Nye maksimumsgrenser for vitamin E, vitamin B6, jern og sink i kosttilskudd

Publisert 25.05.2020     Sist endret 15.02.2023

Mattilsynet foreslår å fastsette nye særnorske maksimumsgrenser for vitamin E, vitamin B6, jern og sink i kosttilskuddforskriften. Det etableres samtidig spesifikke merkekrav for disse vitaminene og mineralene.

I juni 2017 ble det fastsatt nye særnorske maksimumsgrenser for folsyre, magnesium, kalsium, vitamin C og vitamin D i kosttilskudd (se kosttilskuddforskriften). Det ble samtidig innført fire ulike alderskategorier for maksimumsgrenser for vitaminer og mineraler per anbefalt døgndose i kosttilskuddforskriften (småbarn, barn, unge og voksne fra 18 år).

Samtidig ble de øvrige nasjonale maksimumsgrensene for vitaminer og mineraler i kosttilskuddforskriften midlertidig opphevet, ettersom de ikke var oppdatert i henhold til ny kunnskap om risiko og inntak av vitaminer og mineraler fra kostholdet. Du kan lese høringsbrevet fra 2017 her: Høringsbrev kosttilskuddforskriften 9 nov 2016

Det vil trinnvis foreslås å etablere flere nye maksimumsgrenser på grunnlag av oppdatert kunnskap. Nå foreslås nye maksimumsgrenser for vitamin E, vitamin B6, jern og sink i kosttilskudd.

Oppdatering 24. juni 2020. Vi har nå rettet opp feil i endringsforskriften som ble sendt på høring 25. mai. Vennligst se korrigert forskrift under saksdokumentasjon, og forklaring i dokumentet «Korrigering til høring kosttilskudd 24. juni». Høringsfristen utvides til torsdag 10. september 2020.

Gangen i arbeidet er beskrevet i tidslinjen under, og den svarte boksen viser hvor vi er i prosessen.

Tidslinje for dette arbeidet:

Høring

 

 

 

Høringsfrist 10.09.2020
 
Vurdering av høringssvar og forslag til forskrift

 

Våren 2023 
Oversending til Helse- og omsorgsdepartementet

Mattilsynet oversender utkast til forskriftsendring til Helse- og omsorgsdepartementet.

Våren 2023 
 
Fastsettelse og kunngjøring av forskrift

Helse- og omsorgsdepartementet fastsetter forskrift om endring i kosttilskuddforskriften. Endringsforskriften kunngjøres på Lovdata.

 
 
Fant du det du lette etter?

Kontaktinformasjon

Svanhild Vaskinn, seniorrådgiver, seksjon merking og kvalitet, hovedkontoret, tlf. 22 77 89 69