Dette er de obligatoriske opplysningene på ferdigpakket mat

All mat som selges ferdig innpakket, skal være merket. Dette er opplysningene som skal være med.

Publisert
  • Betegnelsen på matvaren skal fortelle hva slags produkt det er. Alle matvarer skal ha et navn eller en betegnelse, og i visse tilfeller en tilleggsbetegnelse. Mer om betegnelser på matvarer.
  • Ingredienslisten skal angi hva matvaren er laget av. Ingrediensene skal stå i fallende vektrekkefølge. I listen skal den ingrediensen det er mest av stå først, nest mest som nummer to og så videre. Mer om ingredienslisten.
  • Tilsetningsstoffer, enzymer og aromaer i matvarer skal angis i ingredienslisten. Tilsetningsstoffer skal angis med E-nummer og/eller spesifikt navn. Funksjonen til tilsetningsstoffet skal også angis, for eksempel antioksidant. 
  • Stoffer som kan fremkalle allergi eller intoleranse, skal være fremhevet i ingredienslisten, for eksempel med fet eller kursiv skrift, slik at de blir mer synlig. Dette kan være ingredienser som egg eller melk. Mer om allergenmerking. 
  • Mengdeangivelse av ingredienser skal angis hvis en ingrediens er fremhevet i merkingen ved tekst eller illustrasjoner. Det skal stå hvor mange prosent av denne ingrediensen eller kategorien av ingredienser, det er i produktet. For eksempel hvor mye havre det er i et havrebrød. 
  • Nettoinnhold som er hvor mye av varen pakningen inneholder, skal angis i vekt eller volum.
  • Holdbarheten skal angis med «Best før…» eller «Siste forbruksdag...». Ferske bakervarer, frisk frukt og grønt er eksempler på matvarer som er unntatt fra dette kravet. Mer om holdbarhetsmerking.
  • Vilkår for oppbevaring og bruk må angis i merkingen dersom det er nødvendig. 
  • Navn eller forretningsnavn og adressen til den driftsansvarlige som selger matvarer i sitt navn eller firmanavn, skal angis på emballasjen. 
  • Opprinnelsesland skal oppgis i noen tilfeller, for eksempel for honning, frisk frukt, ferskt kjøtt. Mer om opprinnelsemerking.
  • Bruksanvisning dersom det er nødvendig for at matvaren kan brukes på riktig måte. 
  • Alkoholinnhold skal angis når innholdet av alkohol overstiger 1,2 volumprosent. Alkoholstyrken skal angis med symbolet % vol. 
  • Næringsdeklarasjonen gir informasjon om næringsstoffene i maten. Mer om næringsdeklarasjon.

Veileder: Kort om merking av matvarer med sjekkliste (PDF)

Eksempel på merking

Skjermbilde 2022-04-01 kl. 10.39.44.png

Regelverk

Forskrift om matinformasjon til forbrukerne, artikkel 9

Liste over obligatoriske opplysninger
1. I samsvar med artikkel 10–35 og med forbehold for unntakene fastsatt i dette kapittel er følgende opplysninger obligatoriske:
a)   næringsmiddelets betegnelse,
b)   ingredienslisten,
c)   ingredienser eller tekniske hjelpestoffer som er oppført i vedlegg II, eller som er avledet av et stoff eller produkt som er oppført i vedlegg II, som forårsaker allergier eller intoleranser, og som anvendes i framstillingen eller tilberedningen av et næringsmiddel og fortsatt finnes i det ferdige produktet, eventuelt i endret form,
d)   mengden av visse ingredienser eller kategorier av ingredienser,
e)   nettoinnholdet av næringsmiddelet,
f)   holdbarhetsdato eller siste forbruksdato,
g)   særlige vilkår for oppbevaring og/eller bruk,
h)   navn eller firma og adresse for den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som nevnt i artikkel 8 nr. 1,
i)   opprinnelsesstat eller opphavssted, dersom det er fastsatt i artikkel 26,
j)   bruksanvisning i de tilfeller der det vil være vanskelig å bruke næringsmiddelet på riktig måte dersom en slik bruksanvisning ikke finnes,
k)   for drikker som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol, angivelse av det faktiske alkoholinnholdet i volumprosent,
l)   en næringsdeklarasjon.