Om ernæringspåstanden «redusert innhold av [næringsstoffets navn]»
Vilkårene for bruk av en såkalt redusertpåstand er avhengig av hvilket næringsstoff produktet har et redusert innhold av.
For påstander om redusert innhold av næringsstoffer må innholdet av det aktuelle næringsstoffet i produktet være redusert med minst 30 % i forhold til andre sammenlignbare produkter.
Vitamin eller mineral
For påstander om redusert innhold av mikronæringsstoffer, altså vitaminer eller mineraler (unntatt natrium, som er regulert sammen med salt) skal reduksjonen være minst 10 % i forhold referanseverdiene i matinformasjonsforordningen, vedlegg XIII.
Salt/natrium
Dere kan bruke en påstand om redusert saltinnhold dersom saltinnholdet er redusert med minst 25 % i forhold til andre sammenlignbare produkter. Slike påstander kan også uttrykkes som redusert natriuminnhold.
Mettet fett
Dere kan bare bruke en påstand om redusert innhold av mettet fett dersom
a) summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet er minst 30 % lavere enn summen av slike fettsyrer i et lignende produkt, og
b) innholdet av transfettsyrer i produktet er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt
Transfett
Transfett er omfattet av definisjonen for «næringsstoffer» i artikkel 2, nr. 2, pkt. 2 i påstandsforordningen.
Det er forbudt å omsette matvarer som inneholder mer enn 2 gram industrielt framstilt transfett per 100 g fett, jf. bestemmelsene i forordning om vitamintilsetning mv, vedlegg III, del B. Dette betyr i praksis at alle relevante næringsmidler på det norske markedet allerede har et redusert innhold av transfettsyrer, og det vil derfor, ut fra bestemmelsene i matinformasjonsforordningen artikkel 7, være villedende å bruke en «redusertpåstand» om transfett siden alle de næringsmidlene som påstanden er relevant for allerede har et redusert innhold av transfett.
Sukker
Dere kan bare bruke en påstand om redusert innhold av sukker dersom energiinnholdet i produktet er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.
Påstander skal vise til en gunstig effekt
Næringsstoffer som fremheves skal ha en gunstig ernæringsmessig eller helsemessig effekt. Påstanden kan derfor brukes for næringsstoffer som det er et ønske om å redusere inntaket av (for eksempel sukker, mettet fett eller salt).
Påstander om kolesterol (for eksempel «kolesterolfri» og «lavt kolesterolinnhold») anses ikke for å ha gunstige helsemessige egenskaper, og er derfor ikke tillatt.
Regelverk
- Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 7 og vedlegg XIII
- Forordning (EF) 1925/2006 (forordning om vitamintilsetning mv.) artikkel 8 og vedlegg III, del B
- Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen) artikkel 2, nr. 2, pkt. 2, artikkel 4, artikkel 5, nr. 1, bokstav a., artiklene 8 og 9 og vedlegget
Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 7 og vedlegg XIII
Artikkel 7
God opplysningspraksis
-
a. med hensyn til hva som kjennetegner næringsmiddelet, særlig art, identitet, egenskaper, sammensetning, mengde, holdbarhet, opprinnelsesstat eller opphavssted og framstillings- eller produksjonsmåte, -
b. ved at næringsmiddelet tillegges virkninger eller egenskaper det ikke har, -
c. ved at det gis inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, når alle lignende næringsmidler har de samme egenskapene, særlig ved at forekomsten eller fraværet av visse ingredienser og/eller næringsstoffer framheves, -
d. ved at det gjennom utseende, beskrivelse eller bildeframstillinger gis inntrykk av at produktet inneholder et visst næringsmiddel eller en viss ingrediens, når en naturlig forekommende bestanddel eller en ingrediens som normalt anvendes i næringsmiddelet, i virkeligheten har blitt erstattet med en annen bestanddel eller ingrediens.
-
a. reklame, -
b. presentasjon av næringsmidler, særlig næringsmidlenes form, utseende eller emballasje, emballasjematerialet som er brukt, måten næringsmidlene er arrangert på, samt forholdene de frambys under.
