Faktaartikkel

Tomato apical stunt viroid (TASVd)

Publisert 29.08.2012     Sist endret 03.04.2014

Tomato apical stunt pospiviroid (TASVd) er en planteskadegjører som kan angripe og føre til betydelig avlingstap i tomat. Kartlegging i flere europeiske land har vist at det er stor risiko for å få inn smitte med flere arter prydplanter innen søtvierfamilien.

TASVd ble første gang påvist på importerte prydplanter i Norge i 2011. Ingen av plantene viste synlige symptomer. Skadegjøreren er til nå ikke funnet i norsk tomatproduksjon.

Nøkkelinformasjon

  • Regelverk: Tomato apical stunt viroid (TASVd) er listet på EPPO: activities on plant quarantine . TASVd vil inntil videre bli vurdert som en potensiell karanteneskadegjører i Norge etter § 40 i Forskrift om plantehelse.

  • Utbredelse: TASVd har vært funnet i tomatproduksjon i Israel og i de siste årene er viroidet også påvist i flere slekter og arter av prydplanter innen søtvierfamilien (Solanaceae) i flere land i Europa, Afrika og Asia.

  • Vertplanter: Tomat, samt flere slekter og arter av prydplanter innen søtvierfamilien (Solanaceae), deriblant Solanum rantonetti, Solanum jasminoides, og engletrompet (Brugmansia spp. (syn.: Datura spp.)) m.fl.

  • Symptomer: I tomat kan smitte føre til vekstreduksjon (dvergvekst), deformering og gulning av bladene, lys farge på fruktene og redusert fruktstørrelse som vil resultere i store avlingstap. NB: Flere prydplanter innen søtvierfamilien har vist seg å kunne være infiserte uten å vise symptomer.

  • Inspeksjonsmetode: Bruk av laboratorietesting er nødvendig for sikker påvisning av TASVd. Visuell inspeksjon i tomat kan avdekke smitte.

  • Viktigste spredningsveier: TASVd spres med frukter av tomat eller infiserte planter, pollinering av humler og gjennom frø. TASVd sprer seg fra plante til plante ved kontaktsmitte. All håndtering og stell av plantene, inkludert bruk av maskiner og redskaper, kan føre til smittespredning.

Andre nettsider

Andre faktaartikler

Fant du det du lette etter?

Regelverk og veiledning

Kontaktinformasjon

Kari Romstad, seniorrådgiver, hovedkontoretRegelverk og veiledning

Kontaktinformasjon

Kari Romstad, seniorrådgiver, hovedkontoret