Av de genmodifiserte mat- og fôrplantene som er godkjente i EU i dag, har mange fått satt inn ett eller flere gener fra bakterien Bacillus thuringiensis som koder for Cry-proteiner. Hensikten med å sette inn slike gener, er å gjøre plantene motstandsdyktige mot insektangrep. Cry-proteiner kan tenkes å virke som et såkalt immunologisk adjuvans. Adjuvanser har den egenskap at de kan fremme og forsterke immunreaksjoner mot andre allergener i maten, og dermed føre til øket utvikling av allergi. Med bakgrunn i dette, bestilte Mattilsynet en risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om sannsynlighet for helserisiko ved tilstedeværelse av gener fra Bacillus thuringiensis som uttrykker Cry-proteiner i genmodifiserte planter til bruk som mat og fôr.
Mattilsynet har nå mottatt risikovurderingen fra VKM og vil benytte den som grunnlag for videre arbeid. Genmodifiserte mat- og fôrvarer må godkjennes av Mattilsynet før omsetning. Ingen genmodifiserte mat- og fôrprodukter er godkjent i Norge i dag, og det er heller ingen søknader til behandling etter nasjonalt regelverk. Mattilsynet vurderer imidlertid både de genmodifiserte produktene som er godkjente i EU og de produktene som det løpende søkes godkjenning for i EU. Risikovurderingen kan videre brukes ift. norske innspill på EU-møter hvor slike søknader blir diskutert.
Ut fra foreliggende kunnskap, mener VKM det er meget lite trolig at Cry-proteiner i maten utgjør noen økt helserisiko i de mengder en vil kunne få i seg ved å spise prosessert mais eller soya (mest aktuelle genmodifiserte planter) som uttrykker Cry-proteiner, i forhold til å spise mat fra konvensjonelle avlinger. VKM mener også det er svært lite trolig at dyrefôr med Cry-proteiner vil påvirke dyrehelsen eller at inntak av mat fra dyr som har spist Cry-proteiner, skal ha skadelig innvirkning på menneskers helse. Det er ikke funnet dokumentasjon på at Cry-proteiner fra genmodifisert materiale har effekt på luftveiene eller gir hudreaksjoner, men det er vist at plantevernmidler med Bacillus thuringiensis (ikke tillatt i Norge) kan gi hudreaksjoner.
En del av oppdraget til VKM var å påpeke eventuelle kunnskapshull om Cry-proteiner og mulig helserisiko.
Les hele VKMs rapport: Helserisikovurdering av Cry-proteiners adjuvanseffekter.