Dette er de obligatoriske opplysningene på ferdigpakket mat
All mat som selges ferdig innpakket, skal være merket. Dette er opplysningene som skal være med.
- Betegnelsen på matvaren skal fortelle hva slags produkt det er. Alle matvarer skal ha et navn eller en betegnelse, og i visse tilfeller en tilleggsbetegnelse. Mer om betegnelser på matvarer.
- Ingredienslisten skal angi hva matvaren er laget av. Ingrediensene skal stå i fallende vektrekkefølge. I listen skal den ingrediensen det er mest av stå først, nest mest som nummer to og så videre. Mer om ingredienslisten.
- Tilsetningsstoffer, enzymer og aromaer i matvarer skal angis i ingredienslisten. Tilsetningsstoffer skal angis med E-nummer og/eller spesifikt navn. Funksjonen til tilsetningsstoffet skal også angis, for eksempel antioksidant.
- Stoffer som kan fremkalle allergi eller intoleranse, skal være fremhevet i ingredienslisten, for eksempel med fet eller kursiv skrift, slik at de blir mer synlig. Dette kan være ingredienser som egg eller melk. Mer om allergenmerking.
- Mengdeangivelse av ingredienser skal angis hvis en ingrediens er fremhevet i merkingen ved tekst eller illustrasjoner. Det skal stå hvor mange prosent av denne ingrediensen eller kategorien av ingredienser, det er i produktet. For eksempel hvor mye havre det er i et havrebrød.
- Nettoinnhold som er hvor mye av varen pakningen inneholder, skal angis i vekt eller volum.
- Holdbarheten skal angis med «Best før…» eller «Siste forbruksdag...». Ferske bakervarer, frisk frukt og grønt er eksempler på matvarer som er unntatt fra dette kravet. Mer om holdbarhetsmerking.
- Vilkår for oppbevaring og bruk må angis i merkingen dersom det er nødvendig.
- Navn eller forretningsnavn og adressen til den driftsansvarlige som selger matvarer i sitt navn eller firmanavn, skal angis på emballasjen.
- Opprinnelsesland skal oppgis i noen tilfeller, for eksempel for honning, frisk frukt, ferskt kjøtt. Mer om opprinnelsemerking.
- Bruksanvisning dersom det er nødvendig for at matvaren kan brukes på riktig måte.
- Alkoholinnhold skal angis når innholdet av alkohol overstiger 1,2 volumprosent. Alkoholstyrken skal angis med symbolet % vol.
- Næringsdeklarasjonen gir informasjon om næringsstoffene i maten. Mer om næringsdeklarasjon.
Veileder: Kort om merking av matvarer med sjekkliste
Eksempel på merking

Regelverk
Matinformasjonsforskriften
Artikkel 9
Liste over obligatoriske opplysninger
Liste over obligatoriske opplysninger
-
a. næringsmiddelets betegnelse, -
b. ingredienslisten, -
c. ingredienser eller tekniske hjelpestoffer som er oppført i vedlegg II, eller som er avledet av et stoff eller produkt som er oppført i vedlegg II, som forårsaker allergier eller intoleranser, og som anvendes i framstillingen eller tilberedningen av et næringsmiddel og fortsatt finnes i det ferdige produktet, eventuelt i endret form, -
d. mengden av visse ingredienser eller kategorier av ingredienser, -
e. nettoinnholdet av næringsmiddelet, -
f. holdbarhetsdato eller siste forbruksdato, -
g. særlige vilkår for oppbevaring og/eller bruk, -
h. navn eller firma og adresse for den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som nevnt i artikkel 8 nr. 1, -
i. opprinnelsesstat eller opphavssted, dersom det er fastsatt i artikkel 26, -
j. bruksanvisning i de tilfeller der det vil være vanskelig å bruke næringsmiddelet på riktig måte dersom en slik bruksanvisning ikke finnes, -
k. for drikker som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol, angivelse av det faktiske alkoholinnholdet i volumprosent, -
l. en næringsdeklarasjon.
Kilde: Lovdata.no