TASVd ble første gang påvist på importerte prydplanter i Norge i 2011. Ingen av plantene viste synlige symptomer. Skadegjøreren er til nå ikke funnet i norsk tomatproduksjon.
Nøkkelinformasjon
-
Regelverk: Tomato apical stunt viroid (TASVd) er listet på EPPO: activities on plant quarantine . TASVd vil inntil videre bli vurdert som en potensiell karanteneskadegjører i Norge etter § 40 i Forskrift om plantehelse.
-
Utbredelse: TASVd har vært funnet i tomatproduksjon i Israel og i de siste årene er viroidet også påvist i flere slekter og arter av prydplanter innen søtvierfamilien (Solanaceae) i flere land i Europa, Afrika og Asia.
-
Vertplanter: Tomat, samt flere slekter og arter av prydplanter innen søtvierfamilien (Solanaceae), deriblant Solanum rantonetti, Solanum jasminoides, og engletrompet (Brugmansia spp. (syn.: Datura spp.)) m.fl.
-
Symptomer: I tomat kan smitte føre til vekstreduksjon (dvergvekst), deformering og gulning av bladene, lys farge på fruktene og redusert fruktstørrelse som vil resultere i store avlingstap. NB: Flere prydplanter innen søtvierfamilien har vist seg å kunne være infiserte uten å vise symptomer.
-
Inspeksjonsmetode: Bruk av laboratorietesting er nødvendig for sikker påvisning av TASVd. Visuell inspeksjon i tomat kan avdekke smitte.
-
Viktigste spredningsveier: TASVd spres med frukter av tomat eller infiserte planter, pollinering av humler og gjennom frø. TASVd sprer seg fra plante til plante ved kontaktsmitte. All håndtering og stell av plantene, inkludert bruk av maskiner og redskaper, kan føre til smittespredning.
Andre nettsider
- Bioforsk: Viroider i tomat
- EPPO: activities on plant quarantine
- FERA/DEFRA: Emerging viroid threats to UK tomato production
- EFSA: Risikovurdering av noen viroider som kan angripe planter innen søtvierfamilien (2011)