Faktaartikkel

Regelverk - Nøkkelhullsmerket

Publisert 07.02.2019     Sist endret 03.05.2019

Bruk av Nøkkelhullet er fastsatt gjennom en egen forskrift. Dette sikrer at fastsatte rammer og vilkår overholdes av dem som bruker merket. Dermed får myndighetene mulighet til å sanksjonere mot feil eller misbruk av Nøkkelhullet og kan samtidig opprettholde troverdigheten til merket.

Fakta om Nøkkelhullet

  • Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for folk å velge sunnere matvarer innen matvaregrupper og dermed øke muligheten til å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd.
  • Nye nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR2012) ligger til grunn for kriteriene
  • Merkeordningen setter krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, mettet fett, salt og sukker i matvarer som inngår i merkeordningen.
  • Sammenlignet med andre matvarer innen samme varegruppe, oppfyller produkter med Nøkkelhullet ett eller flere av disse kravene. En matvare merket med Nøkkelhullet betyr derfor at den er et sunnere valg innen sin matvaregruppe.
  • Nøkkelhullet er en enkel og tydelig merking som veileder forbrukerne i en travel handlesituasjon og er dermed et verktøy for å gjøre det lettere å sette sammen et sunt og variert kosthold.
  • Hensikten med ordningen er også å stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker samt med mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt.
  • Nøkkelhullsmerket finner du på ferdigpakkede matvarer, fersk fisk og skalldyr i tillegg til frukt, grønnsaker og poteter.
  • Bruk av Nøkkelhullsmerket utløser krav om at ferdigpakkede varer må merkes med en næringsdeklarasjon. Slik kan forbrukerne enkelt sjekke innholdet av næringsstoffer i produktet. Frukt, bær, grønnsaker, fisk og sjømat er unntatt fra dette kravet. Brød, knekkebrød, kjøtt og ost som oppfyller nøkkelhullskravene, men ikke er innpakket, kan i følge det nye forslaget også markedsføres med Nøkkelhullet.
  • Nøkkelhullet er en frivillig merkeordning for sunnere matvarer som myndighetene i Norden står bak. I Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvaret for ordningen. Nøkkelhullsmerket var opprinnelig en svensk merkeordning.

Nøkkelhullsordningen trådte i kraft i Norge, Sverige og Danmark 17. juni 2009. Endret forskrift trådte i kraft 1. mars 2015.

For å gi bransjen tid til å omstille seg, er det gitt anledning til å produsere og merke produkter etter de forrige kravene frem til 1. september 2016.

Etter denne datoen kan ferdige produkter selges til lagrene er tomme. Men produkter produsert etter denne datoen skal følge de nye kravene og kriteriene.

Les nøkkelhullsforskriften

Les veileder til nøkkelhullsforskriften

Fant du det du lette etter?

Regelverk og veiledning

Les mer


Regelverk og veiledning

Les mer