forordning (EF) nr. 178/2002, -
b. definisjonene av «foredling», «uforedlede produkter» og «foredlede produkter» i artikkel 2 nr. 1 bokstav m), n), og o) i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 852/2004 av 29. april 2004 om næringsmiddelhygiene,1 -
c. definisjonen av «næringsmiddelenzym» i artikkel 3 nr. 2 bokstav a) i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1332/2008 av 16. desember 2008 om næringsmiddelenzymer,2 -
d. definisjonene av «tilsetningsstoff i næringsmiddel», «teknisk hjelpestoff» og «bærestoff» i artikkel 3 nr. 2 bokstav a) og b) i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1333/2008 av 16. desember 2008 om tilsetningsstoffer i næringsmidler3 samt i nr. 5 i forordningens vedlegg I, -
e. definisjonen av «aromaer» i artikkel 3 nr. 2 bokstav a) i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1334/2008 av 16. desember 2008 om aromaer og visse næringsmiddelingredienser med aromagivende egenskaper til bruk i og på næringsmidler,4 -
f. definisjonene av «kjøtt», «mekanisk utbeinet kjøtt», «bearbeidet kjøtt», «fiskerivarer» og «kjøttprodukter» i nr. 1.1, 1.14, 1.15, 3.1 og 7.1 i vedlegg I til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 853/2004 av 29. april 2004 om fastsettelse av særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse,5 -
g. definisjonen av «reklame» i artikkel 2 bokstav a) i europaparlaments- og rådsdirektiv 2006/114/EF av 12. desember 2006 om villedende og sammenlignende reklame.6
-
a. «næringsmiddelopplysninger» opplysninger om et næringsmiddel som sluttforbrukeren får i form av en etikett, annet vedlagt materiale eller på andre måter, herunder moderne teknologiske verktøy eller muntlig kommunikasjon, -
b. «regelverk for næringsmiddelopplysninger» unionsbestemmelsene om næringsmiddelopplysninger, særlig merking, herunder alminnelige regler som gjelder for alle næringsmidler under visse omstendigheter eller for visse næringsmiddelkategorier, samt regler som gjelder bare for visse næringsmidler, -
c. «obligatoriske næringsmiddelopplysninger» de opplysningene som i henhold til unionsbestemmelsene skal gjøres tilgjengelige for sluttforbrukeren, -
d. «storhusholdning» enhver virksomhet (herunder et kjøretøy eller en fast eller flyttbar salgsbod), for eksempel restauranter, kantiner, skoler, sykehus og cateringforetak, der det som ledd i virksomheten tilberedes spiseferdige næringsmidler til sluttforbrukeren, -
e. «ferdigpakket næringsmiddel» en salgsenhet som i uendret tilstand er beregnet på salg til sluttforbruker og til storhusholdninger, og som består av et næringsmiddel samt emballasjen det er pakket inn i før det tilbys for salg, enten denne emballasjen dekker varen helt eller delvis, men likevel på en slik måte at innholdet ikke kan endres uten at emballasjen åpnes eller endres; «ferdigpakket næringsmiddel» omfatter ikke næringsmidler som pakkes på salgsstedet på anmodning fra kjøperen eller er ferdigpakket med sikte på umiddelbart salg, -
f. «ingrediens» ethvert stoff eller produkt, herunder aromaer, tilsetningsstoffer i næringsmidler og næringsmiddelenzymer, og enhver bestanddel i en sammensatt ingrediens som anvendes ved framstilling eller tilberedning av et næringsmiddel, og som fremdeles forekommer i det ferdige produkt, eventuelt i endret form; restmengder skal ikke anses som «ingredienser», -
g. «opphavssted» ethvert sted som det er angitt at et næringsmiddel kommer fra, og som ikke er «opprinnelsesstat» som fastsatt i samsvar med artikkel 23–26 i forordning (EØF) nr. 2913/92; navnet, firmaet eller adressen på etiketten til den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket utgjør ikke en angivelse av næringsmiddelets opprinnelsesstat eller opphavssted i henhold til denne forordning, -
h. «sammensatt ingrediens» en ingrediens som selv består av mer enn én ingrediens, -
i. «etikett» enhver merkelapp, ethvert merke, tegn, bilde eller annet beskrivende materiell som er skrevet, trykt, stensilert, angitt, preget, stemplet eller vedlagt pakningen eller beholderen med næringsmidler, -
j. «merking» opplysninger, angivelser, varemerker eller -navn, bilder eller symboler som gjelder et næringsmiddel, og som er påført emballasjer, dokumenter, skilt, etiketter, halsetiketter eller krager av enhver art som følger eller som viser til dette næringsmiddelet, -
k. «synsfelt» alle overflater på en emballasje som kan leses fra én enkelt synsvinkel, -
