Om påstanden «høyt proteininnhold»

Dere kan bruke en ernæringspåstand om at et næringsmiddel har et høyt proteininnhold dersom minst 20 % av energiinnholdet i næringsmiddelet kommer fra proteiner.

Publisert

For påstander om protein er vilkårene ikke basert på den absolutte mengden protein, men på hvor mye av det totale energiinnholdet i næringsmiddelet som kommer fra protein.

Vi bruker kokt egg som eksempel. Dette regnes ut på følgende måte:

Beregning av energiprosent fra protein i kokt egg

Kokt egg inneholder 12 g protein per 100 g. Energiinnholdet er 141 kcal (585 kJ) per 100 g (kilde: matvaretabellen.no).

Energiomregningsfaktoren for protein er 4 kcal/g (17 kJ/g).

12 g protein × 4 kcal/g × 100 = 34 %

141 kcal

Protein bidrar med 34 % av energiinnholdet i kokt egg.

For å unngå villedende bruk av påstanden «høyt proteininnhold» bør produktet inneholde en betydelig mengde protein. Slik vilkårene for bruk av påstanden er formulert, vil et energifattig næringsmiddel likevel kunne ha en påstand om at det har høyt proteininnhold selv om proteininnholdet er lavt uttrykt i mengde. Bruk av påstanden «høyt proteininnhold» på energifattige næringsmidler vil derfor kunne villede forbrukeren. Se eksempel i påstanden proteinkilde .

Formuleringen «proteinrik» kan brukes som synonym til påstanden «høyt proteininnhold».

Siden er en del av denne veiledningen: