Plantesykdommen ramorum greinvisning er funnet i Rhododendron fra nederlandsk planteskole


Publisert 05.04.2017 | Sist endret 05.04.2017

Mattilsynet avviser sendinger med vertplanter for ramorum greinvisning (Phytophthora ramorum) fra den nederlandske planteskolen Van der Lockant Potkultuur etter at denne soppsykdommen ble funnet i planter av Rhododendron fra denne produsenten.

Smitte av Phytophthora ramorum er nylig påvist i planter av Rhododendron "Scarlet Wonder" merket med registreringsnummer 21088 for produsenten Van der Lockant Potkultuur etter uttak av stikkprøve fra importsending 29. mars.

Nye importsendinger fra produsenten er stoppet

Nye importsendinger med planter og formeringsmateriale av Camellia spp., Kalmia spp., Pieris spp., Rhododendron spp. og Viburnum spp. fra Van der Lockant Potkultuur merket 21088 aksepteres ikke lenger innført til Norge.

Det betyr at plantehelsemyndighetene i Nederland ikke skal skrive ut plantesunnhetssertifikat på disse planteslagene fra denne produsenten før planteskolen eventuelt har vært igjennom godkjenningsprosedyren på nytt.

Importører må varsle Mattilsynet ved mistanke om smitte

Vi ber alle importører om å varsle Mattilsynet dersom det kommer inn nye sendinger med de nevnte planteslagene fra denne produsenten i Nederland. Videre er det viktig at importører av sendinger mottatt tidligere i år fra denne produsenten kontrollerer plantene fra slike sendinger nøye for symptomer på Phytophthora  ramorum,  og at Mattilsynet varsles ved mistanke om smitte.

Les mer om Ramorum greinvisning (Phytophthora ramorum).

Kontaktinformasjon

Kåre Willumsen, seniorrådgiver, hovedkontoret, seksjon planter, tlf. +47 22 77 84 39 / +47  957 48 604

Fant du det du lette etter?