1. Ny terminologi – merking av referanseverdi for vitaminer og mineraler
Kosttilskudd skal i følge kosttilskuddforskriften merkes med mengden næringsstoffer per døgndose. Videre står det i forskriften at mengdeinnholdet av vitaminer og mineraler også skal angis som prosentandel av de referanseverdiene som finnes i næringsdeklarasjonsforskriften vedlegg 1, når slike finnes (se kosttilskuddforskriften § 8 tredje ledd). De øvrige bestemmelsene i næringsdeklarasjonsforskriften gjelder ikke for kosttilskudd. (se direktiv 2002/46 om kosttilskudd fortekst nr. 8).
Næringsdeklarasjonsforskriften er imidlertid opphevet, og ble erstattet av bestemmelsene i matinformasjonsforskriften 13. desember 2014. Det framgår av matinformasjonsforskriften at henvisningene i næringsdeklarasjonsforskriften skal forstås som henvisninger til matinformasjonsforordningen. Dette innebærer at mengdeinnholdet av vitaminer og mineraler nå skal angis som prosentandel av de referanseverdiene som finnes i vedlegg XIII, del A i matinformasjonsforordningen.
I matinformasjonsforordningen brukes betegnelsen «referanseinntak»:
«Vedlegg XIII
Referanseinntak
Del A - Daglig referanseinntak av vitaminer og mineraler (voksne)
1. Vitaminer og mineraler som kan deklareres, og referanseverdier for næringsstoffer»
Selv om betegnelsen referanseverdi fortsatt kan brukes, anbefaler Mattilsynet at ordlyden i den nye matinformasjonsforordningen brukes – dvs. «referanseinntak», slik at terminologien er lik for kosttilskudd og andre næringsmidler. Det vil være lettere for forbrukeren å forstå når man finner det samme begrepet på kosttilskuddet som på matvaren.
Hvis man ønsker å bruke et akronym, f.eks. RI for referanseinntak, skal forkortelsen forklares et annet sted på emballasjen.