Dette er de obligatoriske opplysningene på ferdigpakket mat

All mat som selges ferdig innpakket, skal være merket. Dette er opplysningene som skal være med.

Publisert
  • Betegnelsen på matvaren skal fortelle hva slags produkt det er. Alle matvarer skal ha et navn eller en betegnelse, og i visse tilfeller en tilleggsbetegnelse. Mer om betegnelser på matvarer.
  • Ingredienslisten skal angi hva matvaren er laget av. Ingrediensene skal stå i fallende vektrekkefølge. I listen skal den ingrediensen det er mest av stå først, nest mest som nummer to og så videre. Mer om ingredienslisten.
  • Tilsetningsstoffer, enzymer og aromaer i matvarer skal angis i ingredienslisten. Tilsetningsstoffer skal angis med E-nummer og/eller spesifikt navn. Funksjonen til tilsetningsstoffet skal også angis, for eksempel antioksidant. 
  • Stoffer som kan fremkalle allergi eller intoleranse, skal være fremhevet i ingredienslisten, for eksempel med fet eller kursiv skrift, slik at de blir mer synlig. Dette kan være ingredienser som egg eller melk. Mer om allergenmerking. 
  • Mengdeangivelse av ingredienser skal angis hvis en ingrediens er fremhevet i merkingen ved tekst eller illustrasjoner. Det skal stå hvor mange prosent av denne ingrediensen eller kategorien av ingredienser, det er i produktet. For eksempel hvor mye havre det er i et havrebrød. 
  • Nettoinnhold som er hvor mye av varen pakningen inneholder, skal angis i vekt eller volum.
  • Holdbarheten skal angis med «Best før…» eller «Siste forbruksdag...». Ferske bakervarer, frisk frukt og grønt er eksempler på matvarer som er unntatt fra dette kravet. Mer om holdbarhetsmerking.
  • Vilkår for oppbevaring og bruk må angis i merkingen dersom det er nødvendig. 
  • Navn eller forretningsnavn og adressen til den driftsansvarlige som selger matvarer i sitt navn eller firmanavn, skal angis på emballasjen. 
  • Opprinnelsesland skal oppgis i noen tilfeller, for eksempel for honning, frisk frukt, ferskt kjøtt. Mer om opprinnelsemerking.
  • Bruksanvisning dersom det er nødvendig for at matvaren kan brukes på riktig måte. 
  • Alkoholinnhold skal angis når innholdet av alkohol overstiger 1,2 volumprosent. Alkoholstyrken skal angis med symbolet % vol. 
  • Næringsdeklarasjonen gir informasjon om næringsstoffene i maten. Mer om næringsdeklarasjon.

Veileder: Kort om merking av matvarer med sjekkliste

Eksempel på merking

Skjermbilde 2022-04-01 kl. 10.39.44.png

Regelverk

Matinformasjonsforskriften

Artikkel 9
Liste over obligatoriske opplysninger
1. I samsvar med artikkel 10–35 og med forbehold for unntakene fastsatt i dette kapittel er følgende opplysninger obligatoriske:
  1. a.
    næringsmiddelets betegnelse,
  2. b.
    ingredienslisten,
  3. c.
    ingredienser eller tekniske hjelpestoffer som er oppført i vedlegg II, eller som er avledet av et stoff eller produkt som er oppført i vedlegg II, som forårsaker allergier eller intoleranser, og som anvendes i framstillingen eller tilberedningen av et næringsmiddel og fortsatt finnes i det ferdige produktet, eventuelt i endret form,
  4. d.
    mengden av visse ingredienser eller kategorier av ingredienser,
  5. e.
    nettoinnholdet av næringsmiddelet,
  6. f.
    holdbarhetsdato eller siste forbruksdato,
  7. g.
    særlige vilkår for oppbevaring og/eller bruk,
  8. h.
    navn eller firma og adresse for den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som nevnt i artikkel 8 nr. 1,
  9. i.
    opprinnelsesstat eller opphavssted, dersom det er fastsatt i artikkel 26,
  10. j.
    bruksanvisning i de tilfeller der det vil være vanskelig å bruke næringsmiddelet på riktig måte dersom en slik bruksanvisning ikke finnes,
  11. k.
    for drikker som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol, angivelse av det faktiske alkoholinnholdet i volumprosent,
  12. l.
    en næringsdeklarasjon.
2. Opplysningene nevnt i nr. 1 skal angis med ord og tall. Uten at det berører artikkel 35, kan de også uttrykkes ved hjelp av piktogrammer eller symboler.
3. Dersom Kommisjonen vedtar delegerte rettsakter og gjennomføringsrettsakter i henhold til denne artikkel, kan opplysningene nevnt i nr. 1 alternativt uttrykkes ved hjelp av piktogrammer eller symboler i stedet for med ord og tall.
For å sikre at forbrukerne får tilgang til obligatoriske næringsmiddelopplysninger også på andre måter enn gjennom ord og tall, og forutsatt at samme informasjonsnivå opprettholdes som med ord og tall, kan Kommisjonen, idet det tas hensyn til dokumentasjon som viser at forbrukerne oppfatter opplysningene på samme måte, ved hjelp av delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 51 fastsette kriteriene for at én eller flere av opplysningene nevnt i nr. 1 kan uttrykkes ved hjelp av piktogrammer eller symboler i stedet for med ord og tall.
4. For å sikre ensartet gjennomføring av nr. 3 i denne artikkel kan Kommisjonen vedta gjennomføringsrettsakter med gjennomføringsregler for kriteriene fastsatt i nr. 3 med tanke på å angi én eller flere opplysninger ved hjelp av piktogrammer eller symboler i stedet for med ord eller tall. Disse gjennomføringsrettsaktene skal vedtas etter framgangsmåten med undersøkelseskomité omhandlet i artikkel 48 nr. 2.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: