Animaliebiproduktregelverket er EUs hygieneregler for animalske biprodukter og avledede produkter som ikke er beregnet på konsum. Regelverket innføres i norsk rett ved animaliebiproduktforskriften. Vi bruker begrepet animaliebiprodukter om både animalske biprodukter og avledede produkter som definert i forordning (EU) 1069/2009, artikkel 3.
Animalske biprodukter oppstår hovedsakelig under slakting av dyr til konsum, men også når dyr dør på annen måte og i forbindelse med sykdomsbekjempelse. Uansett kilde innebærer animalske biprodukter en mulig risiko for folkehelsen, dyrehelsen og miljøet. Denne risikoen må kontrolleres på en hensiktsmessig måte ved at animalske biprodukter håndteres og disponeres slik at helserisikoen reduseres mest mulig.
Animalske biprodukter oppstår både fra akvatiske dyr inkludert fisk og fra landdyr.
Mer om animaliebiprodukter
Generelt
Tilsyn med animalske biprodukter i 2023
Pollen som fôr til honningbier
Privat kompostering og bokashi – hva har du lov til å gjøre hjemme?
Bruk av ull som gjødsel, jordforbedringsmiddel eller jorddekke
Bruk og import av animalske biprodukter til forskning og diagnostikk
Håndtering av død oppdrettslaks etter algeoppblomstring
Skillet mellom biprodukt- og avfallskjeden – forbehandling av spillvann
Bruk av TRACES ved samhandel av animalske biprodukter til Norge
Hvordan håndtere kjøkken- og matavfall fra transportmidler i internasjonal trafikk
ESA rapport fra revisjon av biproduktområdet i februar 2017
Identifisering og transport av animalske biprodukter
Krav til handelsdokument for animalske biprodukter
Animaliebiprodukter fra behandling av spillvann
Typer operatører og anlegg som håndterer animalske biprodukter og avledede produkter
Primær – og matprodusenter der animalske biprodukter oppstår
Plikter for virksomheter der biprodukter oppstår
Virksomheter der animalske biprodukter oppstår, som er godkjent eller registrert for næringsmidler, trenger ikke egen registrering eller godkjenning for biprodukter.
Mellomliggende aktiviteter/lager animalske biprodukter (seksjon I)
Fartøy som slakter oppdrettsfisk til animalske biprodukter
Servicebåter som kverner og ensilerer dødfisk skal godkjennes
Forbrenningsanlegg (seksjon III)
Anlegg som forbrenner animalske biprodukter og avledede produkter
Bearbeidingsanlegg (seksjon IV)
Bearbeiding og omsetning av hydrolysert protein av fisk til fôr
Eksport av fisk og sjømat til Tyrkia
Standard norsk fiskemelprosess – metode 7
Biogassanlegg (seksjon VI) og Komposteringsanlegg (seksjon VII)
Bokashi og kompostering av kjøkken- og matavfall fra restauranter, kantiner, barnehager og skoler
Kjæledyrfôranlegg (seksjon VIII)
Krav til produksjon av kjæledyrfôr som benytter animalske biprodukter
Andre registrerte operatører inkludert transport og handel (seksjon XIII)
Forhandlere av animaliebiprodukter skal registrere seg
Transportører av animaliebiprodukter skal registrere seg
Spørsmål og svar
Regelverk og veiledning
Regelverk under utvikling
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Brosjyrer, video og informasjonsmateriell
Tittel | Type |
---|---|
Oversikt over typer animaliebiproduktvirksomheter | Word |
Veiledningseksempler - krav til register over forsendelser | |
Veiledningseksempler - Minimumskrav til register over forsendelser av animalske biprodukter og avledede produkter | Excel |
Skjema
Tilsynsresultater
Godkjente produkter og virksomheter
Import og eksport
Importør skal melde innførsel av animaliebiprodukter til Mattilsynet
Forhåndstillatelse til innførsel av animalske biprodukter
Eksport av fiskemel og krillmel for ikke-humant konsum til Sør-Afrika