67 nye og 181 oppdaterte matvarer i Matvaretabellen


Publisert 13.05.2016 | Sist endret 13.05.2016

I 2016 er Matvaretabellen utvidet med næringsstoffene omega-3 og omega-6 for de fleste matvarene. Matvareutvalget har også økt med blant annet flere typer pizza og fiskeprodukter, sjokolade, risottoris og flere eplesorter.

I alt 1600 matvarer og 38 næringsstoffer er inkludert i tabellen. I 2016-versjonen av tabellen er 67 matvarer nye, og 181 matvarer er oppdatert. Etterspørsel etter flere matvarer har resultert i et utvidet utvalg med flere matvarer som tilberedte fiskefileter, grove vafler og pannekaker, villsvinkjøtt, sopp-protein, mandeldrikke og polarbrød.  Matvaretabellen er et viktig verktøy for både bransje og forbrukere når næringsinnhold i matvarer og retter skal beregnes. 

- Vi jobber med å oppdatere og utvide utvalget av matvarer i Matvaretabellen for å speile det forbrukerne finner i dagligvarebutikkene, sier Merethe Steen, seksjonssjef i Mattilsynet.

Grunnlag for næringsdeklarasjoner

Næringsdeklarasjonen gjør det enklere for forbrukerne å finne ut hva maten inneholder, og å sammenlikne matvarer. Matindustrien kan benytte Matvaretabellen til å beregne næringsdeklarasjoner.

- Dersom matindustrien ikke har analysedata for produktet kan næringsinnholdet beregnes ut fra oppskriften og Matvaretabellen er et godt verktøy til beregning av ny næringsdeklarasjon, fortsetter Merethe Steen.

Nye analyseverdier for pizzaer og fiskeprodukter

Matvaretabellen har også fått et større utvalg av frossenpizza og fiskeprodukter, etter næringsstoffanalyser gjennomført i 2015.

- En annen nyhet i Matvaretabellen 2016 er at nesten alle matvarene har fått verdier for fettsyrene omega-3 og omega-6, opplyser seksjonssjef Merethe Steen.

Matvaretabellen oppdateres årlig. Nye matvarer lanseres på markedet hvert år, samtidig som ingredienser og produksjonsmetoder endres. I tillegg forbedres metoder og kvalitetskrav knyttet til matvareanalyser. Matvaretabellen skal også kunne brukes som beregningsgrunnlag i næringsstoff- og kostanbefalinger til befolkningen og det er derfor viktig at det finnes verdier for energi og de næringsstoffene som anbefales.

Matvaretabellen er et samarbeidsprosjekt mellom Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo.

Kostholdsplanleggeren.no

Kostholdsplanleggeren er et gratis kostberegningsprogram der man kan beregne summen av næringsinnhold i registrerte matvarer og sammenlikne med norske anbefalinger for inntak av energi og næringsstoffer. Matvarene i Kostholdsplanleggeren.no er hentet fra Matvaretabellen, og er oppdatert med de nye næringsstoffverdiene. Kostholdsplanleggeren er et pedagogisk kostberegningsprogram utviklet for å vise, beregne og sammenlikne næringsinnhold i matvarer, retter, måltider og dags- og ukeinntak (menyer). Programmet er beregnet til bruk i kostholdsopplæring i skole og annen undervisning, i ernæringsveiledning og for de som ønsker å vurdere og planlegge eget kosthold. Kostholdsplanleggeren er utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet.

 Se den oppdaterte versjonen av Matvaretabellen.no.

Kontaktinformasjon

Pressevakten i Mattilsynet, mobil 46 91 2910 eller kommunikasjon@mattilsynet.no

Fant du det du lette etter?