Vedlegg XIII
Referanseinntak
Del A – Daglig referanseinntak av vitaminer og mineraler (voksne)
Vitamin A (μg) | 800 | Klorid (mg) | 800 |
Vitamin D (μg) | 5 | Kalsium (mg) | 800 |
Vitamin E (mg) | 12 | Fosfor (mg) | 700 |
Vitamin K (μg) | 75 | Magnesium (mg) | 375 |
Vitamin C (mg) | 80 | Jern (mg) | 14 |
Tiamin (mg) | 1,1 | Sink (mg) | 10 |
Riboflavin (mg) | 1,4 | Kobber (mg) | 1 |
Niacin (mg) | 16 | Mangan (mg) | 2 |
Vitamin B6 (mg) | 1,4 | Fluorid (mg) | 3,5 |
Folinsyre (μg) | 200 | Selen (μg) | 55 |
Vitamin B12 (μg) | 2,5 | Krom (μg) | 40 |
Biotin (μg) | 50 | Molybden (μg) | 50 |
Pantotensyre (mg) | 6 | Jod (μg) | 150 |
Kalium (mg) | 2000 |
-
- 15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 g eller 100 ml for andre produkter enn drikker, -
- 7,5 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 ml for drikker, eller -
- 15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per porsjon dersom pakningen inneholder bare én porsjonsenhet.
Del B – Referanseinntak av energi og visse andre næringsstoffer enn vitaminer og mineraler (voksne)
Energi eller næringsstoff | Referanseinntak |
---|---|
Energi | 8 400 kJ/2 000 kcal |
Samlet fett | 70 g |
Mettede fettsyrer | 20 g |
Karbohydrater | 260 g |
Sukkerarter | 90 g |
Protein | 50 g |
Salt | 6 g |
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EF) 1925/2006 (forordning om vitamintilsetning mv.) artikkel 8 og vedlegg III, del B
Artikkel 8
Stoffer som omfattes av forbud, begrensninger eller som er underlagt fellesskapskontroll
-
a. dersom en skadelig virkning er blitt påvist, skal stoffet og/eller ingrediensen som inneholder stoffet: -
i. oppføres i del A i vedlegg III, og tilsetting av det i næringsmidler eller bruk av det i framstilling av næringsmidler skal være forbudt, eller -
ii. oppføres i del B i vedlegg III, og tilsetting av det i næringsmidler eller bruk av det i framstilling av næringsmidler skal bare være tillatt på de vilkår som er angitt der,
-
-
b. dersom det er påvist at det er muligheter for skadevirkninger på helsen, men det fortsatt foreligger vitenskapelig usikkerhet, skal stoffet oppføres i del C i vedlegg III.
Vedlegg III
Stoffer hvis bruk i næringsmidler er forbudt, begrenset eller er underlagt fellesskapskontroll
-
►M8 Aloe-emodin og alle preparater som inneholder dette stoffet◄M8 -
►M8 Dantron og alle preparater som inneholder dette stoffet ◄M8 -
Emodin og alle preparater som inneholder dette stoffet -
►M4 Ephedra-urt og preparater framstilt av denne som stammer fra Ephedra-arter ◄M4 -
►M8 Preparater av blader fra Aloe-arter som inneholder hydroksyantracenderivater ◄M8 -
►M6 Yohimbinbark og preparater av dette som stammer fra yohimbin (Pausinystalia yohimbe (K. Schum) Pierre ex Beille ◄M6
Stoff underlagt begrensninger | Bruksvilkår | Tilleggskrav |
---|---|---|
►M7 Andre transfettsyrer enn dem som forekommer naturlig i fett av animalsk opprinnelse | Høyst 2 gram per 100 gram fett i næringsmidler beregnet på sluttforbrukere og næringsmidler beregnet på levering til detaljhandelen | Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som leverer næringsmidler som ikke er beregnet på sluttforbrukere eller ikke er beregnet på levering til detaljhandelen, til andre driftsansvarlige for næringsmiddelforetak, skal sikre at disse får opplysninger om mengden av andre transfettsyrer enn dem som forekommer naturlig i fett av animalsk opprinnelse, dersom denne mengden overstiger 2 gram per 100 gram fett ◄M7 |
►M12 Ekstrakter av grønn te som inneholder (-)-epigallokatekin-3-gallat* *unntatt grønn te-ekstrakter som er produsert ved ekstraksjon med vann og som etter rekonstituering viser en sammensetning som kan sammenlignes med tradisjonelle infusjoner av grønn te |
En daglig porsjon næringsmiddel skal inneholde mindre enn 800 mg (-)-epigallokatekin-3-gallat | Etiketten skal angi det maksimale antallet porsjoner av næringsmiddelet per dag, og en advarsel mot at daglig inntak av (-)-epigallokatekin-3-gallat ikke må overskride 800 mg. Etiketten skal angi innholdet av (-)-epigallokatekin-3-gallat per porsjon av næringsmiddelet. Etiketten skal inneholde følgende advarsler: «Bør ikke inntas dersom andre produkter som inneholder grønn te, inntas samme dag». «Bør ikke inntas av gravide eller ammende kvinner, eller barn under 18 år». «Bør ikke inntas på tom mage». ◄M12 |
