Oppdrettsfisk skal slaktes med forsvarlig hygiene og beskyttes mot unødig stress, smerte og lidelse.
Fisken slaktes normalt til konsum (sjømat). Slakteriet eller slaktebåten skal være godkjent for fiskehelse og fiskevelferd jf. Forskrift om slakterier og tilvirkingsanlegg for akvakulturdyr (slakteriforskriften) og for næringsmiddelhygiene jf. Animaliehygieneforskriften. I våre skjematjenester velger du søknadskjema «Ny næringsmiddelvirksomhet», aktivitet «Mottak, slakting og produksjon av fiskerivarer og muslinger m.m.» og produksjonsformen «Slakting av laksefisk eller eventuelt «Slakting av marinfisk».
Ved sykdomsutbrudd og/eller dårlig velferd i akvakulturanlegg kan det være behov for å bedøve, avlive, kverne og ensilere oppdrettsfisk (saneringsslakting, destruksjon). Fisk som ikke kan gå til konsum blir animalsk biprodukt. Fartøy som slakter oppdrettsfisk til animalske biprodukter skal være godkjent for fiskehelse og fiskevelferd etter slakteriforskriften og som mellomliggende aktivitet jf. Animaliebiproduktforskriften.
Mer om slakting av fisk
Regelverk og veiledning
Regelverk under utvikling
-
Sist endret: 23.03.2023Endring av forskrift om overtredelsesgebyr etter dyrevelferdsloven
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Skjema
Skjema | Type |
---|---|
Slakting av oppdrettsfisk | Altinn |