l. «hovedsynsfelt» det synsfeltet på en emballasje som det er mest sannsynlig at forbrukeren ser ved første øyekast på kjøpstidspunktet, og som gjør det mulig for forbrukeren straks å identifisere et produkt med hensyn til dets art eller natur og eventuelt dets varenavn. Dersom en emballasje har flere identiske hovedsynsfelter, skal hovedsynsfeltet være det som velges av den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket, -
m. «lesbarhet» informasjonens fysiske utseende, som gjør informasjonen visuelt tilgjengelig for befolkningen generelt, og som bestemmes av forskjellige faktorer, blant annet skriftstørrelsen, tegnavstanden, linjeavstanden, strektykkelsen, skriftfargen, skrifttypen, forholdet mellom bokstavenes bredde og høyde, materialets overflate og kontrasten mellom skriften og bakgrunnen, -
n. «lovbestemt betegnelse» den betegnelsen for et næringsmiddel som er fastsatt i de unionsbestemmelser som gjelder for det, eller i mangel av slike unionsbestemmelser, den betegnelsen som er fastsatt i gjeldende lover og forskrifter i medlemsstaten der salget av næringsmiddelet til sluttforbruker eller til storhusholdninger finner sted, -
o. «vanlig betegnelse» en betegnelse som er akseptert som næringsmiddelets betegnelse av forbrukerne i den medlemsstaten der næringsmiddelet selges, uten at denne betegnelsen krever ytterligere forklaring, -
p. «beskrivende betegnelse» en betegnelse som gir en beskrivelse av næringsmiddelet, og om nødvendig av dets bruk, og som er så nøyaktig at forbrukerne blir opplyst om dets egentlige art og kan skjelne det fra produkter som det vil kunne forveksles med, -
q. «hovedingrediens» en ingrediens eller ingredienser i et næringsmiddel som utgjør mer enn 50 % av næringsmiddelet, eller som forbrukeren vanligvis forbinder med betegnelsen på næringsmiddelet, og som det i de fleste tilfeller kreves en mengdeangivelse for, -
r. «et næringsmiddels holdbarhetsdato» den datoen som næringsmiddelet bevarer sine spesifikke egenskaper fram til under riktige oppbevaringsforhold, -
s. «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i nr. 1 i del A i vedlegg XIII til denne forordning samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i en av disse kategoriene, -
t. «industrielt framstilt nanomateriale» materiale som er framstilt med hensikt, og som har én eller flere dimensjoner i størrelsesorden 100 nm eller mindre, eller som har en indre struktur eller overflate som består av atskilte funksjonelle deler, hvorav mange har én eller flere dimensjoner i størrelsesorden 100 nm eller mindre, herunder strukturer, agglomerater eller aggregater som kan være større enn 100 nm, men som bevarer egenskaper som er karakteristiske for nanostørrelser. Egenskaper som er karakteristiske for nanostørrelser, omfatter -
i. egenskaper som er knyttet til det aktuelle materialets store spesifikke overflater, og/eller -
ii. spesifikke fysisk-kjemiske egenskaper som er forskjellige fra egenskapene til det samme materialet i ikke-nanoform,
-
-
u. «fjernkommunikasjonsmiddel» ethvert middel som uten at leverandøren og forbrukeren er til stede samtidig, kan brukes til inngåelse av en avtale mellom disse partene.
Innhold
-
a. energiinnhold, og -
b. mengden av fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt.
-
a. en-umettede fettsyrer, -
b. flerumettede fettsyrer, -
c. polyoler, -
d. stivelse, -
e. kostfiber, -
f. de vitaminer og mineraler som er oppført i del A nr. 1 i vedlegg XIII, og som forekommer i betydelige mengder som definert i nr. 2 i del A i vedlegg XIII.
-
a. energiinnholdet, eller -
b. energiinnholdet sammen med mengden av fett, mettede fettsyrer, sukkerarter og salt.
-
a. energiinnholdet, eller -
b. energiinnholdet sammen med mengden av fett, mettede fettsyrer, sukkerarter og salt.
Vedlegg I
Særlige definisjoner
Som nevnt i artikkel 2 nr. 4
-
1. Med «næringsdeklarasjon» eller «deklarasjon av næringsinnhold» menes opplysninger om -
a. energiinnhold, eller -
b. energiinnhold og bare ett eller flere av følgende næringsstoffer: -
- fett (mettede fettsyrer, en-umettede fettsyrer, flerumettede fettsyrer), -
- karbohydrat (sukkerarter, polyoler, stivelse), -
- salt, -
- kostfiber, -
- protein, -
- vitaminer og mineraler som er oppført i del A nr. 1 i vedlegg XIII, og som forekommer i betydelige mengder som definert i del A nr. 2 i vedlegg XIII.
