Faktaartikkel

Mengdeangivelse av ingredienser

Publisert 20.02.2020     Sist endret 20.02.2020

Ferdigpakkede matvarer skal være merket med opplysninger om mengden av en ingrediens hvis denne framheves i matvarens merking, for eksempel mengde reker i rekesalat. Framhevingen kan være i form av tekst og illustrasjoner. Også når en spesiell ingrediens kan være avgjørende for kvaliteten på produktet, skal mengden av denne ingrediensen angis.

Når en ingrediens eller kategori av ingredienser fremheves i et produkts merking, skal mengden angis i prosent i matvarens betegnelse, i umiddelbar nærhet av matvarens betegnelse etter i ingredienslisten.

Det er et krav om at de ingredienser som fremheves i merkingen skal oppgis i prosent. Dersom produktene heter «Pizza med skinke og sjampinjong», «jordbæryoghurt», eller «laksepàte» må prosentandelene av henholdsvis; skinke og sjampinjong, jordbær og laks oppgis. Hvis er brød betegnes som «Helkornbrød», er det mengden helkorn fra flere kornsorter, skal % helkorn angis samlet eller for hver kornsort.

Heter produktet «Fiskekaker», er det den totale andelen fisk i produktet som skal oppgis. Her trenger man ikke å oppgi de ulike fiskeartene som er brukt. Det samme gjelder grønnsaksuppe, fiskepinner, ostekake, nøttekjeks eller soppsaus. Det er da det totale innholdet av grønnsaker, fisk, ost, nøtter eller sopp i produktet som må oppgis, ikke hvilke grønnsakstyper eller oster som inngår.

Det er også krav om mengdeangivelse for ingredienser som forbindes med betegnelsen på en matvare. Det omfatter bare de ingredienser som tradisjonelt karakteriserer den aktuelle varen. Eksempel: Trøndersodd forbindes med kjøtt, og kjøtt skal mengdeangis.

Kravene om mengdeangivelse av ingredienser er gitt i matinformasjonsforskriftens § 1, artikkel 22 og vedlegg VIII. Forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften)

Fant du det du lette etter?