Om ernæringspåstanden «lett/light»
Kravene til bruk av påstanden lett/light skal følge de kravene som stilles til påstanden «redusert innhold av [næringsstoffets navn]».
Når dere bruker påstanden «lett» eller «light», må dere også angi hvilke egenskaper som gjør produktet lett eller light. De egenskapene som gjør et produkt lett eller light, vil som oftest være reduksjon i sukker eller fett, noe som i sin tur fører til redusert energiinnhold i produktet.
Vær også oppmerksom på at det vil kunne villede forbrukeren dersom et produkt som typisk inneholder sukker og fett (for eksempel kaker eller desserter) kun er merket med «light – mindre sukker», dersom produktet ikke samtidig har et lavere fett- og/eller energiinnhold.
For ikke å villede forbrukeren bør
- også energiinnholdet i produktet være betydelig redusert, både når dere bruker påstanden «lett» når det gjelder sukker, og når det gjelder fett
- dere bare bruke påstanden «lett» om redusert sukkerinnhold på matvarer som ikke samtidig inneholder fettholdige ingredienser, slik som leskedrikker, saft og syltetøy
- dere bare bruke påstanden «lett» om redusert fettinnhold på matvarer som ikke også typisk inneholder sukker, slik som for eksempel margariner
Hvis påstanden «lett» likevel brukes på produkter som tradisjonelt både inneholder mye fett og sukker, bør både energiinnholdet og innholdet av både fett og sukker være redusert.
Plassering på produktet
Legg merke til at vilkårene for bruk av «lett/light» innebærer at disse opplysningene skal ledsage (stå sammen med) selve påstanden i merkingen av produktet.

Påstanden «lett» skal følges av, det vil si «stå sammen med» informasjon om hvilke egenskaper som gjør påstanden gyldig, i dette tilfelle 30 % lavere fettinnhold enn andre produkter av samme type.
Dere kan lese om bruk av betegnelsene ”lett” og ”light” på alkoholholdige drikkevarer i kapittelet Ernæringspåstander om alkoholholdige drikkevarer