Om påstanden «høyt innhold av [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]»
Dere kan bruke en ernæringspåstand om høyt innhold av et vitamin eller et mineral dersom det aktuelle næringsmiddelet inneholder minst det dobbelte av mengden som må være tilstede for å kunne bruke påstanden «kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]».
Dette innebærer at innholdet må være minst 30 % av den referanseverdien for det aktuelle stoffet som er gitt i matinformasjonsforordningen. Se vedlegg XIII, del A.
For å kunne bruke en påstand om høyt innhold av et vitamin eller et mineral må innholdet av det aktuelle vitaminet eller mineralet altså være minst:
- 30 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, pr. 100 g eller 100 ml for andre produkter enn drikke
- 15 % av referanseverdien for næringsinnhold angitt i nr. 1, pr. 100 ml for drikker
- 30 % av referanseverdien for næringsinnhold angitt i nr. 1, pr. porsjon dersom pakningen inneholder bare én porsjonsenhet.
Dere finner selve verdiene for de ulike vitaminene og mineralene som betydelig mengde er en prosentdel av, i punkt 1 i det samme vedlegget. Se også avsnittet om ernæringspåstanden «kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral» .
Legg også merke til at dere alltid må navngi hvert av de vitaminene eller mineralene næringsmiddelet er en kilde til. Det blir for lite spesifikt å skrive for eksempel «vitaminrik» eller «høyt innhold av mineraler».
Regelverk
- Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 30, nr. 2, bokstav f og vedlegg XIII, del A
- Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 2, nr. 2, pkt 4, artikkel 8 og vedlegg
Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 30, nr. 2, bokstav f og vedlegg XIII, del A
Del A – Daglig referanseinntak av vitaminer og mineraler (voksne)
Vitamin A (μg) | 800 | Klorid (mg) | 800 |
Vitamin D (μg) | 5 | Kalsium (mg) | 800 |
Vitamin E (mg) | 12 | Fosfor (mg) | 700 |
Vitamin K (μg) | 75 | Magnesium (mg) | 375 |
Vitamin C (mg) | 80 | Jern (mg) | 14 |
Tiamin (mg) | 1,1 | Sink (mg) | 10 |
Riboflavin (mg) | 1,4 | Kobber (mg) | 1 |
Niacin (mg) | 16 | Mangan (mg) | 2 |
Vitamin B6 (mg) | 1,4 | Fluorid (mg) | 3,5 |
Folinsyre (μg) | 200 | Selen (μg) | 55 |
Vitamin B12 (μg) | 2,5 | Krom (μg) | 40 |
Biotin (μg) | 50 | Molybden (μg) | 50 |
Pantotensyre (mg) | 6 | Jod (μg) | 150 |
Kalium (mg) | 2000 |
-
- 15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 g eller 100 ml for andre produkter enn drikker, -
- 7,5 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per 100 ml for drikker, eller -
- 15 % av referanseverdiene for næringsinnhold angitt i nr. 1, per porsjon dersom pakningen inneholder bare én porsjonsenhet.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 2, nr. 2, pkt 4, artikkel 8 og vedlegg
Artikkel 2
Definisjoner
-
1. I denne forordning menes med: -
a. «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1 -
b. «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF, -
c. «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF, -
d. «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
-
-
2. Videre menes i denne forordning med: -
1. «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, -
2. «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene, -
3. «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, -
4. «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes: -
a. den energi (kaloriinnhold) det -
i. tilfører, -
ii. tilfører i redusert eller økt mengde, eller -
iii. ikke tilfører, og/eller
-
-
b. de næringsstoffene eller de andre stoffene som det -
i. inneholder, -
ii. inneholder i redusert eller økt forhold, eller -
iii. ikke inneholder,
-
-
-
5. «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse, -
6. «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker, -
7. «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
-
Artikkel 8
Særlige vilkår
Vedlegg
Ernæringspåstander og vilkårene som gjelder for dem
Uten tilsatt natrium/salt
◄ M3
► M3
-
a. dersom summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er minst 30 % lavere enn summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i et lignende produkt, og -
b. dersom innholdet av transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.
◄ M3
► M2
En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,3 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,6 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av enumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra enumettet fett og dersom enumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av flerumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra flerumettet fett og dersom flerumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av umettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 70 % av fettsyrene i produktet stammer fra umettet fett og dersom umettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
Kilde: Lovdata.no