EU vedtok i 2016 en ny dyrehelselovforordning (EU) 2016/429, Animal Health Law, forkortet til AHL, eller heretter omtalt som dyrehelseforordning.
Dyrehelseforordningen omfatter alle dyr som lever på land og i vann, holdte og ville dyr, produkter av dyr og formeringsmaterialer, som avlsprodukter, sæd og embryo.
Dyrehelseforordningen omfatter i hovedsak hele dyrehelseområdet. Den inneholder en sykdomsliste, kategorisering av sykdommene på listen, bekjempelse av sykdom, merking, godkjenning, registering, drift av virksomheter, forflytning av dyr, innførsel fra tredjeland av dyr og produkter.
Dyrehelseforordningen har som formål å bedre dyrehelsen og dermed redusere antallet sykdomsutbrudd. Forordningen skal forebygge og bekjempe dyresykdommer som kan overføres til dyr eller mennesker. I denne sammenheng stilles krav til det smitteforebyggende arbeidet, biosikkerhet, overvåking, helsekontroller, kunnskap om dyrehelse og beredskap.
Dyrehelseforordningen er en rammelov. Med hjemmel i dyrehelseforordningen skal det fastsettes 21-23 underliggende forordninger, som vil inneholde utfyllende og mer detaljert regelverk. I dyrehelseforordningen og utfyllende forordninger er det også gitt hjemler for at medlemstater/EØS stater som Norge kan gi ytterligere nasjonale bestemmelser.
Mattilsynet har ansvaret for å forvalte dyrehelseregelverket. Vi har satt i gang et arbeid med å gjennomføre dyrehelseforordning, og underliggende forordninger til norsk rett, gjennom forskrifter.
Vi foreslår at forskriften som gjennomfører dyrehelseforordningen skal hete dyrehelseforskriften.
Forskriftene, som gjennomfører dyrehelseforordningen og underliggende forordninger, vil bli sendt på høring i løpet av perioden 2019-2021.
Dyrehelseforordningene vil tre i kraft i EU i april 2021. Mattilsynet arbeider for at det norske regelverket kan gjøres gjeldende i Norge samtidig, eller så raskt som mulig etter at forordningene har trått i kraft i EU.
Struktur på nytt dyrehelseregelverk
Dyrehelseforordningen med utfyllende regelverk, er fastsatt som forordninger, og gjennomføres til norsk rett som henvisningsforskrifter. Ordlyden i forordningen/ene kan ikke endres og vil bli vedlagt den aktuelle henvisningsforskriften.
Henvisningsforskriftene vil følge den tematiske inndelingen i dyrehelseforordningen, se figur. Endelig navn på henvisningsforskriftene er ikke avgjort. I henvisningsforskriftene vil vi mest sannsynlig også plassere våre nasjonale bestemmelser for henholdsvis landdyr og akvatiske dyr.
Illustrasjon av struktur av underliggende forordninger til dyrehelseforordningen. Klikk her for å se en større versjon.
Illustrasjon av planlagt forskriftsstruktur for gjennomføring av det nye dyrehelseregelverket. Klikk her for å se en større versjon.
Mer om nytt regelverk for dyrehelse 2021
Spørsmål og svar
- Hva er det nye regelverket for dyrehelse, (AHL)?
- Når vil det nye regelverket for dyrehelse tre i kraft i Norge?
- Det nye regelverket for dyrehelse er basert på forordning. Er en forordning det samme som en forskrift?
- Er det noen spesielle utfordringer i det nye regelverket for dyrehelse for Norge?
- Er det noen gode nyheter i det nye regelverket for dyrehelse for Norge?
- Hvordan arbeider Norge med det nye regelverket for dyrehelse for å få frem sitt syn? Vis alle spørsmål og svar
Regelverk under utvikling
-
Sist endret: 04.03.2021Forslag til ny forskrift som utfyller bestemmelsene i dyrehelseforskriften med bestemmelser om landdyranlegg og rugerier og sporbarhet av landdyr og rugeegg (landdyrsporbarhetsforskriften)
-
Sist endret: 08.03.2021Forslag til ny felles forskrift om forebygging og bekjempelse av smittsomme dyresykdommer (dyresykdomsbekjempelsesforskriften)
-
Sist endret: 22.12.2020Forslag til ny felles dyrehelseovervåkningsforskrift om overvåkning av dyrehelse, utryddelse av dyresykdommer og vilkår for sykdomsfri status for dyresykdommer hos landdyr og akvatiske dyr.
-
Sist endret: 01.12.2020Forslag til ny felles forskrift om flytting av landdyr, rugeegg og animalske produkter fra landdyr i EØS-området
-
Sist endret: 26.01.2021Forslag til forskrift om avlsmateriale (sæd, eggceller og embryo) fra visse holdte landdyr
-
Sist endret: 08.02.2021Forslag til forskrift om dyrehelsemessige krav ved import fra tredjestater
-
Sist endret: 01.12.2020Forslag til ny dyrehelseforskrift
Vis alle regelverksprosesser
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Prosjektleder / seniorrådgiver Fredrik Wittenburg Andersen
Kontaktinformasjon til arbeidsgruppen i MattilsynetBrosjyrer, video og informasjonsmateriell
Tittel | Type |
---|---|
Fakta om hvilke dyresykdommer EU synes er viktige og deres kategorisering | |
Nasjonal strategi for landdyrhelse 2020-2025 |