Levendedyrkontroll på gården (Ante mortem i felt)
Alle dyr som skal benyttes til mat (unntatt viltlevende vilt) må undersøkes mens de er i live.
Dette kalles ante mortem-kontroll. Bare offentlige veterinærer kan utføre denne kontrollen.
For dyr som kommer levende inn til slakteriet, blir ante mortem-kontrollen utført på slakteriet av offentlige veterinærer ansatt i Mattilsynet.
For dyr som avlives utenfor slakteriet skal ante mortem-kontrollen fra 1. mai 2025 kun utføres av veterinær som ikke er ansatt i Mattilsynet. Veterinæren må ha en utdanning som gir kompetanse som offentlig veterinær og være utpekt av Mattilsynet til å utføre denne kontrollen.
Produsenten må selv dekke veterinærens kostnader ved ante mortem-kontroll.
Når kan ante mortem-kontroll utenfor slakteriet utføres?
Ante mortem-kontroll utenfor slakteriet kan utføres i disse tilfellene:
Nødslakt
Dette gjelder dyr som er utsatt for en ulykke eller en uforutsett hendelse, og som derfor ikke kan transporteres levende til slakteriet.
Når et dyr må nødslaktes, må du fylle ut et sertifikat:
Mer informasjon om nødslaktordningen.
Oppdrettsvilt avlivet på driftsenheten
Oppdrettsvilt kan avlives på oppdrettsstedet (opprinnelsesenheten), når Mattilsynet har gitt tillatelse til dette.
Det er ulike sertifikater som kan følge med dyrene inn til slakteriet:
- Ante mortem sertifikat for oppdrettsvilt som slaktes på opprinnelsesenheten.
Dette sertifikatet skal benyttes når kravene i animaliehygieneforskriften, jf. forordning (EF) 853/2004 vedlegg III avsnitt III nr. 3 bokstav a – j, er oppfylte.
I sertifikatet bekrefter offentlig veterinær at ante mortem-kontrollen er gjennomført med tilfredsstillende resultat og at slaktingen og avblødningen er utført korrekt. -
Ante mortem sertifikat for oppdrettsvilt som slaktes på opprinnelsesenheten - med egenerklæring.
Dette sertifikatet skal benyttes når kravene i animaliehygieneforskriften, jf. forordning (EF) 853/2004 vedlegg III avsnitt III nr.3a er oppfylte. Når forutsetningene i bestemmelsens bokstav a og b er oppfylt, kan oppdretter selv (driftsansvarlig) ved en egenerklæring, bekrefte at slaktingen og avblødningen er korrekt utført. Slik erklæring står nederst i sertifikatet. Offentlig veterinær skal ha gjennomført en ante mortem kontroll med tilfredsstillende resultat.
Se mer informasjon i veiledning for søknad om tillatelse til avliving av oppdrettshjort på oppdrettsenheten.
Feltslakting
Feltslakting innebærer avliving og avbløding av et begrenset antall storfe, sau og geit, svin og hest på gården.
Når det er godkjent av Mattilsynet, kan et begrenset antall andre dyr enn oppdrettsvilt avlives på gården. Dette gjelder for inntil (per gang)
- tre storfe
- ni sauer eller geiter
- seks svin
- tre hester
Dette gjelder ikke for oppdrettsvilt.
Vilkår som må være oppfylte ved feltslakting
Det skal foreligge en avtale mellom slakteriet og eieren av dyret.
Mattilsynet skal informeres skriftlig om en slik avtale.
Dersom en dyreeier ønsker å avlive dyrene på gården før skrottene transporteres til slakteriet, må hen på forhånd inngå en skriftlig avtale med det godkjente slakteriet som skal motta skrottene. Dyreeier eller slakteriet plikter å informere Mattilsynet i den regionen slakteriet ligger.
Veterinær skal underrettes minst tre dager før planlagt slakt
Slakteriet eller eieren av dyrene som skal slaktes skal underrette den offentlige veterinæren om datoen og tidspunktet for slaktingen minst tre dager før den planlagte slaktingen av dyrene.
Den offentlige veterinæren må forsikre seg om at det foreligger en avtale mellom dyreeier og slakteriet og at Mattilsynet er informert om slaktingen.
En offentlig veterinær er en veterinær som har spesialkompetanse til å utføre spesifikke, lovpålagte kontrolloppgaver. For å bli offentlig veterinær med kompetanse til å utføre ante mortem kontroll i felt, må man ha deltatt på opplæring, bestått en test og være utpekt av Mattilsynet.
Veterinærer som har fullført og bestått avsluttende prøve i kurset om ante mortem kontroll på opprinnelsesenheten, arrangert av NMBU og Mattilsynet, vil motta et kursbevis. Dette beviset bekrefter at de er utpekt av Mattilsynet for denne oppgaven.
Den offentlige veterinæren som foretar kontrollen ante mortem av dyret beregnet på slakting, skal være til stede på slaktetidspunktet.
Den offentlige veterinæren må foreta ante mortem kontroll av dyrene i henhold til regelverket.
Dyrene skal være øremerket og identifiserbare i tråd med regelverket. Den offentlige veterinæren må også sikre at avliving og avblødning foregår på en måte som ivaretar krav til dyrevelferd og hygiene.
