Prøver viser lite smittestoffer i bær og grønnsaker som omsettes i dagligvarekjeder

Publisert 22.03.2013     Sist endret 15.07.2015

Mattilsynet har i 2012 tatt ut stikkprøver fra 235 varepartier av bær og grønnsaker som selges i norske dagligvarekjeder. Prøvene er tatt fordi det i de siste årene har vært flere sykdomsutbrudd som har blitt sporet tilbake til slike produkter. Resultatene viser få funn av smittestoffer.

Prøvene er tatt ut som en del av Mattilsynets overvåknings- og kartleggingsprogrammer for 2012.

Det er tatt ut prøver av 96 norskproduserte- og 140 importerte varepartier av ulike grønnsaker og bær (salat, sukkererter, spirer, jordbær og bringebær). Prøvene er tatt av produkter som selges i bred distribusjon over hele landet. Både friske og fryste produkter er prøvetatt.

Prøvene ble analysert for E. coli, Salmonella, Shigatoksinproduserende E. coli (STEC), norovirus, adenovirus, Cryptosporidium spp. og Giardia. Ikke alle prøvene ble analysert for de samme parameterne. Veterinærinstituttet utførte bakterieanalysene, mens Norges Veterinærhøgskole utførte analysene for parasitter og virus.

Det ble ikke påvist Salmonella, STEC eller virus i noen av prøvene analysert for disse parameterne. Det ble påvist 1 cyste av Giardia i en prøve av importerte sukkererter, og E. coli i lavt antall i 8 prøver av salat, jordbær, sukkererter og spirer.

Sukkerertene med påvist Giardia ble trukket fra markedet. Funnene av E.coli var lave og krevde ikke videre oppfølging.

Du lese mer om dette på Veterninærinstituttets sider her: http://www.vetinst.no/Nyheter/Proever-viser-lite-smittestoffer-i-baer-og-groennsaker

Last ned rapporten nederst i denne artikkelen.

Les også:

Trygge frukt og grønnsaker er virksomhetens ansvar

Matportalen: Skyll frukt, bær og grønnsaker

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Laila Jensvoll, seniorrådgiver, seksjon planter og vegetabilsk mat, tlf 64 94 43 36


Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Laila Jensvoll, seniorrådgiver, seksjon planter og vegetabilsk mat, tlf 64 94 43 36