Mye av markedet for kosttilskudd lar seg ikke kontrollere

Publisert 09.07.2013     Sist endret 09.07.2013

Markedet for kosttilskudd er uoversiktlig og mye lar seg ikke kontrollere. Det er blant hovedfunnene i en fersk områdeanalyse av kosttilskudd som Mattilsynet har utarbeidet.

Om områdeanalysen av kosttilskudd:

Målet med områdeanalysen for kosttilskudd har vært å identifisere Mattilsynets viktigste forvaltningsmessige utfordringer med kosttilskudd. Områdeanalysen vil danne utgangspunkt for videre diskusjoner om Mattilsynets framtidige forvaltning for kosttilskudd.

– Utfordringene ligger i stor grad utenfor vår kontroll. Forbrukerne må være klar over at ikke alt som er tilgjengelig for salg, er vurdert av det offentlige, sier Kristina Landsverk, tilsynsdirektør i Mattilsynet.

Formålet med tilstandsbeskrivelsen av kosttilskuddsområdet er å kartlegge de utfordringene Mattilsynet har med å forvalte regelverket for kosttilskudd.

Felt fylt av fallgruver

Norske forbrukere blir tilbudt kosttilskudd fra mange slags aktører, særlig ved handel på internett. Netthandelen har vokst kraftig de siste årene, og utenlandske aktører blir stort sett ikke kontrollert av norske myndigheter. Selv om nettsiden har tekst på norsk, betyr ikke det at de som står bak nettsiden opererer fra Norge.

- Useriøse aktører setter forbrukernes helse i fare. Regelverket for kosttilskudd i Norge er ganske strengt, men Mattilsynet sjekker ikke alle produkter på markedet. Om du i tillegg handler fra aktører som ikke opererer fra Norge, tar du en enda større risiko, sier Landsverk.

Områdeanalysen gir en grundig gjennomgang av ulike typer kosttilskudd, regelverket og hvordan Mattilsynet opplever at regelverket blir fulgt opp av produsenter og leverandører. Mattilsynets hovedinntrykk er at bransjen er mangfoldig. Den består av hele spekteret av aktører, fra de som har god kunnskap og ønsker å opptre seriøst til aktører som driver ren spekulativ virksomhet. Mangelfull merking  av produktene er blant de viktigste lovbruddene Mattilsynet finner.

Kan ikke kontrollere alt

Mattilsynet har ansvar for å føre tilsyn med at produsenter og distributører av kosttilskudd i Norge følger norsk regelverk. Kosttilskudd er en av mange viktige oppgaver Mattilsynet har ansvar for. Mattilsynet fører risikobasert tilsyn, og sjekker kun virksomheter der man forventer å finne feil. For å bruke ressursene mest mulig effektivt, gjøres dette stort sett gjennom dedikerte tilsynskampanjer.

-Det er ikke sånn at vi kan trykke på en knapp eller ansette 100 mennesker til, så blir alt trygt. Dessverre finnes det ingen enkel løsning på disse utfordringene. I områdeanalysen har vi forsøkt å blottstille de områdene vi faktisk kan gjøre noe med, og vurdere hvor veien for tilsynsarbeidet går videre, sier Landsverk.

Forrige tilsynskampanje var i 2011, da Mattilsynet tok ut plantebaserte produkter innen kategoriene potensmidler, slankemidler, energimidler og smertelindrende midler markedsført med rask og kraftig effekt.

Les mer om tilsynskampanjen her:  Vær skeptisk når du handler kosttilskudd

Internasjonal utfordring

Norge er ikke alene om utfordringene med kosttilskudd. Mattilsynet kommer ofte til kort i møte med internasjonale aktører som opererer på tvers av landegrensene, men på grensen til det kriminelle.

-Det er åpenbart gode penger å tjene på forbrukernes ønsker om piller som kan glatte ut rynker, hindre hårtap, motvirke impotens osv. Men dessverre har ikke alle aktørene i dette markedet redelige hensikter. De utfordringene Mattilsynet har med å kontrollere markedet for kosttilskudd er av internasjonal karakter, sier Landsverk.

Også tilsynet i EU kan rapportere om hyppige regelbrudd. I perioden 2007-2009 rapporterte 23 land om tilbaketrekking av kosttilskudd fra markedet. 11 land rapporterte om avvisning av sendinger ved grensen, blant annet på grunn av innhold av ulovlige stoffer.

Matportalen.no: Oversikt over advarsler mot diverse kosttilskudd og helsekostprodukter

Oppfordrer forbrukerne til å være forsiktige

Markedet for kosttilskudd har vokst raskt, og det er stadig behov for oppdaterte analyser.

-Gjennom kunnskap om farene på området kan vi også hjelpe og veilede forbrukerne i hvilke forhåndsregler vi mener de bør ta, sier Landsverk. Mattilsynet oppfordrer forbrukerne til å ta ansvar for egne valg, og være kritiske til hvem man handler kosttilskudd av, både på nett og over disk.

Tommelfingerregler ved kjøp av kosttilskudd

  • Vær forsiktig med produkter som lover rask eller kraftig effekt. Det kan være ulovlige legemidler eller uredelig markedsføring.
  • Kjøp bare kosttilskudd av leverandører med en avsender du får tak i
  • Stoffer i kosttilskudd kan virke positivt i små doser, men negativt i store doser. Pass på totalinntaket, både fra maten og det du tar av kosttilskudd.

Flere nyttige forbrukertips finner du her:

Matportalen.no: Kosttilskudd og helsekost kjøpt via internett 

Matportalen.no: Kort om kosttilskudd

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Mattilsynets pressevakt: 469 12 910

Flickr: Illustrasjonsbilder av kosttilskudd


Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Mattilsynets pressevakt: 469 12 910

Flickr: Illustrasjonsbilder av kosttilskudd