Ny dyrehelseforordning kategoriserer fiskesykdommen infeksiøs lakseanemi som C-sykdom. Kategoriseringen betyr at Norge må beslutte hvilken strategi som skal velges for bekjempelsen av sykdommen.
Mattilsynet anbefaler en strategi med fortsatt offentlig bekjempelse av ILA.
I dag er ILA vurdert til å være en sykdom med vesentlige samfunnsmessige konsekvenser og utbrudd i Norge som bekjempes med obligatoriske tiltak iverksatt av Mattilsynet. Anlegg med grunn til mistanke båndlegges. Ved stadfestet ILA-diagnose pålegger Mattilsynet anlegget å slakte ut syk fisk innen kort tid for å hindre videre spredning. Mattilsynet oppretter et kontrollområde som setter restriksjoner på utsett og flytting av fisk og annen trafikk, inntil all fisk er tatt ut, anleggene er rengjort og området har vært brakklagt.
Hvis Norge velger fortsatt å bekjempe ILA i offentlig regi, må det utformes et program for utryddelse av sykdommen som skal godkjennes av EU. Dette utryddelsesprogrammet vil danne grunnlag for en nasjonal bekjempelsesplan.
En arbeidsgruppe opprettet av Mattilsynet og sammensatt av representanter for kunnskapsinstitusjoner, næring og forvaltning, har utredet fem ulike alternative strategiske veivalg for håndtering av ILA innenfor det nye regelverket. Les arbeidsgruppens rapport med relevante vedlegg her: «Infeksiøs lakseanemi – strategi for framtidig bekjempelse i Norge».
I høringen beskrives de tre alternativene som Mattilsynet ut fra en samlet vurdering av sykdomsfaglige, dyrevelferdsmessige, markedsmessige og samfunnsøkonomiske forhold anser som de mest realistiske.
Det har vært god involvering av næringsaktørene i utredningsarbeidet. Det blir derfor en relativt kort høring.
Gangen i arbeidet er beskrevet i tidslinjen under, og den svarte boksen viser hvor vi er i prosessen.