Om ernæringspåstanden «redusert innhold av [næringsstoffets navn]»
Vilkårene for bruk av en såkalt redusertpåstand er avhengig av hvilket næringsstoff produktet har et redusert innhold av.
For påstander om redusert innhold av næringsstoffer må innholdet av det aktuelle næringsstoffet i produktet være redusert med minst 30 % i forhold til andre sammenlignbare produkter.
Vitamin eller mineral
For påstander om redusert innhold av mikronæringsstoffer, altså vitaminer eller mineraler (unntatt natrium, som er regulert sammen med salt) skal reduksjonen være minst 10 % i forhold referanseverdiene i matinformasjonsforordningen, vedlegg XIII.
Salt/natrium
Dere kan bruke en påstand om redusert saltinnhold dersom saltinnholdet er redusert med minst 25 % i forhold til andre sammenlignbare produkter. Slike påstander kan også uttrykkes som redusert natriuminnhold.
Mettet fett
Dere kan bare bruke en påstand om redusert innhold av mettet fett dersom
a) summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet er minst 30 % lavere enn summen av slike fettsyrer i et lignende produkt, og
b) innholdet av transfettsyrer i produktet er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt
Transfett
Transfett er omfattet av definisjonen for «næringsstoffer» i artikkel 2, nr. 2, pkt. 2 i påstandsforordningen.
Det er forbudt å omsette matvarer som inneholder mer enn 2 gram industrielt framstilt transfett per 100 g fett, jf. bestemmelsene i forordning om vitamintilsetning mv, vedlegg III, del B. Dette betyr i praksis at alle relevante næringsmidler på det norske markedet allerede har et redusert innhold av transfettsyrer, og det vil derfor, ut fra bestemmelsene i matinformasjonsforordningen artikkel 7, være villedende å bruke en «redusertpåstand» om transfett siden alle de næringsmidlene som påstanden er relevant for allerede har et redusert innhold av transfett.
Sukker
Dere kan bare bruke en påstand om redusert innhold av sukker dersom energiinnholdet i produktet er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.
Påstander skal vise til en gunstig effekt
Næringsstoffer som fremheves skal ha en gunstig ernæringsmessig eller helsemessig effekt. Påstanden kan derfor brukes for næringsstoffer som det er et ønske om å redusere inntaket av (for eksempel sukker, mettet fett eller salt).
Påstander om kolesterol (for eksempel «kolesterolfri» og «lavt kolesterolinnhold») anses ikke for å ha gunstige helsemessige egenskaper, og er derfor ikke tillatt.