Hva er Nøkkelhullet?


Publisert 19.10.2012 | Sist endret 26.02.2015

Nøkkelhullet er en merkeordning som skal gjøre det enklere for forbrukerne å velge de sunnere matvarene innen en bestemt matvaregruppe i en travel handlesituasjon.

Nøkkelhullet setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor 33 matvaregrupper. I tillegg er det satt krav til minimumsinnhold av sammalt mel (fullkorn), grønnsaker, frukt og bær i noen matvaregrupper. 

Merkeordningen omfatter først og fremst ferdigpakkede matvarer. Nøkkelhullsmerket settes da på emballasjen.

Næringsmidler som ikke er ferdigpakkede, men kan nøkkelhullmerkes er frukt, bær, grønnsaker og poteter, brød, knekkebrød, ost og vegetabilske alternativer til ost, fisk og sjømat og kjøtt. Nøkkelhullet kan da settes på skilt, oppslag eller lignende.

Ferdigpakkede matvarer med Nøkkelhullet skal ha næringsdeklarasjon på pakningen slik at de som er interessert, kan lese mer om hva matvaren inneholder. For matvarene som ikke er ferdigpakket skal virksomheten på anmodning kunne opplyse om grunnlaget for bruk av Nøkkelhullet.

Merkeordningen inkluderer ikke matvaregrupper som inneholder mye fett, salt eller sukker og/eller lite næringsstoffer.

Fant du det du lette etter?