►M11 Monakoliner fra rød gjæret ris | En enkeltporsjon av produktet beregnet på daglig inntak skal inneholde mindre enn 3 mg monakoliner fra rød gjæret ris | Etiketten skal angi antall enkeltporsjoner av produktet som utgjør det maksimale daglige inntaket, og en advarsel mot et daglig inntak av monakoliner fra rød gjæret ris på 3 mg eller mer. Etiketten skal angi innholdet av monakoliner per porsjon av produktet. Etiketten skal inneholde følgende advarsler: «Bør ikke inntas av gravide eller ammende kvinner, barn under 18 år eller voksne over 70 år.» «Rådfør deg med lege hvis du opplever helseproblemer ved inntak av dette produktet.» «Bør ikke inntas hvis du bruker kolesterolsenkende medisiner.» «Bør ikke inntas dersom du allerede bruker andre produkter som inneholder rød gjæret ris.» ◄M11 |
-
►M12 Ekstrakter av grønn te som inneholder (-)-epigallokatekin-3-gallat * ◄M12 -
► M8 Preparater av røtter eller jordstengler av Rheum palmatum L., Rheum officinale Baillon og hybrider av disse som inneholder hydroksyantracenderivater -
Preparater av blader eller frukter av Cassia senna L. som inneholder hydroksyantracenderivater -
Preparater av bark av Rhamnus frangula L., Rhamnus purshiana DC. som inneholder hydroksyantracenderivater ◄ M8 -
►M11 Monakoliner fra rød gjæret ris ◄M11
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen) artikkel 2, nr. 2, pkt. 2, artikkel 4, artikkel 5, nr. 1, bokstav a., artiklene 8 og 9 og vedlegget
Artikkel 2
Definisjoner
-
1. I denne forordning menes med: -
a. «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1 -
b. «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF, -
c. «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF, -
d. «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
-
-
2. Videre menes i denne forordning med: -
1. «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, -
2. «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene, -
3. «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, -
4. «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes: -
a. den energi (kaloriinnhold) det -
i. tilfører, -
ii. tilfører i redusert eller økt mengde, eller -
iii. ikke tilfører, og/eller
-
-
b. de næringsstoffene eller de andre stoffene som det -
i. inneholder, -
ii. inneholder i redusert eller økt forhold, eller -
iii. ikke inneholder,
-
-
-
5. «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse, -
6. «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker, -
7. «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
-
Artikkel 5
Allmenne vilkår
-
a. Forekomsten, fraværet eller det reduserte innholdet i et næringsmiddel eller en næringsmiddelgruppe av et næringsstoff eller et annet stoff som påstanden gjelder, har vist seg å ha en gunstig ernæringsmessig eller fysiologisk effekt som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis. -
b. Det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder: -
i. forekommer i sluttproduktet i en betydelig mengde som definert i Fellesskapets regelverk, eller når slike regler ikke finnes, i en mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis, eller -
ii. forekommer ikke eller forekommer i en redusert mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
-
-
c. Når det er relevant, det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, foreligger i en form som kroppen kan utnytte. -
d. Den mengden av produktet som med rimelighet kan antas å bli inntatt, gir en betydelig mengde av det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, som definert i Fellesskapets regelverk eller når slike regler ikke finnes, en betydelig mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis. -
e. De særlige vilkårene i kapittel III eller IV, etter hva som er relevant, er oppfylt.
Artikkel 8
Særlige vilkår
Vedlegg
Ernæringspåstander og vilkårene som gjelder for dem
Uten tilsatt natrium/salt
◄ M3
► M3
-
a. dersom summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er minst 30 % lavere enn summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i et lignende produkt, og -
b. dersom innholdet av transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.
◄ M3
► M2
En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,3 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,6 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av enumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra enumettet fett og dersom enumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av flerumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra flerumettet fett og dersom flerumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av umettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 70 % av fettsyrene i produktet stammer fra umettet fett og dersom umettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
Kilde: Lovdata.no