Om ernæringspåstanden «sukkerfri»
Dere kan bare bruke påstanden «sukkerfri» om næringsmidler som inneholder 0,5 g sukkerarter per 100 g eller per 100 ml, eller mindre.
Denne påstanden må ikke forveksles med påstanden «uten tilsatt sukker». «Sukkerfri» betyr at næringsmiddelet hverken kan inneholde naturlig sukker, for eksempel melkesukker, eller tilsatt sukker.
Eksempel på feil bruk av påstanden «sukkerfri»
En kornblanding er merket med følgende setning: «Våre mel- og frøblandinger er satt sammen av sunne, næringsrike og smakfulle kornsorter og frø, uten sukker eller gjær.» Ordene «uten sukker» tilsvarer ernæringspåstanden «sukkerfri». Gjennom sitt innhold av mel og frø vil produktet som helhet inneholde et visst nivå av sukkerarter som skal deklareres.I denne konkrete saken har Mattilsynet avgjort at virksomheten derfor ikke kan bruke påstanden «uten sukker».De kunne eventuelt skrevet «uten tilsatt sukker» eller «lavt sukkerinnhold» dersom vilkårene for bruk av en av disse påstandene er oppfylt.«Sukker» har samme betydning som «sukkerarter» og omfatter alle mono- og disakkarider. Polyoler er ikke omfattet av definisjonen, jf. matinformasjonsforordningen, artikkel 2, nr. 4, vedlegg 1 pkt. 8.
Hvis dere ønsker å bruke «null» eller «zero» i markedsføringen av et næringsmiddel for å framheve fravær av sukker, må dere formulere dette som «null sukker» eller «zero sukker».