Kvalitetsregelverk brukes ofte som en samlebetegnelse på regelverk som gjelder for visse næringsmidler eller grupper av næringsmidler. I disse forskriftene settes det krav til råvarer, fremstillingsmetoder og ferdig produkt samt krav til merking av produktene og til bruk av de betegnelsene som defineres i forskriftene.
Hovedformålet med såkalt kvalitetsregelverk er å bidra til redelig omsetning av næringsmidler, herunder hindre at forbrukerne blir villedet og sikre like konkurransevilkår i markedet.
Næringsmidler som ikke er regulert i særskilte kvalitetsforskrifter, er uansett regulert av generelle bestemmelser om bruk av betegnelse og forbud mot villedende merking og markedsføring. Bestemmelsene er gitt i forskrift 28. november 2014 nr. 1497 om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften) § 1 jf. artikkel 7 samt artikkel 17 og vedlegg VI. Dessuten gjelder den helt overordnede kvalitetsbestemmelsen i generell forskrift 8. juli 1983 nr. 1252 for produksjon og omsetning mv. av næringsmidler (generell forskrift) § 5. Ved tolkning av disse overordnede og generelle bestemmelsene, kan det være aktuelt å se hen til relevante nasjonale eller internasjonale standarder som gjelder for de aktuelle næringsmidlene.
Det er virksomhetene som har ansvaret for å følge regelverket, og Mattilsynet fører tilsyn med at næringsmidler produseres og merkes i samsvar med regelverket.
Mer om kvalitetsbestemmelser på matvarer
Veiledning om forskrift om kvalitet på melk og melkeprodukter
Spørsmål og svar
- Hvilke krav settes i kvalitetsforskrifter?
- Hva er skillet på EØS-baserte og særnorske forskrifter på kvalitetsområdet?
- Er det tillatt å erstatte noe av melkefettet med vegetabilsk fett i ost?
- Juice fra to fruktslag – må det angis i betegnelsen?
- Hva er kravene til råvareinnhold i nektar?
- Hvor mye fisk skal fiskegrateng inneholde?
- Hva innebærer matinformasjonsforskriften? Vis alle spørsmål og svar
Regelverk og veiledning
Regelverk under utvikling
-
Sist endret: 12.11.2020Forslag om endring i forskrift om alkoholsterke og aromatiserte drikker mv.
-
Sist endret: 31.08.2020Forslag om endringer i vinforskriften
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Brosjyrer, video og informasjonsmateriell
Tittel | Type |
---|---|
Omnibusrapport om "Best før"-matmerking (2014) |
Tilsynsresultater
- 02.05.2017 Rapport: Markedsføring av honning 2015-2017