-
-
-
2. Med «fett» menes den samlede mengden lipider, herunder fosfolipider. -
3. Med «mettede fettsyrer» menes fettsyrer uten dobbeltbinding. -
4. Med «transfettsyrer» menes fettsyrer med minst én ikke-konjugert (dvs. atskilt av minst én metylengruppe) karbon-karbon-dobbeltbinding i trans-konfigurasjonen. -
5. Med «en-umettede fettsyrer» menes fettsyrer med én cis-dobbeltbinding. -
6. Med «flerumettede fettsyrer» menes fettsyrer med to eller flere cis, cis-metylenseparerte dobbeltbindinger. -
7. Med «karbohydrat» menes ethvert karbohydrat som metaboliseres i mennesker, herunder polyoler. -
8. Med «sukkerarter» menes alle mono- og disakkarider som forekommer i næringsmidler, unntatt polyoler. -
9. Med «polyoler» menes alkoholer som inneholder mer enn to hydroksylgrupper. -
10. Med «protein» menes proteininnholdet som beregnes ved hjelp av følgende formel: protein = totalt nitrogen analysert med Kjeldahl-metoden × 6,25. -
11. Med «salt» menes saltinnholdet som beregnes ved hjelp av følgende formel: salt = natrium × 2,5. -
12. Med «kostfiber» menes karbohydratpolymerer med tre eller flere monomerenheter som verken fordøyes eller absorberes i tynntarmen hos mennesker, og som tilhører følgende kategorier: -
- spiselige karbohydratpolymerer som er naturlig til stede i spiseferdige næringsmidler, -
- spiselige karbohydratpolymerer som er utvunnet av næringsmiddelråvarer ved hjelp av fysiske, enzymatiske eller kjemiske metoder, og som har en gunstig fysiologisk virkning som er dokumentert ved allment anerkjente vitenskapelige beviser, -
- spiselige syntetiske karbohydratpolymerer som har en gunstig fysiologisk virkning som er dokumentert ved allment anerkjente vitenskapelige beviser.
-
-
13. Med «gjennomsnittsverdi» menes den verdi som best representerer den mengde av et næringsstoff som et visst næringsmiddel inneholder, og der det tas hensyn til den margin som skyldes sesongmessige variasjoner, forbruksmønstre og andre faktorer som kan ha innvirkning på den faktiske verdi.
Vedlegg XV
Uttrykks- og presentasjonsform for næringsdeklarasjon
energi | kJ/kcal |
---|---|
fett | g |
hvorav | |
– mettede fettsyrer | g |
– en-umettede fettsyrer | g |
– flerumettede fettsyrer | g |
karbohydrater | g |
hvorav | |
– sukkerarter | g |
– polyoler | g |
– stivelse | g |
kostfiber | g |
protein | g |
salt | g |
vitaminer og mineraler | de enhetene som er angitt i del A nr. 1 i vedlegg XIII |
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 2, nr. 2, punkt 4, artikkel 8 og vedlegg
Artikkel 2
Definisjoner
-
1. I denne forordning menes med: -
a. «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1 -
b. «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF, -
c. «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF, -
d. «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
-
-
2. Videre menes i denne forordning med: -
1. «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, -
2. «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene, -
3. «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, -
4. «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes: -
a. den energi (kaloriinnhold) det -
i. tilfører, -
ii. tilfører i redusert eller økt mengde, eller -
iii. ikke tilfører, og/eller
-
-
b. de næringsstoffene eller de andre stoffene som det -
i. inneholder, -
ii. inneholder i redusert eller økt forhold, eller -
iii. ikke inneholder,
-
-
-
5. «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse, -
6. «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker, -
7. «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
-
Artikkel 8
Særlige vilkår
Vedlegg
Ernæringspåstander og vilkårene som gjelder for dem
Uten tilsatt natrium/salt
◄ M3
► M3
-
a. dersom summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er minst 30 % lavere enn summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i et lignende produkt, og -
b. dersom innholdet av transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.
◄ M3
► M2
En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,3 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,6 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av enumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra enumettet fett og dersom enumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av flerumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra flerumettet fett og dersom flerumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av umettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 70 % av fettsyrene i produktet stammer fra umettet fett og dersom umettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
Kilde: Lovdata.no