Mobil enhet for avblødning og transport skal være fra et godkjent slakteri.
Den mobile enheten som skal brukes til avbløding og transport av de slaktede dyrene til slakteriet, skal sikre hygienisk håndtering og avbløding av dyrene og riktig håndtering av blod. Den skal også være en del av et slakteri som er godkjent av Mattilsynet.
Mattilsynet kan imidlertid tillate avbløding utenfor den mobile enheten dersom blodet ikke er beregnet på konsum, og slaktingen ikke finner sted i restriksjonssoner eller gårder som er pålagt restriksjoner.
Den mobile enheten som skal brukes til avliving, avblødning og/eller transport, må være egnet til de arbeidsoperasjoner den skal brukes til. Det er krav om at den mobile enheten gjør det mulig med hygienisk håndtering og avbløding av dyrene og riktig håndtering av blod. Dersom nødslaktebiler oppfyller kravene over og er godkjent av Mattilsynet, kan disse brukes til avliving, avblødning og/eller transport til slakteriet.
Enheten skal være en del av et slakteri som er godkjent av Mattilsynet. Enheten og slakteriet må sammen oppfylle alle krav til et slakteri.
Den mobile enheten kan være en del av flere slakterier, men det må til enhver tid være klart hvilket permanent slakteri den er godkjent som en del av.
Det er ikke krav om at avliving må foregå i den mobile enheten. Det er ikke forbud mot avliving med fritt prosjektil, men både dyrevelferd og hygiene må være ivaretatt.
De avlivede og avblødde dyrene skal så snart som mulig transporteres direkte til slakteriet på en hygienisk måte.
Uttak av mage og tarmer, men ikke annen slaktebehandling, kan utføres på stedet under tilsyn av den offentlige veterinæren. Alle indre organer som er tatt ut, skal følge det avlivede dyret til slakteriet med opplysninger om at de tilhører dette dyret.
Kjøling av dyr i perioden mellom slakt og ankomst til slakteri
Dersom det går mer enn to timer mellom tidspunktet for slakting av det første dyret og tidspunktet de slaktede dyrene ankommer slakteriet, skal de slaktede dyrene kjøles.
Aktiv kjøling er ikke nødvendig dersom klimaforholdene tillater det.
Her må det gjøres en vurdering av temperatur og transporttid til slakteriet.
Meld til slakteri om når dyrene kommer
Dyreeieren skal på forhånd underrette slakteriet om tidspunktet de slaktede dyrene ventes å ankomme, og skrottene skal håndteres uten unødig opphold etter ankomst til slakteriet.
Den offentlige veterinæren må sikre at slakteriet er kjent med når dyrene ankommer slakteriet.
Sending av matkjedeinformasjon til slakteri
Dyreeier skal sende opplysninger om næringsmiddelkjeden (matkjedeinformasjon) til slakteriet på forhånd. Slakteriet skal motta opplysningene minst 24 timer før skrottene ankommer slakteriet.
Når dyr skal slaktes til humant konsum skal det alltid gis relevante opplysninger til slakteriet. Bonden må melde inn dyr til slakt med matkjedeinformasjon på samme måte som de pleier, og i hht de krav og frister som slakteriet stiller.
Opplysningene skal sendes slakteriet minst 24 timer før dyrene/skrottene ankommer slakteriet. Dette gjelder uavhengig av om dyrene avlives i felt eller fraktes levende til slakteriet. Før dyr avlives i felt, må den offentlige veterinæren vurdere matkjedeinformasjon for å sikre at dyret/dyrene er egnet til humant konsum.
Matkjedeinformasjon skal inneholde relevante opplysninger, og skal omfatte:
- status for gården og regionen når det gjelder dyrehelse,
- om gården eller regionen er underlagt restriksjoner pga. dyresykdommer eller mistanke om eller påvisning av agens eller sykdommer som kan påvirke folkehelsen.
- dyrenes helsetilstand og om veterinærpreparater eller andre behandlinger som dyrene har fått og som har en tilbakeholdelsestid på mer enn null dager, samt behandlingsdato og tilbakeholdelsestid.
- resultat av relevante analyser som er utført på prøver tatt fra dyrene eller andre prøver tatt for å diagnostisere sykdommer som kan påvirke kjøttets trygghet, herunder prøver som er tatt som ledd i overvåking og kontroll av zoonoser og restmengder.
- Dersom det er relevant for folkehelsen, må det opplyses om det resultatene av tidligere undersøkelser ante mortem og post mortem av dyr fra samme opprinnelsesenhet, herunder særlig rapporter fra den offentlige veterinæren på slakteriet.
- Produksjonsdata som kan indikere sykdom må også inngå i matkjedeinformasjonen.
- Annen informasjon som må være med er navn og adresse til den private veterinæren som vanligvis er engasjert på gården.
Den offentlige veterinæren skal utstede et helsesertifikat som sendes med skrottene til slakteriet.
Dette sertifikatet (AM sertifikat for storfe, sau, geit, svin og hest slaktet på opprinnelsesenheten skal benyttes når kravene i animaliehygieneforskriften, jf. forordning (EF) 853/2004 vedlegg III avsnitt I kap.VIa, er oppfylte.