Mikrobiologiske farer ved import av bladgrønnsaker

Alle sykdomsfremkallende mikroorganismer kan finnes i rå vegetabiler. Les avsnittet «generelt om farer» der du finner oversikt over mikrobiologiske farer. 

Publisert

De mest aktuelle farene for denne kategorien er satt opp under. Dette er ikke uttømmende.

Kjente farerInformasjon om faren

E. coli patogene

(mikrobiologisk fare, bakterie)

E. coli er tarmbakterier som finnes naturlig i tarmen hos dyr og mennesker. De fleste bakteriene er ufarlige, men noen kan gi alvorlig sykdom (patogene E. coli).

Ved prøvetaking av matvarer blir E. coli brukt som en indikator på forurensing med tarmbakterier og mulig tilstedeværelse av sykdomsfremkallende bakterier.

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, via avføring fra dyr og fugler, og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av patogene E. coli i bladgrønnsaker.

Les mer: Fakta om E. coli

Listeria monocytogenes

(mikrobiologisk fare, bakterie)

Listeria monocytogenes (Listeria) finnes nesten overalt i jord, slam og vegetasjon, i overflatevann og i tarmen hos mange dyrearter. Bakterien kan vokse i matvarer selv ved kjøleskapstemperatur.

Listeria kan gi alvorlig infeksjon hos gravide og personer med nedsatt immunforsvar.

Listeria kan følge med ved høsting av vegetabiler eller som følge av urent vanningsvann.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av L. monocytogenes i salat.

Les mer: Listeria

Salmonella

(mikrobiologisk fare, bakterie)

Salmonella er en tarmbakterie som kan være i avføringen hos mennesker og dyr. Bakterien gir mage- og tarminfeksjon.

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, via avføring fra dyr og fugler, og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært flere matbårne utbrudd som følge av Salmonella i bladgrønnsaker.

Les mer: Salmonella

Shigella

(mikrobiologisk fare, bakterie)

Shigella finnes kun i tarmen hos mennesker. Bakteriene gir mage- og tarminfeksjon (bakteriell dysenteri).

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av Shigella i bladgrønnsaker.

Les mer: Shigella (vetinst.no)

Yersinia

(mikrobiologisk fare, bakterie)

Yersinia finnes i vann, jord og i tarmen til ville dyr og husdyr, særlig hos gris. Bakterien kan vokse i matvarer ved kjøleskapstemperatur og noen varianter forårsaker tarminfeksjon hos mennesker.

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, via avføring fra dyr og fugler, og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært matbårne utbrudd med mistanke til Yersinia enterocolitica i bladgrønnsaker.

Les mer: Yersinia

Hepatitt A virus

(mikrobiologisk fare, virus)

Hepatitt A er et virus som finnes hos mennesker. Forekomsten av Hepatitt A er spesielt høy i Afrika, Sør-Amerika, Midtøsten og store deler av Asia. I enkelte land i Øst- og Sør-Europa er det også et relativt høyt nivå. Viruset gir smittsom leverbetennelse.

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av Hepatitt A i bladgrønnsaker.

Les mer: Hepatitt (fhi.no)

Norovirus

(mikrobiologisk fare, virus)

Norovirus finnes hos flere dyrearter, men viruset er ikke ansett som zoonotisk. Mennesket har sine egne norovirus. Disse formerer seg i tarmen og gir mage- og tarminfeksjon.

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av Norovirus i bladgrønnsaker.

Les mer: Norovirus (vetinst.no)

Ekinokokker

(mikrobiologisk fare, parasitt)

Parasittene Echinococcus multilocularis (revens dvergbendelorm) og Echinococcus granulosus (hundens dvergbendelorm) finnes i tarmen hos rev og hund.

Inntak av parasittegg (oocyster) kan gi alvorlig ekinokokksykdom. Det er en uvanlig sykdom, men har alvorlig forløp.

Vegetabiler kan bli forurenset direkte fra avføring eller via urent vanningsvann.  Parasitteggene er svært motstandsdyktige og tåler vanlig fryselagring (-20 grader).

Les mer: Ekinokokkose (fhi.no)

Cyklospora

(mikrobiologisk fare, parasitt)

Cyclospora cayetanensis er en parasitt som lever i tarmen hos dyr og mennesker.

Parasitten forekommer hovedsakelig i tropiske og subtropiske områder. Den angriper slimhinner i tarmen og kan gi diaré hos mennesker.

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av Cyklospora i bladgrønnsaker.

Les mer: Cyklosporidiose (fhi.no)

Cryptosporidium

(mikrobiologisk fare, parasitt)

 

Cryptosporidium er en parasitt som kan finnes i tarmen hos mange dyrearter og hos mennesker i hele verden.

Parasitten er hardfør og kan overleve flere måneder i miljøet. Kun få parasittegg (oocyster) kan være nok til å få infeksjon i tarmen.

Vegetabiler kan bli forurenset som følge av urent vanningsvann, via avføring fra dyr og fugler, og ved uhygienisk håndtering.

Det har vært matbårne utbrudd som følge av Cryptosporidium i bladgrønnsaker.

Les mer:

Toksoplasma

(mikrobiologisk fare, parasitt)

Toxoplasma gondii er en parasitt som kan finnes i tarmen hos kattedyr (endevert).

Det er en av verdens vanligste parasitter. Parasittegg skilles ut med i katteavføring og kan være smittsomme i flere måneder.

Personer med nedsatt immunforsvar er ekstra utsatt for å utvikle alvorlig sykdom, og førstangssmitte under svangerskap kan føre til abort eller skader på fosteret.

Vegetabiler kan bli forurenset direkte fra katteavføring eller via urent vanningsvann.

Les mer: